Trabzon Mazlumder'den tepki

Mazlumder Trabzon Şube Başkanı Mehmet Çınar, Anayasa Mahkemesi'nin eğitim-öğretim eşitliğini sağlayan düzenlemeyi iptal etmesinin, 'yetki gaspı' olduğunu söyledi. Çınar, dernek binasında yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararını, 'hakka ve adalet

Mazlumder Trabzon Şube Başkanı Mehmet Çınar, Anayasa Mahkemesi'nin eğitim-öğretim eşitliğini sağlayan düzenlemeyi iptal etmesinin, 'yetki gaspı' olduğunu söyledi.

Çınar, dernek binasında yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararını, 'hakka ve adalete karşı, temel hak ve özgürlükleri ihlal eden bir karar' olarak değerlendirdiklerini belirtti.


Başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılması kararının TBMM Genel Kurulu'nda, 103 ret oyuna karşılık, 411 oyla kabul edildiğini hatırlatan Çınar, "Meclis'te bulunan 4 partinin 3'ü tarafından desteklenerek büyük bir çoğunlukla kabul edilen değişiklik, halkın talep ve iradesinin bir yansımasıydı. Halk iradesi ve Meclis iradesini hiçe sayacak şekilde 9'a karşı 2 oyla verilen kararı, Meclis'e ait olan kanun yapma yetkisine doğrudan bir müdahale ve yetki gaspı olarak değerlendirmekteyiz." şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliklerinin sadece 'şekil' yönünden sınırlı bir şekilde inceleyebileceğinin amir bir hüküm olduğunu hatırlatan Çınar, buna uyulmayıp esastan yapılan incelemenin, kaynağını Anayasa'dan almayan hukuksuz bir fiil olduğunu savundu.

Değişikliğin, din ve vicdan özgürlüğüne, kanun önünde eşitlik ilkesine, eğitim ve öğrenim hakkına katkı sunan bir düzenleme olduğunu kaydeden Çınar şöyle devam etti: "Ancak soyut bir kavram olan laiklik, -ki dünyanın hiçbir yerinde Türkiye'deki uygulama kadar ağır olmadığı halde- Anayasa'nın değiştirilemez maddeleri gerekçe gösterilerek temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesi kabul edilemez niteliktedir. Geçmiş günlerde yüksek yargı kurumlarının bildirileri ideolojik tavır olarak algılanmış, yargının siyasallaştığı yönünde kanaatleri güçlendirmiştir. Yargı, hakkın ve adaletin tarafı olmalıdır. Yargı, soyut Cumhuriyet, laiklik kavramları adına ideolojik devletin tarafı olamaz, olmamalıdır. Olması halinde 'millet adına değil, ideolojik devlet veya kişisel ideolojileri adına karar vermiş olurlar. Başörtüsü sadece üniversitelerde değil, hayatın her alanında serbest olmalıdır."

Mahkemenin, Meclis'in yetkisinde olan bir konuda kişisel karar vererek, yetki gaspında bulunduğunu dile getiren Çınar şu soruları sordu: "Egemenlik kayıtlı ve şartlı milletin midir?, 70 milyonun hiçbir önemi yok mudur?, 9>411 midir?, Darbe anayasalarına mahkum muyuz?, Anayasa değişikliği hangi gerekçe ile içerik yönünden incelenmiştir

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri