Trabzon Dağ horozu koruma altında

Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğünce hazırlanan "Tür Koruma Eylem Planı" kapsamında, Doğu Karadeniz'de yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi bulunan dağ horozunun koruma altına alındığı bildirildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube

Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğünce hazırlanan "Tür Koruma Eylem Planı" kapsamında, Doğu Karadeniz'de yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi bulunan dağ horozunun koruma altına alındığı bildirildi.
 
Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Resul Doğan, basına yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'deki endemik türler ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya hayvanların korunmasına yönelik "Tür Koruma Eylem Planı" hazırladıklarını söyledi.
 
Eylem planının türün tespiti, yayılış alanlarının belirlenmesi ve korunmasına yönelik olduğunu belirten Doğan, "Bu kapsamda Kafkasya'dan batıya doğru en son yayılış sınırı Trabzon olduğunu bildiğimiz dağ horozunu seçtik. Bununla ilgili ihalemizi yaptık ve dağ horozunun Trabzon'da yayılış alanlarını tesbit ettik" dedi.
 
Doğan, dağ horozunun genelde dağların bin 500 ile 3 bin metre yükseltileri arasında yaşadığını ifade ederek, "Dağ horozu genellikle ormanla mera sınırındaki çalılıklarda barınan türdür. Erkeği siyah, dişisi kahverengi ve omuz kısmında beyaz lekesi vardır. Yerli bir tür ve mevsimsel olarak kıta, ülke, bölgesel göç yapmaz" diye konuştu.
 
Dağ horozlarının bitkilerin değişik kısımları ve böceklerle beslendiğini anlatan Doğan, "Üremeleri karlar erimeye başlayınca genelde nisanda başlayıp hazirana kadar devam eder. Yuvalarını yerde ot veya çalıların içinde yaparlar. Yumurta sayısı 2 ile 13, kuluçka süresi ise 20 ile 26 gündür" ifadelerini kullandı. 
 
- "Dağ horozunun popülasyonunu tehdit eden birçok unsur var"
 
Doğan, dağ horozunun yayılış alanlarının dünyada kısıtlı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"Bölgede dağ horozu ile ilgili sayısal tespitlerimizi yaparak türü koruma altına aldık. Gizli noktalarda yuvaları olduğunu gördük. Dağ horozunun popülasyonunu tehdit eden birçok unsur var. Bunların başında kaçak av, kaçak ormancılık, yanlış otlatma uygulamaları, yumurtasının toplanması, çoban köpekleri, tilki, kaya sansarı, şahin gibi yırtıcılar, böğürtlen, ahududu, kuşburnu ve ayı üzümü toplayıcılığı, araç trafiği ile aşırı kış şartları sayılabilir."
 
Türün tanıtımı ve korumasına yönelik kurumlarda ve okullarda bilinçlendirme çalışmaları da gerçekleştirdiklerini vurgulayan Doğan, "Vatandaşlarımızı da kaçak avcılık konusunda sürekli uyarıyoruz. Amacımız dağ horozunu koruyarak, gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak ve kaçak avcılığın önüne geçmektir. İnanıyoruz ki gelecek neslimiz bu değerlerimize sahip çıkacak" dedi.
 
Doğan, dağ horozunun turizm açısından da önemli olduğuna işaret ederek, "Bölgemize kuş gözlemciliği için gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist var. Bu nedenle ileri ki süreçte dağ horozu için kuş gözlem noktaları belirleyip insanların hizmetine sunmak istiyoruz" diye konuştu.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri