Trabzon Turizminin en büyük eksiği

Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen TUYUP (Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi) kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısı Trabzon’da bir otelde gerçe

Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen TUYUP (Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi) kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantısı Trabzon’da bir otelde gerçekleştirildi.

Toplantıya Trabzon, Giresun, Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bölgede turizm sektöründe faaliyet gösteren oteller, tesislerin yöneticileri, birlikler, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, sendikalar, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler ve eğitim kuruluşları katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Karadeniz Bölgesi’nde gün geçtikçe artan bir turizm potansiyeliyle karşı karşıya olduklarını söyledi. Kansız, “Turizm potansiyelinin artmasıyla beraber karşılaştığımız sorunlarını eğitimle berabere çözmemiz gerekiyor. 2000’li yıllardan sonra baktığımızda turizm gelirlerinin misliyle arttığını görmekteyiz. Şuan Trabzon’a 3 milyon turist geliyorsa 800 bini aşkını ya bancıysa 300 bini ise Arap turist dediğimiz Körfez ülkelerden gelenler ise demektir ki turizmde bir ivme yakaladık ve bunu sadece Trabzon olarak düşünmeyelim. Bölgemizdeki komşu illerimizde beraber baktığımız zaman Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bir turizm hareketliliği var.

Var ama bununla birlikte gelen sorunlarımız yok mu elbette var. Bunların da başında eğitim eksikliği geliyor. Antalya ve Ege civarında başlayan turizm hareketliliğiyle birlikte ortaya çıkan sorunların aşılması epey bir zaman almıştı. Bizde oradan ders almalıyız. Trabzon ve bölgede başlatılan bu turizm hareketliliğinde eğitimsizlikten kaynaklanan noktalardan hemen devreye girmeliyiz. Bu devreye girişle beraber sorunlarımızı çözmeliyiz ki turizme daha iyi hizmet verelim” dedi.

Turizm Sektöründe İşveren ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi (TUYUP) uzmanı Baver Alyakut ise, 14 Temmuz 2016’da sona erecek proje kapsamında 30 ay boyunca eğitimler ve turizm sektörü için çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirterek, “Kültür ve turizm Bakanlığı işletme ve yatırım belgesine sahip olan konaklama, yiyecek-içecek işletmelerinde çalışanlarla bu kurumların işverenlerinin mesleki yeteneklerinin arttırılmasına yönelik eğitimler verilecek. Proje kapsamında hazırlanan eğitimler, yeşil yıldız sertifikası ve işgücü piyasası analizi hakkında işverenler ve sosyal ortaklara bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.

Türkiye genelinde Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli 4 bini aşkın otel ve restoranı kapsayacak şekilde işgücü piyasası analizi yapılacak. Türkiye genelinde turizm alanında hizmet veren eğitim kurumları aracılığıyla 180 bin saat talep odaklı eğitim verilecektir” diye konuştu.

“TUYUP PROJESİ”

Dünya turizm sektörü içinde 38 milyona yaklaşan yıllık yabancı ziyaretçi sayısı ile dünyada 6. sırada yer alan Türkiye’de yıllık 32,3 milyar dolarlık turizm geliri elde ediliyor. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 yılı vizyonu olan 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefi doğrultusunda hayata geçirilen TUYUP Projesi ile sektörün eğitim ihtiyaçlarının giderilmesine destek vermek hedefleniyor.

Bu kapsamda turizm sektörü işgücü araştırması ile eğitim planlamalarının daha etkin yapılması ve çevreye duyarlı tesis (Yeşil Yıldız) uygulamalarının teşviki ile doğal kaynakların etkin kullanımı destekleniyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mali katkısıyla hayata geçirilen Projenin Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) liderliğindeki konsorsiyum tarafından yürütülen Projenin toplam bütçesinin 7,5 milyon Euro olduğu öğrenildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri