Kalp damar cerrahisi hastalıkları bakımından Karadeniz Bölgesi'nin diğer bölgelere oranla daha fazla riskli olduğu belirtildi. Bölge halkının tükettiği tere yağının, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda rol oynayan önemli etkenlerin başında geldiği belirtildi.
Trabzon Özel Karadeniz Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Klinik Şefi Dr. Ufuk Ali Türk, yöre halkının damarlarının tere yağ tüketimi nedeniyle daha dar olduğunu söyledi.
Kalp ve damar hastalıklarının çok faktörlü bir hastalık grubu olduğunu anlatan Türk, şöyle konuştu: "Risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet, irsi (genetik) faktörler, yüksek tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği ve sigara içimini sayabiliriz. Bu bölgede, irsi faktörler ve kandaki kolesterol seviyesinin yüksek oluşunun önemli etkisi olduğunu düşünüyorum. Kalp ve damar hastalıklarının sebebi, tam anlamıyla şudur dersek yalan olur. Çok faktörlü bir hastalıktır.
Tereyağının büyük etkisi var diye düşünüyorum. Değişik yerlerde de çalıştım, değişik damar yapılarını gördüm. Genellikle kardiyoloji için, kardiyolog için kolay darlıklar olur, darlıklar çok fazla uzun, çok ciddi değildir. Damar yapısı çok fazla bozulmamıştır. Genelde tek bir yerde tek bir ciddi darlık vardır. Onlara balon stent yapmak nispeten daha kolaydır."
Bölge insanının damarlarındaki darlıkların fazla olduğuna işaret eden Türk, sözlerine şöyle devam etti: "Fakat bu bölgedeki hastaların damarları biraz daha kötü oluyor. Genelde darlık daha ciddi ve uzun oluyor. Damarın yapısı genel olarak daha bozuk görülüyor. Şahsi gözlemim, en kötü damar yapısına sahip hastalar bu bölgede daha fazla görülmektedir diyebilirim.
Bu yüzden diğer bölgelerde balon stent daha fazla olabilirken, bizim bölgemizde sanki nisbeten biraz daha fazla ameliyat görülüyor. Halkımızın bıçak kemiğe dayanmadan hekime gitmemek gibi bir eğilimi var. Bize başvuran hastaları, çoğunlukla damarları daha kötü hale geldikten sonra görmüş oluyoruz."