Karabük'ün Eskipazar İlçesi'ndeki 'Hadrianapolis (Paflagonya) Antik Kenti'nde kazı çalışmaları 2 yıl aranın ardından yeniden başladı. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, antik kentin görücüye çıkma aşamasına geldiğini belirterek, "Bilgilendirme levhalarını da hallettikten sonra burası kısa bir süre içerisinde ziyarete açılacaktır" dedi.
İlçeye bağlı Budaklar Köyü'nde 2003'de başlayan kazı çalışmalarında Hadrianapolis Antik Kenti gün yüzüne çıkarıldı. Roma döneminde 4'üncü yüzyılda kurulan antik kentte bu güne kadar yapılan çalışmalarda çok sayıda mermer sütun ve sütun başlıkları, kiliseler, surlar, su sarnıçları, kaya mezarları, Roma hamamı, gözyaşı şişeleri, tüneller, erzak ve şarap mahzenleri ile zemini mozaik hayvan, kuş gibi resimlerle süslenmiş kilise ortaya çıkarıldı. SİT alanı içinde bulunan mermer sütun ve sütun başlıklarından, heykellerden ve yapıların mimarı özelliklerinden döneminde gelişmiş bir şehir olduğu anlaşılan antik kentte 2 yıl ara verilen çalışmalar yeniden başladı.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Sualtı Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Hadrianapolis Antik Kenti'ndeki çalışmaların yeniden başlamasından dolayı memnun olduklarını söyledi. Prof. Dr. Keleş, bundan önceki çalışmaların altyapı ve koruma amaçlı olduğunu, kazı evi, ışıklandırma ve Kilise B'nin mozaiklerinin onarılması ile üstünün çatı ile kapatılması işlemlerinin tamamlandığını söyledi.
Bundan sonra yapılacak çalışmaların Kastamonu Müzesi Başkanlığı'nda, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın gözetiminde devam edeceğini, kendisinin ise çalışmalara destek vermeye devam edeceğini belirten Prof.Dr. Keleş şöyle dedi: "Hadrianaupolis Antik Kenti'nde ortaya çıkartılması gereken çok fazla yapı var. Burası Antik Çağ'da bir hac merkezi. Burada kiliseler, manastırlar inşa edilmiş. Hatta Antik Çağ'ın en önemli kişilerinden birisi olan sütun azizlerinden Stiylos Alpius'un doğum yeri burası. O nedenle hac merkezi olduğu için çok ciddi yapılar var. Bunlar belli bir plan dahilinde kazılacak. Ama öncesinde yapılması gereken altyapı sorunlarının tamamen çözülmesi ve koruma amaçlı unsurların ortaya konulması. 5 yıl kazmaktan çok korumaya yönelik çalıştık. Bundan sonra da koruma ön planda olacak. Burasının kültür turizmine ciddi bir katkı sağlayacağına inanıyorum."
Yrd. Doç. Dr. Çelikbaş ise var olan kültür varlıklarını öncelikle korumaları gerektiğine dikkat çekerek, "Bu yıldan itibaren artık yeni bazı kazılar yapılacak. Yeni alanları ortaya çıkartmayı düşünüyoruz. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi bu çalışmalarımızın görücüye çıkması. Bununla ilgili artık son aşamaya gelmiş bulunmaktayız. Bilgilendirme levhalarını da hallettikten sonra burası kısa bir süre içerisinde ziyaretçilerin hizmetine sunulacaktır. İşin büyük bir kısmını bitirdik" dedi.