Trabzon'da 2007 yılı, bir kısmı ülke gündemini meşgul eden çeşitli olay ve tartışmalarla geride kalırken, çözüm bekleyen birçok sorunla girilen 2008 yılında kentin gündemini yaklaşan yerel seçimlerin belirlemesi bekleniyor.
Trabzon'da 2007 yılı asayişten spora, üst düzey bürokratların görevden alınmasından yeni bürokrat atamalarına, siyasetten sanata çeşitli olay ve tartışmalarla geride kaldı. Ülke gündemini de meşgul eden bu tartışmalardan en önemlisi 19 Ocak tarihinde Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in İstanbul'da Trabzon nüfusuna kayıtlı O.S. isimli bir genç tarafından silahla vurularak öldürülmesi oldu. Bu cinayetin ardından Rahip Santoro ve TAYAD olaylarıyla 'istenmeyen' bir üne kavuşan ve bunun izlerini yeni yeni silmeye başlayan Trabzon'un adı farklı tartışmalarla yeniden gündeme geldi. Trabzon'dan ve Trabzon dışından farklı yürütülen bu tartışmalar, Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ile Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın görevden alınmasına kadar uzandı. Yavuzdemir'in yerine Sakarya Valisi Nuri Okutan, Altay'ın yerine ise Polis Başmüfettişi Arif Akkale atandı. Emniyet Müdürü Akkale ise bir yılını tamamlayamadan Emniyet Müdürleri Kararnamesi ile Adana Emniyet Müdürü olarak atanırken, Akkale'nin yerine de Niğde Emniyet Müdürlüğü görevini yürüten Feridun Boz atandı. Boz, 2007 yılının son günlerinde Trabzon'a gelerek görevine başladı.
Trabzon'da 2007 yılında ülke gündemini meşgul eden ikinci önemli olay ise 13 Mayıs'ta Trabzon'dan İran'ın Tebriz kentine gitmek üzere havalanan Sky Arrow 650T tipi özel uçağın Köprübaşı ilçesi Sıcakoba Yaylası'nda ormanlık alana düşmesi oldu. Uçakta bulunan İngiliz pilot Michael Newman ile Pakistanlı Zakaullah Bhamgoo hayatını kaybederken, uçakla ilgili çok sayıda spekülasyon yapıldı.
TRABZONSPOR 2007 YILINDA DA EN ÇOK KONUŞULAN KONULARIN BAŞINDA GELDİ
Trabzon'da ülke gündemini uzun süre meşgul eden bir diğer önemli olay ise spor alanında yaşandı. 4 Ağustos tarihinde Trabzon'da oynanan Trabzonspor-Sivasspor maçında, maç Bordo-mavililerin 1-0 üstünlüğüyle devam ederken son saniyelerde bir taraftarın sahaya girmesiyle başlayan olaylar, Trabzonspor'un 3-0 hükmen mağlup sayılması ve 5 maç saha kapatma cezasıyla sonuçlandı. Bu maçın getirdiği olumsuz tablonun, Trabzonspor üzerinde oluşturduğu olumsuz etki, ligin ilk yarısında Trabzonspor'un istenilen başarıyı yakalayamamasıyla kendini gösterirken, bu atmosferde gidilen Genel Kurul'un son anda ileri bir tarihe ertelenmesi ise çok farklı tartışmaları beraberinde getirdi.
Trabzon'da 2007 yılında yerel düzeyde en etkili olay ise ülke genelinde olduğu gibi 22 Temmuz Genel Seçimi oldu. İktidar partisi AK Parti mevcut 6 milletvekilliğini koruduktan başka 2002 yılındaki seçimde aldığı oy sayısının da üzerinde bir oy aldı. AK Parti Trabzon'da aynı zamanda ülke genelindeki oranın yaklaşık 10 puanını üzerinde bir orana ulaşırken, ana muhalefet CHP hem 2 olan milletvekilliği sayısını 1'e düşürdü hem de genelde aldığı oy sayısında azalma yaşandı. Seçimde Trabzon'da başarılı olan bir diğer parti ise 8 milletvekilliğinden birini elde eden MHP oldu.
AK PARTİ'DE YAŞANAN 'İL BAŞKANLIĞI' TARTIŞMASI GÜNDEMİ UZUN SÜRE MEŞGUL ETTİ
AK Parti İl Teşkilatının genel seçimde elde edilen yüksek başarıya rağmen istifasının istenmesi ise siyasette 2007 yılının bir diğer önemli olayı oldu. İl Başkanı Ahmet Metin Genç başkanlığında 22 Temmuz seçimlerine hazırlanan ve Genç'in milletvekili aday adayı olmak için istifa etmesiyle bu göreve vekalet etmeye başlayan Erdoğan Beder başkanlığında seçime giden AK Parti Trabzon İl Teşkilatının Genel Merkez tarafından istifasının istenmesi başta vefa olmak üzere değişik tartışmaları beraberinde getirdi. AK Parti İl Başkanı olarak Genel Merkez tarafından İl Genel Meclisi Başkanlığı görevini yürüten Muhammet Balta atanırken, Balta'nın yılın son günlerinde açıklanan listesi ise eski ve yeni yönetimden isimlerin yer aldığı bir 'seçim listesi' olarak öne çıktı.
Geride kalan yılda Trabzon siyasetinde yaşanan bir diğer önemli olay ise Trabzon Belediyesi'nin 'su zammı' ile 'Uzun Sokağın trafiğe kapatılması' üzerinden yapılan tartışmalar oldu. Yüzde 20'lik su zammı ile Uzun Sokağın araç trafiğine kapatılmasının öncesi ve sonrasında yapılan tartışmalar, iddialar ve bu iddialara verilen cevaplar, 2008 yılının Trabzon'daki en önemli gündem maddesinin Mart 2008'de yapılması beklenen Yerel Seçimler olacağının da ilk önemli işaretleri oldu.
Başbakan Erdoğan'ın koyduğu hedef doğrultusunda, 'öncelikli kazanılması gereken belediye başkanlıkları' arasında Trabzon Belediye Başkanlığının da bulunması, iktidar partisinin yeni yıldaki temel hedefini de belirlerken, Belediye Başkanlığını elinde bulunduran ana muhalefet CHP'de ise yeni yılın hedefi 'mevcudu korumak' olarak belirlendi. Trabzon'da bu anlamda 2008 yılında Belediye Başkanlığını kazanmak ve korumak için yapılacak mücadelenin de ilde siyasetten ekonomiye, bürokrasiden spora kadar her alanda hissedileceği beklentisi hakim. Bu anlamda iki ciddi rakip olan AK Parti hükümet etme ve kente yapılan yatırımlar üzerinden, CHP ise koltuğa sahip olmak ve geride kalan yıllarda yapılan ve bu yıl yapılması planlanan çalışmalar üzerinden rakibine karşı strateji geliştirmenin hesaplarını yapıyor.
İŞSİZLİK, TRABZON'UN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR
Ancak bütün bu tartışmalar, ilin 'gerçek' gündeminin ekonomi temelli işsizlik problemi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Trabzon'da çoğunluğu gençlerden oluşmak üzere önemli bir miktarda işsiz nüfusun bulunması, işsizlikten kaynaklanan birçok sorunun da ortaya çıkmasına yol açıyor.
İktidarın sağlık, ulaşım, eğitim başta olmak üzere kente önemli yatırımlar yapmasına rağmen bu yatırımların istihdama doğrudan yansımaması ve işsizlik oranlarının bir türlü azaltılamayışı, iktidar partisinin temsilcilerinin önündeki en önemli problem olarak duruyor. Trabzon'da 2002 yılında 8 bin 431 olan kayıtlı işsiz sayısı 2003 yılındaki yaklaşık 3 bin kişilik azalmanın ardından daha sonraki yıllarda sürekli artış gösterdi ve 2007 yılı sonu itibarıyla 11 bin 500'ü geçti. Ancak bu resmi rakamların gerçeği yansıtmadığı ve ildeki işsiz sayısının kayıt dışı ve gizli işsizlerle birlikte 50 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.
Bu anlamda geride kalan yıl içinde kentin önde gelen isimlerinin katılımıyla işsizliği azaltıp istihdamı artırmayı amaçlayan çeşitli toplantılar yapıldı. Ancak geçmiş yıllarda da benzerleri yapılan bu toplantıların kısa vadede işsizlik sorununa çözüm üretmekten uzak olması dikkat çekerken, işsizliğin 2008 yılında da kentin asıl gündemi olmayı devam ettireceği görülüyor. Şehirde yaşayan vatandaşların en önemli beklentisi ise, kentin asıl sorunlarının yaklaşan yerel seçimlerin gölgesinde kalmaması ve popülist politikalarla gündemin farklı şeylerle meşgul edilmemesi olarak öne çıkıyor.
Trabzon'un işsizlikten başka uzun yıllardır çözülmesi için mücadele edilen ve 2008 yılında da çözüm bekleyen sorunları ise şu şekilde sıralanıyor:
Şehir içinde yaşanan ulaşım problemi, çöp ve katı atık sorunu, içme suyu sorunu, kış mevsiminde kendini gösteren hava kirliliği ve buna bağlı olarak doğal gaz sorunu, imar problemleri, bazı köylerde içme suyu ve ulaşım sorunu, başta fındık ve çay üreticisi olmak üzere tarım kesimindeki nüfusun yaşadığı problemler, çevre illerden yaşanan göç sorunu, belli merkezlerde yoğunlaşan asayiş problemleri.