Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Trabzon Şube Başkanı Cengizhan Gündoğdu, Türkiye'de gerçekleştirilen ve yakında bölgemizde de yapılması planlanan enerji özelleştirmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gündoğdu, şöyle konuştu: "TES-İŞ enerjide özelleştirmelere, bu güne kadar gerek eylemleriyle gerekse hukuk mücadelesiyle karşı çıkmıştır. TES-İŞ, enerjide özelleştirmelerin ülkemizin çıkarlarına aykırı olduğuna inanmakta, dünyada enerji savaşlarının verildiği günümüz koşullarında enerjinin üretim, dağıtım ve iletiminin devletin elinde olması gerektiğini, üretim ve dağıtımdaki yabancılaştırmanın Türkiye'nin geleceği açısından tehlike arz edeceğini düşünmektedir.
Elektrik zamlarının yürürlüğe girdiği bu günlerde planlanan bu özelleştirmeler ülkemizin geleceğinin pazarlık masasına konması anlamına gelmektedir. TES-İŞ, enerjide özelleştirmelere karşıdır ve özelleştirmeleri tehlikeli bulmaktadır"
ENERJİ DEVLET DENETİMİNDE OLMALI
Gündoğdu, şöyle devam etti: "TES-İŞ enerjide özelleştirmeler yerine, ülkemizi doğalgaza bağımlı hale getiren politikaların bir an önce terk edilmesi; elektrik enerjisinde kaynak çeşitliliğine gidilmesi; var olan santrallerin yıllardır ihmal edilen bakım ve onarımlarının yapılması; kapasite kullanım alanlarının genişletilmesi; kayıp kaçağın önlenebilmesi için gerekli girişimlerin yapılması; alternatif kaynaklara yönelinmesi; termik santrallerden doğalgaz santrallerine, trafolardan dağıtım şebekelerine, rüzgâr santrallerinden hidroelektrik santrallere kadar bu alanın bir bütün olarak algılanması ve devlet denetimi altında bulunmasının önemine işaret etmektedir."
ÖZELLEŞTİRMELER DEVLETİN YARARINA OLMUYOR
Özelleştirmelerin Türkiye'de devletin yararına olmadığını savunan Gündoğdu, şunları söyledi: "Devletin stratejik, kar eden, kurumları gerçek değerlerinin çok altında, adeta birilerine peşkeş çekiliyor. Erzurum'da yapılan elektrik dağıtım ihalesinin özelleştirmesi bu nedenle iptal edilmiştir. Yapılan özelleştirmelerde ihaleyi alacak olan firmanın verilecek hizmete yeterli olup olmadığı çok önemlidir. Trabzon, Rize, Artvin, Giresun ve Gümüşhane'nin de içinde bulunduğu 5 ile 49 yıllığına biçilen 105 milyon $'lık fiyat bize göre çok düşüktür. Bugün dünyada en önemli yatırımlar enerjiye yapılıyor ve ne acıdır ki savaşlar da enerji yüzünden çıkıyor. Bunları ülkemizdeki karar organları iyi analiz etmeli ve özelleştirmeyi yapmadan önce bir kez daha düşünmelidirler."