Trabzon'da sosyal dokunun belirlenmesi amacıyla 15-24 yaş arasındaki bin 286 gencin katıldığı bir anket yapıldı.
Trabzon Belediyesince bir araştırma şirketine yaptırılan ankete katılanlara, bazıları çoktan seçmeli, bazıları yoruma açık yanıt verilebilecek 61 soru yöneltildi. Ankete katılan bin 286 kişinin yüzde 66'sını erkekler, yüzde 34'ünü ise kızlar oluşturdu.
Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 25.5'i her gün kitap okuyor. Kitapların yüzde 27.6'sı macera türü, yüzde 13.7'si tarihle ilgili.
Gençlerin yüzde 50.4'ü günlük ortalama 1-2 saat televizyon izlerken, yüzde 4.7'si hiç televizyon izlemiyor, yüzde 47.9'u her gün gazete okuyor.
Katılımcıların yüzde 42.6'sı günlük ortalama 1-2 saat internet kullanırken, yüzde 7.3'ü 9 saat ve üstü sürelerde internet kullanıyor. Gençlerin yüzde 58.9'u interneti chat ve sohbet amaçlı, yüzde 44.3'ü araştırma ve bilgi amaçlı kullanıyor.
Anket çalışmasına katılanların yüzde 40.5'i sigara içtiğini belirtirken, yüzde 18.7'si içki içtiğini, yüzde 1.6'sı kumar oynadığını yüzde 0.8'i ise uyuşturucu kullandığını söyledi.
Boş zamanlarını arkadaşları ile gezerek geçirdiklerini ifade eden gençlerin yüzde 47.8'i eğlenmek için kafeleri tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 69.8'i politika ile hiç ilgilenmediğini, yüzde 25.4'ü ise yakından ilgilendiğini belirtirken, yüzde 90.8'i herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olmadıklarını kaydetti.
-''TRABZONLU DEMEK...''-
Gençler yoruma açık olan 'Trabzonlu olmanın en belirgin özelliği sizce nedir?' sorusunu açık sözlü olma, agresif ve sinirli olma, ani tepki verme ve düşünmeden hareket etme olarak cevapladılar.
Katılımcılar, Trabzon'da en çok Akçaabat köftesini, Trabzon ekmeğini ve arkadaşlık ortamını beğendiklerini söylediler. Trabzon'un, vazgeçilemeyecek bir şehir olduğunu ifade eden gençlerin oranı yüzde 88.9, yaşanılmayacak bir şehir olduğunu söyleyen gençlerin oranı ise yüzde 8.2'si. Yüzde 2.9'u ise zorunlu olarak bu şehirde yaşadığını belirtti.
Trabzon gelecekte nasıl bir şehir olacak' sorusu gençlerden, ahlaki değerlerini kaybetmiş, alkoliklerin artığı bir şehir ve altyapısı güzel bir şehir yanıtlarını aldı.
Katılımcıların yüzde 45.7'si Trabzon'da kendini mutlu, yüzde 24.7'si huzurlu ve güvenli, yüzde 24.3'ü ise özgür hissettiğini söyledi.
Gençlerin yüzde 58.9'u 'en çok neye sahip olmak istersiniz' sorusuna iyi bir iş, yüzde 21.6'sı itibar, yüzde 14.5'i ise aşka sahip olmak istediğini dile getirdi.
'Ülkede en güvendiğiniz kurum hangisi' sorusuna katılımcılar yüzde 45.5'i askeriye, yüzde 18.9'u cumhurbaşkanlığı, yüzde 13.7'si ise Meclis olduğunu kaydetti.
-''OLAYLAR ADIMIZI KARALIYOR''-
Gençlerin yüzde 38.2'si Trabzon'da en önemli toplumsal ve kültürel sorunun, kent yaşamında saldırganlıklarda artış olduğunu düşünüyorlar.
'Trabzon'da yaşanan olayların kente katkısı veya zararı nedir' sorusuna gençlerin yüzde 73.3'ü 'adımızı karalıyor', cevabını verirken yüzde 20'si 'milleti bize karşı dikkatli olmaya sevk ediyor', yüzde 6.7'si ise 'Trabzon adını duyuruyor, marka yapıyor' yanıtını verdi.
'Son zamanlarda Türkiye'de özellikle de Trabzon'da gençler üzerinden gelişen olayları nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusuna katılımcıların yüzde 42.4'ü bu tür olayların gerçekleşmemesi için gençlere yönelik faaliyet yapılması gerektiğini, yüzde 35.2'si ise gençler üzerinde oyun oynandığını ve olayları kınadığını söyledi.
Katılımcıların yüzde 50.7'si yaşanan olayların sorumlusu olarak arkadaş çevresini, yüzde 34.2'si gizli güçleri, yüzde 33.9'u aileleri gösterdi.
Gençler kentin en önemli üç sorununu ise işsizlik, spor olanaklarından yoksunluk ve danışılacak yol gösterecek kişilerin azlığı olduğunu vurguluyorlar. Trabzon dışında herhangi bir şehirde yaşamak istediğini ifade eden yüzde 59.1 katılımcı, kentte gençlere yönelik eğitim seminerleri, meslek yönlendirme mekanları ve sosyal faaliyetler düzenlenmesini istiyorlar.
-NEDEN ANKET YAPILDI?-
Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Trabzon'un son yıllarda şiddetle anılan kent haline geldiğini, ancak bunun doğru olmadığını vurgulayarak, ''Maalesef yaşanan olaylar üzerine kamuoyunda böyle bir düşünce oluştu. Trabzonlular olarak bu duruma çok üzülüyoruz. Trabzon tarih, kültür, sanat ve spor şehridir. Bunu biz de bütün dünyada biliyor. Trabzonlular her zaman bulundukları yerlere yeni değerler ve katma değer kazandırmışlardır'' dedi.
'Önce İnsan' düşüncesiyle yola çıkarak bu anket çalışmasını yapmayı uygun gördüklerini ifade eden Canalioğlu, şunları söyledi:
''Gençlerimizi hayata katmak ve onların düşüncelerinden yararlanmak için belediye olarak imkanlarımız ölçüsünde çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Tabii ki bu yeterli değil. Bu nedenle bu anket çalışmasını yaptırarak sonuçlarını bilim adamlarımızla paylaşarak neler yapılması gerektiğini ve neler yapabileceğimizi tartışacağız. Değerlendirme sonuçların ışığında projeler üretmeye çalışacağız.''
-GENÇLER FARKLI DÜŞÜNMÜYOR-
Anket çalışmasının içinde yer alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Cengiz, ankete katılan gençlerin sorulara verdikleri cevapların diğer şehirlerdeki gençlerin verdikleri cevaplardan farklılık gözetmediğini söyledi.
Türkiye'de daha önce gençler üzerinde bu kadar kapsamlı çalışma yürütülmediğini ifade eden Cengiz, şöyle devam etti:
''Trabzon'da görülen gençlik özellikleri diğer şehirdekilerle karşılaştırıldığında pek bir farklılık olmadığı görülüyor. Ankette olumsuz gibi duran bazı cevaplar ülke geneliyle paralellik taşımaktadır.''
Trabzon'daki gençlerin ailelerinin gelirlerine oranla çok para harcadıklarının dikkati çektiğini vurgulayan Cengizrak, bu durumun araştırılması gerektiğini, gençlerin en çok harcamayı giyim, cep telefonu ve kontöre yaptıklarını kaydetti.