Trabzon eğitimde iyi bir yerde

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, eğitimde Trabzon'un geldiği noktayı, yeni müfredatı, kentte son aylarda yaşanan demir kapı facialarını değerlendirdi. Ülkemizin kanayan yarası işsizliğin ancak eğitimle giderileceğinin altını çizen Sand

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, eğitimde Trabzon'un geldiği noktayı, yeni müfredatı, kentte son aylarda yaşanan demir kapı facialarını değerlendirdi. Ülkemizin kanayan yarası işsizliğin ancak eğitimle giderileceğinin altını çizen Sandıkçı, öğrencileri olduğu kadar aileleri de yakından ilgilendiren önemli konulara temas etti. İşte Sandıkçı'nın çarpıcı açıklamaları...

İSTİHDAM PROJELERİ
Ülkemizde işsizlik her ülkede olduğu gibi önemli sorunlardan biri... Gençlerimizin iş bulabilmeleri, istihdam edebilmeleri için eğitim çok önemlidir. Özellikle halk eğitim ve mesleki eğitim merkezlerimizin, teknik eğitim kurumlarımızın istihdama yönelik çalışmalarına hız verdik. Özellikle geçen yıldan bu yana halk eğitim merkezlerinin kaynaklarını ve çalışmalarını eğitime yönelik uygulamalara ayırmak istiyoruz. Geçen yıl Trabzon Milli Eğitim Müdürlüğü olarak istihdama yönelik 82 kurs açtık. Bu kurslarımızdan halk eğitim, mesleki ve teknik eğitim kurumlarımız ve diğer kurumlarımızdan 27 bin vatandaşımız faydalandı. Bunların da çoğu istihdam edilmiştir. İzleyebildiğimiz kadarıyla insanlarımız için para harcanıyor, emek veriliyor. İstiyoruz ki bu eğitimlerden yararlanan insanlarımız iş bulabilsin, istihdama da bir katkı sağlanılmış olsun.
Bu nedenle yöntem olarak sektörden, sivil toplum örgütlerinden ve odalarımızdan gelecek teklifleri değerlendiriyoruz. Fakat bu tekliflere karşı mutlaka istihdam garantisi istiyoruz. AB fonlarından yararlanmak için bir proje var. TR90 Düzey 2 Yerel Kalkınma Programı üzerinden program sahibi olarak veya diğer kurumlara destek olarak istihdama yönelik 7 proje kabul edildi. İlk projeden toplam 278 kişi faydalanacak.

ÖSS'DEN ZOR SINAV: OKS

Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS), 8. sınıf öğrencilerine yönelik... OKS, öğrencilerimizin ergenlik dönemine yakın bir çağda uygulanan ve telafisi olmayan bir sınav. ÖSS'den daha zor... Çünkü ÖSS'nin kısmen telafisi var fakat OKS'ye bir daha girme imkânı yoktur. Bunu değiştirerek çocuklarımızın 6., 7. ve 8. sınıflardaki performanslarını geliştirip orta öğretim kurumlarına geçişini sağlamak üzere Seviye Belirleme Sınavı oluşturulmuştur.
Öğretmenlere ücret karşılığında soru hazırlama imkanı
Diğer bir husus ise; Seviye Belirleme Sınavı'na girmeyen öğrencimizi mağdur etmeyecek bir sistem uygulanarak, bu öğrenciye o sınavdan en düşük puanı alan öğrenciyle aynı puan veriliyor. Sınava girmeyen öğrencimizin mağduriyeti bu şekilde giderilmeye çalışılıyor. Bu ayrıca, müfredat programını izleyen öğretmenlerimize soru hazırlama imkânı sağlıyor. Bakanlığımızın web sayfasında isteyen öğretmenlerimiz müfredat programına uygun soru hazırlama fırsatına sahip olacaklar. Aynı zamanda bu sorular bilim kurulundan geçerse bunların ücretlerini öğretmenlerimiz alabilecekler. Dolayısıyla sınavı hazırlayanlar ve uygulayanlar arasında bir köprü kurulmuş oluyor. OKS'de öğrencilerimiz yabancı dilden sorumlu değillerdi, fakat artık yabancı dil de Seviye Belirleme Sınavı'nın soru alanlarından biri olacak.
Her alanda ilk 10'a girmeliyiz

Eğitimde bugün her şey tamam deme gibi bir şansa sahip değilsiniz. Bugün çok güzel olduğunu düşündüğünüz şeyler yarın çok farklı bir konuma gelebiliyor. Şunu demek istiyorum, eğitimde durağanlık yoktur. Eğitim, gelişimin en hızlı yaşandığı alandır. Dolayısıyla her şeyin bugün mükemmel olduğunu söylemek doğru değil. Trabzon'da gerek mesleki eğitimde, gerek ilköğretimde, gerekse okul öncesi eğitimdeki çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. Türkiye ortalamalarına baktığımızda Trabzon her kritere göre çok iyi bir yerde. Ama bizim arzumuz her kriterde ilk onda yer almaktır.
Trabzon'da son dönemlerde demir kapı faciaları yaşandı. Üzerine demir kapı düşen bir öğrenci hayatını kaybetti. Çok geçmeden benzer iki kaza daha... Bu kazaları önlemeye yönelik çalışmalarınız var mı?

TALİHSİZ OLAYLAR
Okullarımızda son dönemde demir kapının devrilmesi sonucu bir öğrencimiz yaşamını yitirdi. Benim konuyu takip ettiğim kadarıyla çocuklar okullardaki demir parmaklıkların üzerine çıkıp sallanmak veya raylı kapıları sürmek suretiyle bunların düşmesine neden oluyorlar. Okullarımızda böyle talihsiz olaylar yaşadık. Herkesin üzüldüğü bir durum. Olay aynı zamanda teknik bir konu... Bununla ilgili teknik incelemeler yaptırdık. Tamamen talihsiz bir olay olduğunu düşünüyorum.
Her sınıfın
başarısı önemli
Burada dikkat edilmesi gereken nokta her sınıfın başarısının önemli oluşudur. Yeni sisteme göre 6., 7. ve 8. sınıflar olmak üzere ayrı ayrı her yılda Seviye Belirleme Sınavı yapılacak.
Sadece bu da geçerli olmayacak. Sınıf başarı puanı belirlenirken, örneğin 6. sınıfı okuyan bir öğrencinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı'ndan aldığı puanın yüzde 70'i, derslerindeki başarı puanının yüzde 25'i ve davranış notu, yani karnenin ikinci sayfasındaki aldığı notların da yüzde 5'i alınarak başarı puanı belirlenmiş oluyor. 7. ve 8. sınıflarda yine aynı sistem uygulanacak. Dolayısıyla 6., 7. ve 8. sınıfların ayrı ayrı puanları olacak.
Bu puan belirleme sistemi öğrencilerin orta öğretim kurumlarına yerleştirilmelerine nasıl yansıyacak?

3 YILLIK PERFORMANS
En çok merak edilen konulardan biri ise bu puan belirleme sisteminin gidişata nasıl yansıyacağıdır. 6. sınıf puanının yüzde 25'i, 7. sınıf puanının yüzde 35'i, 8. sınıf puanının yüzde 40'ı alınacak ve öğrencinin orta öğretim kurumlarına geçiş puanı hesaplanmış olacak. Burada baktığımız zaman öğrencinin 3 yıllık performansı belirlenmeye çalışılıyor. Bu da öğrencilerin ergenlik dönemi yaşadıkları bir anda bir sınavla orta öğretim kurumlarına yerleştirilmenin önüne geçilmiş olacak.
Değiştirilen sınav sistemi ve müfredatla ilgili görüşleriniz...

ÖĞRENCİLERİN MUHAKEME
GÜÇLERİ GELİŞECEK
Artık öğrencilerimizin okuldaki derslerinin, okuldaki başarı notunun ve yıl sonu notunun çok büyük önemi var. Sınavın dışındaki yüzde 30'luk pay okuldaki etkinliklerinden ve başarısından gelecek. Dolayısıyla çocuklar derslerine daha fazla önem verecekler. Bu sistemin yenilik olarak bu yıl pilot uygulaması 120 okulda yapılacaktır. Çünkü bu okullarda uygulanan sınavlar OKS'deki soru tiplerinden farklı olacak.
Hepinizin bildiği gibi eğitim müfredat programları değiştirildi. Değiştirilen müfredat programları sentez, analiz yapmalarında, muhakeme güçlerini geliştirmelerinde etkin rol oynayacak. Bundan dolayı bu programı gören çocuklara program sonucunda soracağınız soruların da programla uyumlu olması gerekir. Dolayısıyla soru tipleri ve stilleri değişti. Trabzon'da 10 okulda sınavlar yapıldı. Bu sınavlar sonucunda anketler uygulandı. Anketlerdeki görüşler değerlendiriliyor. Ve ona göre yeni düzenlemeler yapılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri