"Trabzon terörden uzak sevecen bir ildir"

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından hazırlanacak olan 2014-2023 yıllarını kapsayan Bölge Planı’nda turizm, lojistik, eğitim merkezi olmak, hafif ve orta ölçekli sanayiyi geliştirmek ve sa

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından hazırlanacak olan 2014-2023 yıllarını kapsayan Bölge Planı’nda turizm, lojistik, eğitim merkezi olmak, hafif ve orta ölçekli sanayiyi geliştirmek ve sağlık merkezi olmak hedeflerinin yapılacak 2014-2023 bölge planının ana hedeflerinden ve stratejilerinden olması gerektiğini söyledi. 

Gümrükçüoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından hazırlanacak olan 2014-2023 yıllarını kapsayan Bölge Planı’na vurgu yaptı. ,
 
Gümrükçüoğlu “Öncelik sırasına göre sıralarsak bu bölgenin adımları ve bu adımların önemi şu başlıklarda sıralanabilir. Birincisi turizmdir. Turizmin beklediği önemli unsurlardan biri ulaşımdır. Trabzon bu konuda sahip olduğu deniz, kara ve hava ulaşımıyla iyi konumdadır. Konaklama tesislerinin iyi, güzel olması gerekir. Fiziki coğrafyanın mükemmel olduğu bir doğaya sahibiz. Konaklama tesislerinin bu mükemmel doğa içinde sayılarının ve kalitelerinin artması lazımdır.
 
Diğeri güvenliktir. Trabzon terörden uzak, sevecen ve misafirperver insanların olduğu bir ildir. Hırsızlığın, kapkaççılığın, soygunculuğun olmadığı bir yerdir. Turizmde bu saydığım faktörlerin değerlendirilmesi öne çıkmaktadır. Küresel sıcaklıktan en az etkilenen bölge olması, ılıman iklime sahip olması, yeşilin her tonuna sahip olması bölgemizi turizm yönünden ayrı bir konuma yükseltmektedir” dedi.
 
Bölge için ikinci önemli konunun ‘Lojistik Merkez ve Ticaret Merkezi olmak’ olduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu “Lojistik merkezi kurmak coğrafyası nedeniyle Trabzon’u Sarp Sınır Kapısı’ndan Gürcistan’a, oradan kat ederek Kazbegi-Verhni Lars Sınır Kapısı’na ve buradan Mohaçkale’ya yani Hazar Denizi kenarına ulaşmasını sağlayacaktır.
 
Bu güzergahı takip eden TIR’ların oradan feribotları kullanarak 1 hafta-15 gün gibi uzun süre kaybetmeyip gerek Rusya üzerinden gerekse İran hattı üzerinden Orta Asya’ya, Türki Cumhuriyetlere ulaşan lojistik mal ve değerlerin üç gün içinde ulaşabilmesinin yolu açılmış bulunmaktadır.
 
Denildiği gibi bir lojistik merkezi kurmak ve bu şekilde ulaşım güzergahlarının açılmış olması, Trabzon’un bu coğrafyanın en önemli noktasında yer alması aynı zamanda burada kurulacak lojistik merkezi Erzurum’a, Kars’a GAP Projesi’ndeki bütün illere ulaşabilmesi için önemlidir. Bu yolla Suriye ve Irak’a her türlü malın ulaştırılmasının önü açılmış bulunmaktadır” diye konuştu.
 
EĞİTİM MERKEZİ OLMA VİZYONU
 
“2023 projeksiyonunu hazırlarken üçüncü önemli husus bir eğitim merkezi olmaktır” diyen Gümrükçüoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
“Zaten tarihten beri Trabzon bir eğitim merkezidir. Bugün 1960 yılında beri eğitim faaliyetlerine devam eden KTÜ Türkiye’ye 150 bin mühendis yetiştirmiş Türkiye’nin önemli ilim yuvalarından biridir. Yine bir vakıf üniversitesi olan Avrasya Üniversitesini bu şehir eğitimin merkezi olması nedeniyle ülkemize kazandırmıştır. Trabzon’un bu eğitim merkezi özelliğini yapılacak olan bölge planında yer vermek durumundayız. Bundan sonra KTÜ’den ayrılacak Sosyal ve Teknik Bilimler diye ikinci bir kamu üniversitesi ve ikinci özel üniversitesinin kurulması hem bölgenin hem de ülkemizin yararlanacağı eğitim merkezi olmasını sağlar.”
 
Gümrükçüoğlu, dördüncü sırada hafif ve orta ölçekli sanayinin geliştirilmesi olduğunu belirterek “Bunu gerçekleştirebileceğimiz Arsin OSB, Beşikdüzü OSB Vakfıkebir OSB ve Şinik OSB vardır. Bu bölgelerde mutlaka hafif ve orta ölçekli sanayinin geliştirilmesi yani yükte hafif pahada ağır sanayinin, bilişim sanayinin geliştirilmesi gibi dallarda önemli adımlar atılması 2023 projeksiyonu içinde yer almalıdır. Yine yükselen bir grafikle sağlık merkezi olmakta bu planın hedeflerinden biri olmalıdır” şeklinde konuştu.
 
TRABZON KOMŞULARI İLE KALKINACAK
 
Trabzon’un bölgesiyle birlikte kalkınacağını ifade eden Gümrükçüoğlu “Trabzon komşu kentleriyle kardeştir ve iç içedir. Coğrafi ve fiziki yerleşim nedeniyle bir bölge merkezi niteliği olan Trabzon bu varlığını çevresine borçludur. Çevresiyle kalkınacaktır. Dolayısıyla Trabzon’u batıda yer alan Ordu ve Giresun, güneyde yer alan Gümüşhane ve Bayburt ve doğuda yer alan Rize ve Artvin ile birlikte bir ve beraber kabul etmekteyiz.
 
Bu çerçevede lojistik merkezi ele aldığımızda Trabzon için her zaman söylediğimiz şudur. Uluslararası münasebeti nedeniyle Uluslararası giriş kapısı olan bir limanı ve Uluslararası giriş kapısı olan bir havalimanı vardır. Bu hava limanına yazın 50-70 uçak iniş ve kalkış yapmakta kışın 30 uçak seviyesinde devam etmektedir. Trabzon evvelden gelen coğrafi ve fiziki özellikleriyle ticaret merkezi olmuştur.
 
Yani malların ticaret bırakıldığı ve yine malların ticaretle satıldığı ve bölgeye o malların dağıtılmasını yanı sıra güneye Erzurum-Kars hattına İran hattına kadar veya Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’ya kadar ulaştıran bir merkez olmuştur.
 
İşte bu anlayış içerisinde bir lojistik merkezi geliştirmek icap etmektedir. Kafkasya’ya, Orta Asya’ya, Afganistan’a, Orta Doğu’ya malları ulaştıracak olan lojistik merkezin en optimum şartları sağlayan yere kurulmasında büyük fayda vardır. Meydana getirilecek Lojistik Merkezi Projesinde mutlaka Trabzon’un, bölgenin ve Türkiye’nin kazanımı olacaktır” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri