Trabzon kent müzesi istila altında!

Trabzon’un en işlek caddelerinden biri olan Uzun Sokak'ı, Yavuz Selim Bulvarı'na bağlayan Zeytinlik Caddesi'nin üzerinde yer alan Trabzon Müzesi'nin giriş kapısının önü, panayır yeri gibi oldu.Şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin şaşkınlıklarını gizle

Trabzon’un en işlek caddelerinden biri olan Uzun Sokak'ı, Yavuz Selim Bulvarı'na bağlayan Zeytinlik Caddesi'nin üzerinde yer alan Trabzon Müzesi'nin giriş kapısının önü, panayır yeri gibi oldu.

Şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin şaşkınlıklarını gizleyemeyerek, fotoğrafladıkları bu görüntü, gerçekten tam bir rezalet. Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün ve Trabzon Belediyesi'nin bir araya gelerek, bir türlü ortadan kaldıramadığı bu çirkin tablo, başta sanatseverler olmak üzere, özellikle Trabzon kent merkezinde yaşayan insanların ve civardaki esnafların  oldukça tepkisini çekiyor.


Eski adıyla Kostaki Konağı olarak bilinen tarihi Trabzon Müzesi'nin ana giriş kapısının önünde, Trabzon Belediyesi'nin işgaliye parası alarak, haşlanmış mısır satılan tezgaha terk ettiği Trabzon’un en önemli müzesi önünde, tam bir turistlik rezalet yaşanıyor.
Mısır tezgahı yetmemiş gibi, ayakkabı boyacısına da işgaliye ücreti ödediği müzenin diğer kapısının önünde de, tam karşısında bulunan marketin boş meyve ve sebze  kasalarının müzenin duvarına ve kapısının yanına yığması ,gerçekten görenlere “ pes “ dedirtiyor.


Yurt dışından ve yurt içinden gelen gurbetçi vatandaşlarımızın ve yabancı turistlerin oldukça dikkatini çeken bu çirkin görüntü için, Almanya’dan izine gelen Trabzonlu çift , Mukaddes ve Levent Dilaveroğulları  “ Avrupa da böyle bir görüntü inanın kamuoyunda olay yaratır. Gözlerimize inanamadık. Trabzon Belediyesi ve buna göz yuman yetkililer ne yapmaya çalışıyor.  Böyle bir rezalet görmedik, inanın yanımızda memleketimize getirdiğimiz Alman misafirlerimizden utandık. Zabıta ekipleri ne iş yapıyor bu şehirde ? “ diyerek, dert yandılar.
Bu arada Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise konuyla ilgili olarak ,Trabzon Belediyesine defalarca resmi yazı yazdıklarını ama tablonun bir iki gün geçici olarak değiştiğini , ardından yine aynı manzara ile karşılaştıklarını ve gerçekten kendilerinin de uğraşmaktan artık bıktıklarını ve bu konuya derhal kesin çözüm getirilmesi gerektiğini söylediler.
Söz konusu Trabzon Müzesi, bir dönem de Kız Meslek Lisesi olarak hizmet vermiş, bahçesinde su testisiyle omuzun da su taşıyan  bayan heykelinin, 1990 yılında omuzun da ki su testisi, içerisinde altın vardır umuduyla çalınmasıyla da, gündeme gelmişti.
Tarihi müze, Rus kökenli bir ailenin , Trabzon doğumlu  Rum  bir banker olan oğlu Aleksi Kostaki tarafından ailesine ait büyük bir ev olarak yaptırılmıştı.
Müzenin bodrum katında arkeolojik eserler yer alırken,  zemin katta  20. yüzyılın başında yapılan bu konağın mimari yapısı, burada geçen tarihi olaylar ziyaretçilere kronolojik olarak tanıtılıyor. Birinci katta ise Trabzon’un yöresel etnografyasını tanıtan, değişik kazılarda rastlanan objeler  sergileniyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri