Sümela Manastırı’nın yıllar sonra ilk kez bir ayine ev sahipliği yapacak olması beklenen turistler kadar Trabzon ve Maçka kamuoyunu da heyecanlandırdı. Dolu olan oteller rezervasyon yapmayınca devreye vatandaşlar girdi.
Başkan Evini Maçka’dan Göç Eden Aileye Açtı
Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, 7 binin üzerinde turist geleceğini belirterek, “Yer bulamadılar. Ben de kendi oturduğum evimi Dikkaya Köyü’nden Yunanistan’a göç eden bir aileye tahsis ettim” dedi.
Maçkalı Kadın: İki Evimin Kapısı da Gelenlere Açık
Genç, Türk misafirperverliğinin en güzel örneğini vereceklerini ve Ortodoks misafirlerini evlerinde misafir edebileceklerini belirtirken, Emine Şahin isimli Maçkalı bir kadın, “İki evimin kapısı da gelenlere açık” dedi.
Sümela Manastırı’nda bu yıl ilk kez yapılacak ayin için Trabzon’da oteller doldu. Tur şirketleri civar illerdeki konaklama merkezlerinden rezervasyon yaptırmaya başladı. Maçka Belediye Başkanı oturduğu evi Yunanistan’dan gelecek bir gruba tahsis etti. İlçede oturan aileler evlerini gelen turistlere açmaya hazırlanıyor. Fatma Şahin adlı kadın, “Müslümanım; 5 vakit namazımı kılarım, herkesin inancına saygılıyım. Kimseyi dışarıda bırakmayız, kapımızı açar ekmeğimizi bölüşürüz” dedi.
BAŞKAN, EVİNİ YUNANLI AİLEYE VERDİ
Maçka İlçesi’nde bulunan Sümela Manastırı’nda yapılacak olan ayin yaklaştıkça, ilçedeki hareketlilik de artıyor. İlçede çevre düzenlemesinden temizliğe kadar her konuda adeta seferberlik ilan edildi.
Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, “Ayine 7 binin üzerinde turistin gelmesini bekliyoruz. Bu nedenle konaklama sorunu yaşanabilir. Ben bu amaçla kendi oturduğum evimi Yunanlı bir aileye verdim. Bu aile Maçka Dikkaya Köyü’nden göç eden bir ailedir. Gelen kişilere Türk misafirperverliğinin en güzel örneğini gösterirsek, gelecek yıllarda çok daha fazla insanın buralara gelmesini sağlarız” dedi.
EMİNE TEYZE: “KAPIMIZI AÇARIZ”
Otellerde yaşanan yer sıkıntısının gündeme gelmesi üzerine Trabzon halkı da harekete geçti ve ayin için şehre gelecek olan Ortodoksları evlerine misafir edeceklerini açıkladı.
Maçkalı Emine Şahin, “Ben Müslüman bir kadınım ve 5 vakit namazımı kılarım. Herkesin inancına da saygı gösteririm. Biz nasıl hacca gidip ibadetimizi yapıyorsak onlar da kendileri için kutsal saydıkları bu yerde gelip ibadet etme özgürlükleri vardır. Bu nedenle buraya gelecek insanlara her türlü yardımı yapmamız gerekir. Eğer otelde yer bulamayanlar olursa, 2 evimin kapısını da onlara açar, ekmeğimi onlarla bölüşürüm” diye konuştu.
AYİNİ BARTHOLOMEOS YÖNETECEK
Meryem Ana Günü’nü kutladığı 15 Ağustos’ta Sümela Meryem Ana Manastırı’nda 88 yıl sonra ilk kez dini ayin gerçekleştirilecek olan Ortodokslar başta Fener Rum Patrikhanesi olmak üzere konsolosluklar ve seyahat acenteleri ile birlikte tarihi ayin için gün sayıyor.
Ayini, Fener Rum Patriği Bartoholomeos’un yöneteceği açıklandı. Sümela Manastırı’nda dini ayini yönetecek ilk patrik olacak olan Bartoholomeos’un 14 Ağustos’ta 30 kişilik bir ekiple Maçka’ya gelerek burada konaklayacağı açıklandı. Bu arada Rusya Rostov Milletvekili Ivan Sawidi’nin önümüzdeki hafta Trabzon’a gelerek ilgililerle güvenlik konusunda bir görüşme yapacağı öğrenildi.
BAŞKONSOLOS’TAN RAMAZAN UYARISI
Ayin konusunda en önemli konunun güvenlik olduğunu kaydeden Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Krill Federov, “Bu konuda Vali Recep Kızılcık ile görüştük, her türlü güvenceyi verdi” dedi.
Ayinin Ramazan ayına rastlaması nedeniyle gelecek olan Rus vatandaşlarını uyaran Başkonsolosu Federov, “Müslümanlar kendileri için kutsal sayılan bu ayda hiçbir şey yemez ve içmezler. Bu nedenle ayin için gelecek olan kardeşlerimizin bunları göz önüne alarak ulu orta yerde yemek yeme, su ve sigara içme gibi konularda dikkat etmelerini ve insanların inançlarına saygı göstermelerini istedik” diye konuştu.
VALİ, “GEREKLİ ÖNLEMİ ALIRIZ”
Avrupa’nın her yerinde camilerde ibadet yapılabildiğini anlatan Trabzon Valisi Recep Kızılcık, “Sümela ayinine böyle bakmak lazım. Eğer farklı amacı varsa devletin polisi, jandarması ve istihbarat birimi var. Gerekli önlemleri alırız. Trabzon’da şu anda bütün oteller doldu. Rize ve Giresun’da da 15 Ağustos’a kadar dolacaktır. Daha önce burada Ragbi maçı düzenlendi, 4 milyon Avro kaldı. Ayine daha fazla kişi gelecek ve günübirlik değil bazıları 3 gün kalacak. Trabzon’un sanayisi yok, turizmin kaymağını esnafımız yesin” diye konuştu.
EKSTRA GÜVENLİK TEDBİRİ YOK
Sümela Manastırı’nda yapılacak ayin döneminde ekstra güvenlik önlemi alınmayacağını kaydeden Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz, “Ama tabi ki her zamanki gibi dikkat ve özen gösterilecektir” dedi.
Boz, “Şehir bundan kazançlı çıkacaktır. Şu anda dünyada birçok olgunun altında yatan gerçek, ekonomidir. Bir arkadaşım ‘benim oteli 5 gün kapattılar’ dediğinde sevindim çünkü bir kazanç sağlayacak. Ondan aldığını esnaf kazanacaktır. Sıkıntıları aşmak da bir yönde dışarıdan gelen turistten faydalanmaktır” ifadelerini kullandı.
İNANÇ TURİZMİNİN RİSKİ VAR!
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu olarak manastırın ibadete açılması ile buraya zaten var olan ilginin daha da artacağına inandıkları kaydeden Başkan Suat Gürkök, “İnanç turizmi, hassas bir turizm çeşidi. Çeşitli riskleri bulunması ve kısa sürmesine rağmen, inanç turizminin neticede yöre turizmine katkısı var. Bu yıl ilk deneme olacak. Onun için bazı aksaklıklar olabilir. İnşallah çok güzel bir şekilde geçer. Şu anda otellerimizde yer kalmadı” diye konuştu.
OTELLER TALEPLERİ GERİ ÇEVİRİYOR
Ramazan nedeniyle ölü sezon olarak belirlenen Ağustos ayının Sümela Manastırı’ndaki ayin nedeniyle canlandığını kaydeden turizmciler ise 13, 14 ve 15 Ağustos tarihleri için rezervasyonların kapandığını kaydettiler.
Zorlu Otel İşletme Müdürü Ali Şahin, “Çoğunluğu Yunanlılar olmak üzere başvuru çok, ama taleplerin tamamını karşılamamız imkansız” derken, Sümela Otel Genel Müdürü Selma Aktürk de ayin dönemindeki 3 gün boyunca rezervasyonların dolduğunu kaydetti. Novotel Önbüro Müdürü Yaren Kara ise, “Artık talepleri geri çeviriyoruz” açıklamasını yaptı.