Trabzon pilot bölge seçildi

Türkiye'de kestane ormanlarının en fazla bulunduğu bölge olan Trabzon, Rize ve Artvin'de, kestane ormanlarında mantar hastalığı bulaşmış alanlardan 21'inde iyileştirme çalışması başlatıldı.    Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, AA muhabirine yaptığı a

Türkiye'de kestane ormanlarının en fazla bulunduğu bölge olan Trabzon, Rize ve Artvin'de, kestane ormanlarında mantar hastalığı bulaşmış alanlardan 21'inde iyileştirme çalışması başlatıldı.
    

Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kestanenin meyvesi, arıcılıkta bal kaynağı olan çiçekleri ve her geçen gün gelişerek artmakta olan odunun kullanım yerleri dolayısıyla gelecekte de önemli ve değerli olacağını söyledi.
    

İpek, bölge müdürlüğü olarak yaklaşık 2 ay önce Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi ve 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile kestane ormanlarında iyileştirme çalışmaları başlattıklarını belirterek, ''Ülkemizde kestaneyle ilgilenen uzmanlarla birlikte öncelikle bölgemizdeki kestane ormanlarının aktüel durumunu ve neler yapabileceğimizi ortaya koyduk. Tespitlerin ardından, yenilenen planlar çerçevesinde envanter çalışması yapılmasına karar verildi'' dedi.
    

Bölgedeki kestane ormanlarının yayılışı ve envanterinin çıkarılması çalışmalarının hızla tamamlandığını ifade eden İpek, şöyle devam etti:
     ''Daha önce toplam 49 bin 622 hektar olarak belirlenen kestane ormanlarının, envanteri yeni yapılan planlarla toplam 66 bin 457 hektara çıktığını gördük. Bunun bin 337 hektarı saf, 65 bin 120 hektarı ise maalesef bozuk vasıftadır. Bunun anlamı şu, bölgemizde kestane ormanları yüzde 12, 13'leri buldu. Türkiye'de en fazla kestane ormanı bölgemizde bulunuyor. Biz bu ormanlarda acilen bir yol haritası çizmek zorundayız.''
    
     -''KESTANE ORMANLARI GELİŞİGÜZEL KULLANILMIŞ''- 
     
Bölge Müdürü İpek, farklı özelliklerde pilot bölgeler seçerek, bu alanlardaki kestane ormanlarında müdahale yapılmasına karar verildiğini anlatarak, ''Sürmene, Pazar, Rize ve Trabzon işletme müdürlüklerine bağlı 14 Orman İşletme Şefliğinde 21 alan pilot bölge seçildi. Öncelikle bu alanlarda kestane ağaçlarındaki hastalıkla mücadele edilecek'' diye konuştu.
    

Kestane ormanlarında hafta sonu tatbikat gerçekleştirdiklerini anlatan İpek, şunları kaydetti:
     ''Öncelikle kestane dal kanseri ile mücadelenin yanı sıra işletme amaçlarına ve silvi kültürel (orman yetiştirme) isteklerine bakılarak müdahaleler yapılacak. Seçilen pilot alanlarda orman zararlılarıyla mücadele ve Silvikültür Şube Müdürlüğünün koordinesinde bölge müdürlüğünce kurulan proje ekibi tarafından örnek uygulamaların yapılarak sahaların izlenmesi kararlaştırıldı. Bölgemizde yıllarca kestane ormanlarında bakım yapılmamış. Yerleşim yerlerine yakın olduğu için sosyal baskı oluşmuş, vatandaşlarımız gelişigüzel kullanmış. Yapacağımız çalışmalarla kestane ormanlarında yaşanan hem hastalık hem de sosyal baskıya bağlı olan sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.''
    

İpek, pilot bölgelerdeki uygulamanın 3 yıl süreceğini, yapacakları gözlemlere göre, uygulamayı bütün kestane ormanlarına yayacaklarını sözlerine ekledi.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri