Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı Karadeniz Havzası Operasyonel Programı çerçevesinde finanse edilen Türkiye-Romanya ortaklığı ile uygulanan ‘Tarım ve Çevre Korumasının sürdürülebilir ve ekolojik açıdan faydalanılması için araştırmacıların çiftçilere paylaşılması-ECO AGRI’ projesinin eğitim programı sona erdi.
Trabzon’da bir otelde gerçekleştirilen kapanış törenine Trabzon Vali yardımcısı Kamil Sarıaslan, Trabzon Belediye Başkan yardımcısı Ergin Aydın, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, TTB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şengül, Moldova Cumhuriyetinden Prof.Dr. Tudor Lupascu ve Prof. Dr. Igor Povar, davetliler ve çiftçiler katıldı.
Kapanış töreninde bir konuşma yapan TTB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şengül, projenin gerçek sahibinin Türkiye olduğunu söyledi. Şengül, “Bu Avrupa Birliği projesidir. Aslında bu projenin gerçek sahibi Trabzon’dur. Türkiye maalesef Avrupa Birliği olmamamız dezavantajı ile birlikte bu projenin sahibi Romanya olmuştur. Bu da Avrupa Birliğinin ne kadar önemli bir proje olduğu göstermektedir. 4 günlük süre içerisinde değerli Trabzon’da gerçekten çok önemli bir proje gerçekleştirdik. Çiftçilerimizin bu konuda çok önemli bilgiler edindiğinin kanıtındayım. Değerli hocalarımız çiftçilerimize gübrelemede, kaliteli verim almada, organik ürünlerin yetiştirilmesi konusunda çok önemli bilgiler sundular. Trabzon Ticaret Borsası olarak elimizden geldiği kadarıyla bizde destek olmaya çalıştık. TTB olarak Trabzon’da fındık ve çay ile ilgili olduğu için bizim ürünlerimiz bu konuda kaliteli verimli ürün almak için ciddi anlamda birçok çalışmamız olmuştur. Trabzon’da kaliteli fındık alabilmek için ortak bahçeler tespit ettik. Bu örnek bahçelerdeki üç ayrı noktalarda kaliteli fındık projemiz önümüzdeki yıl içerisinde devam edecektir” dedi.
Konuşmalarının ardından, projeye katılan çiftçilere sertifika verildi.
Öte yandan ana hedefi, Karadeniz’in kirlenmesine sebep olan faktörler arasında yer alan gübre kullanımının bilinçli olarak yapılmasını temin etmek olan proje, Türkiye’den Trabzon Ticaret Borsası ve Of Ziraat Odası’nın ortaklığıyla, Romanya’dan Dünyada Sürdürülebilir Kalkınma için Çevre ve İnsanı Koruma Derneği’nin, Ermenistan’dan Yerevan Devlet Üniversitesi’nin ve Moldova’dan Fen Bilimleri Akademisi Kimya Kurumu’nun işbirliği ile yürütülmüştü.