Trabzon Liman İşletme Müdürü Muzaffer Ermiş, Trabzon Limanı’ndan İran’a yük sevkiyatının tekrar yapılması konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirterek bunun olumlu yansımalarını beklediklerini söyledi.
Ermiş, 2009 yılından itibaren Trabzon Limanı’ndan Sochi Limanı’na sevkiyatın yapılmadığını hatırlatarak şu ana kadar bu konuda bir gelişme yaşanmadığını ancak gayretlerinin sürdüğünü belirtti.
Trabzon Limanı’nın yük sevkiyatı olarak bölgenin en hareketli limanı olduğunu kaydeden Ermiş, "Her geçen yıl yüzde 100 artışlara varan bir trend içerisine girdik. Trabzon limanı 2013 yılındaki tonajı 2 milyon 800 bin ton ile bölgenin en fazla ve en hareketli ili olmuştur. Limanımız hem ihracat hem ithalat hem de transit yüke hizmet veren bir limandır. Trabzon limanında en fazla bölgemiz ve Doğu Anadolu’ya hatta Güneydoğu Anadolu’ya uzanan bir kömür ithalatı söz konusu. Bunun dışında değişik ürünlerde limanımızda ithalat edilmektedir. Bunların içerisinde kereste yer almaktadır.
Limanımızdan her türlü mal ihracat edilmektedir. Özellikle bölgemizin daha öncede İzmir’den, İstanbul’dan, Mersin’den ihracatını gerçekleşmiş olduğu fındık ihracatı da Trabzon limanına düzenli olarak gelmekte olan konteyner gemilerine Avrupa’ya ve Dünya’ya sevk edilmektedir" dedi.
KRUVAZÖR GEMİ SAYISINDA ARTIŞ
Trabzon Limanı’a 2013 yılında 27 tane kruvazör gemi geldiğini belirten Ermiş bu yıl bu sayının artacağını beklediklerini kaydederek “Trabzon, dünya kruvazör turizminde önemli bir yer alma çalışmaları yürütmektedir. 2013 yılında Trabzon limanını 27 kruvazör gemi ile yaklaşık olarak 8 bin turist gelip gitmiştir. 2014 yılında biz bu sayının artacağını düşünüyoruz. Hatta Dünya’daki önemli kruvazör aktörleri Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Trabzon Valiliği ile birlikte hareket etmek süretiyle Trabzon’a davet edildiler. Trabzon’da kendilerini ağırlamak suretiyle bölgenin tanıtımı yaparak buraya daha fazla sefer yapılmasının gayreti içerisinde bulunuldu” diye konuştu.
SOCHİ LİMANI KONUSUNDA BİR GELİŞME YOK
Trabzon’dan Rusya’nın Sochi kentine 2009 yılından beri taşımacılık yapılmadığını bu yönde gayretlerinin sürdüğünü ifade eden Ermiş, “2009 yılının Eylül ayından itibaren Sochi Limanı konusunda bir gelişme olmamıştır. Biz gayretlerimizi sürdürüyoruz. Ancak bu yükler Samsun Limanı'ndan Novorossiysk Limanı üzerinde gerçekleştirilmeye devam etmektedir. Tonajlarda, Trabzon Limanı tonajlarına ulaşabileceklerini tahmin etmiyorum. Biz olimpiyatlardan sonra tekrar Adler Limanı'nın kullanılması konusunda hem devlet nezlinde hem de Trabzon Liman A.Ş. olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ümit ederim ki, Rusya’nın Antalya’sı diye ifade edilen Soçhi Adler civarında yazın hareketli nüfusun 3 milyon bulunduğu ifade edilirse, bu nüfusa cevap verecek ithalatla ilgili tekrar biz Trabzon Limanı’nda bu sevkiyatın yapılabileceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.
İRAN’A SEVKİYATIN YAPILMASI KONUSUNDA UMUTLARIMIZ SÜRÜYOR
ABD’nin ambargosu yüzünden İran’a yük sevkiyatının yapılamadığını belirten Ermiş, yapılacak görüşmelerle bu konunun aşılacağını ümit ettiklerini belirterek, “ABD, ikiz kulelerin sabotajından sonra önemli bir ambargo uygulanmaya başladı. Bu ambargodan sonra biz İran’la sıkça yapmış olduğumuz ziyarette arzu etmemize ve arzu etmelerine rağmen Trabzon Limanı'nda kendi ülkelerinin hem ithalatının hem de ihracatının gerçekleşmesi noktasında sıkıntılar yaşadıkları beraberce gördük. ABD’nin ambargosundan sonra dünyadaki önemli konteyner taşımacılığında önde gelen firmaları bu baskıdan dolayı çekinerek taşımacılığı durdurdular. Bu konuda biz zaten ikili görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu sonucunda alacağımızı ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.