Trabzon Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği yetkilileri tarafından, il genelinde meydana gelen hırsızlık olaylarının azaltılması amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda, eksikliği tespit edilen bazı konular hakkında vatandaşlara uyarılar yapıldı. Yürütülen proje kapsamında, vatandaşların belirtilen kurallara uyarak, bu projeye destek olmaları istendi.
Mektupla vatandaşları uyaran Trabzon Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği yetkilileri, vatandaşların şu konularda daha dikkatli olmalarını istedi:
Oturduğunuz eve eğer yeni taşındıysanız, kapı kilitlerini değiştiriniz. Kapılarınızın, pencerelerinizin ve kilitlerinizin sağlam olmasına özen gösteriniz. Banyo, tuvalet ve diğer havalandırma pencereleri ile apartmanınızın havalandırma boşluğuna açılan yerlere demir parmaklık yaptırınız. Pencereniz yüksekte ise yakınlarına tırmanılabilecek malzeme bırakmayınız. Hırsızların karanlık veya loş ışıklı yerlerden hoşlandığını unutmayınız. Evlerin, işyerlerinin, sokak, bahçe ve merdivenlerin, özellikle hırsızın girişi için elverişli olan yerlerin mutlaka ışıklandırılmasına özen gösterilmeli. Evinize, sadece girmesini istediğiniz ve gerekli gördüğünüz insanları alın. Eve girmesine gerek olmayan muhtelif pazarlamacılar, bohçacı, falcı ve dilencilerle kapının dışında görüşün. Eşyalar mağaza, dükkan ve benzeri yerlerde satılır. Elden satılan eşyaların hırsızlık veya kaçak mal olma ihtimali yüksektir. Bilmeyerek de olsa çalıntı mal satın alınmasının suç olduğu unutulmamalıdır."
"Çaldığını satamayan hırsız bir daha çalmaz" diyen Emniyet yetkilileri uyarılarını şöyle sıraladı:
"Değerli eşyalar camdan görülebilecek yerlere konmamalı. Mücevher, kürk, halı ve benzeri eşyaların çekilmiş bir fotoğrafını, televizyon, müzik seti, kamera gibi elektronik eşyaların seri numaralarını gösteren bir liste bulundurulmalı. Evinde silah bulundurma durumunda olanlar, silahı iyi muhafaza edebilecekleri yere koymalılar. Herhangi bir kazayı önlemek açısından gerekli olan bu tedbir, eve giren hırsızın silahtan faydalanarak size kötülük yapmasını önlemiş olursunuz. Eğer, kendi daireniz ile apartman giriş kapısı arasında bir diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi mevcut ise, zilinizi çalıp makul olmayan bir sebeple içeri girmek isteyen yabancılara kapı açılmamalıdır. Aynı şekilde sizin zilinizi yanlışlıkla çaldıklarını söyleyen kişilere de kapı açılmamalıdır. Evinizi tatil veya iş seyahati gibi sebeplerle uzun süreli terk ettiğinizde güvenilir bir komşuya anahtarı bırakılarak, kapının önünde veya posta kutusunda biriken gazete, mektup, fatura ve benzeri evrakların hırsızlara davetiye olacağından, komşuların bunları almalarını ve evi kontrol etmelerini tembih edilmelidir. Bütün alınan bu önlemlere rağmen hırsızlığa uğramışsanız; her şeyden önce paniğe kapılmadan, soğukkanlı olunmalı ve hiçbir eşyaya dokunulmamalıdır. Hırsız veya hırsızlar içeride olabileceğinden eve girilmemeli ve hemen polis çağırılmalıdır. Parmak izi ekipleri olay yerini tetkik edinceye kadar suç mahalli karıştırılmamalı, olay yeri muhafaza altına alınmalı. Olay yerinde bırakılacak parmak izlerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Çek ve kredi kartları çalınmışsa, en kısa sürede ilgili bankalara başvurulmalıdır.