Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk, piyasada oluşan arz fazlasını alarak, fiyatın düşmesini önlemek amacıyla yola çıktığını açıklayan TMO'nun, "Piyasada ihtiyaç duyulmaması halinde fındık satmayacağız. Satarsak da maliyetimizin altına inmeyeceğiz" taahhüdünü yok sayarak hareket ettiğini hatırlatarak şunları söyledi:
TMO'yu fındık alımları için görevlendirilenler, arz fazlasını alarak fiyatın düşmesini hedeflemişlerdi. Ancak, bugünlerde yapılan uygulamalar bunun tam tersi gelişmelere sebep olmaktadır.
TMO Genel Müdürlüğü tarafından, defalarca yapılan beyanların tersine bugün fındık satışı yapılmaktadır. Hem de ihale yöntemi bile bir kenara konularak. Hem de, piyasada fındığa ihtiyaç duyulmaz iken.. Hem de, 2008 ürünü rekolte yüksek görülürken
Hem de, fiyatlar da ki düşme eğilimi sürerken
TMO'nun yaptığı satış sadece fiyatlara değil, Türk fındığının kalite imajına da zarar vermektedir. Fiskobirlik' den devir alınan 2005 ürünü fındık 3 YTL'den piyasaya verilmektedir. 3 yıl öncesinin ürünü olan bu fındıklarda bozulma eğilimi başlamıştır. Fındıkların 2006 ve 2007 ürünü ile karıştırılarak yurt dışına satılması söz konusudur. Bu da kalite açısından sorun yaratmaktadır.
Piyasada 2005 ürünü fiyatının düşük olması, talebin neredeyse tamamının bu fındığa yönelmesine sebep olmuştur. Bu durumda zaten azalmakta olan ihraç gelirimizin daha da düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle 2005 ürünü fındığın satışı acilen durdurulmalıdır.
TMO yetkililerinin fındık piyasasını hiç bilmediklerini, hatta öğrenmek dahi istemediklerini, piyasada halen az da olsa Giresun kalite fındığa olan talebi görmeyip, onun yerine 2005 ürününü satarak ortaya koymaktadırlar. 2007 ürünü Giresun kalite fındığı diğerlerine göre daha az zararla satabilme ve böylelikle piyasada fazla spekülasyona sebep olmama imkânları varken, bunun tam tersini yapmaları, fındık sektörünü hiç bilmediklerini, piyasayı okuyamadıklarının göstergesidir.
TMO, dolayısıyla hükümet edenler söz konusu satışları derhal sona erdirmeli ve bir uygulamaya geçmeden önce sektör temsilcilerinden görüş alarak çoğunluğun sesine kulak vermelidirler. Aksi takdirde, tarihin en yüksek rekoltesinin beklendiği 2008 ürünü ile birlikte Türk fındığı çok daha büyük kaosun içine düşecektir.