Trabzon'a kuyumculuk fakültesi

100 yılı aşkın geçmişi bulunan ve kuyumculuk mesleğinde makineye girmemiş tek el sanatı olan ''Trabzon hasırı''nın meslek olarak öğretilmesi amacıyla Trabzon'da kuyumculuk fakültesi açılması isteniyor. Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, AA muhab

100 yılı aşkın geçmişi bulunan ve kuyumculuk mesleğinde makineye girmemiş tek el sanatı olan ''Trabzon hasırı''nın meslek olarak öğretilmesi amacıyla Trabzon'da kuyumculuk fakültesi açılması isteniyor.

Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon hasırı ve telkarisinin coğrafi işaret tescilini 2005 yılında aldıklarını hatırlattı.

Coğrafi işaret tescilinin hasır örücülüğü sanatının yaşaması ve kaliteli üretilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Başak, ''Hasır ve telkarinin çeşitli illerde bu sanatı tam olarak bilmeyenlerce yapılması ürünün kalitesini düşürüyor. Tescil, hasır üretimini denetim altına almak ve kalitesinden ödün vermemek açısından çok önemli. Oda olarak bu doğrultudaki çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.

Başak, hasır sanatını yaşatmak ve halka kaliteli şekilde sunulmasını sağlamak için çalıştıklarını kaydederek, şunları söyledi:
''Kuyumculuk mesleğinde makineye girmemiş tek el sanatı olan Trabzon hasırı birçok ülkeye ihraç ediliyor. Yöremizde 50-60 atölyede ve 2 bin 500 ev hanımı tarafından hiçbir makine kullanılmadan örülen hasır takılar, İstanbul'dan ihracatçı firmalar aracılığıyla bazı Avrupa, Arap ülkeleri ve ABD'ye satılıyor. Yabancıların hasır takılara olan talepleri son yıllarda arttı. ABD'den Uzakdoğu'ya kadar pek çok ülkeye hasır altın takı gönderiyoruz.''

-''HASIRI YAŞATMAK İÇİN KUYUMCULUK FAKÜLTESİ AÇILMALI''-

Başak, adı Trabzon ile anılan hasırın daha ileriye taşınması ve usta ellerde şekillenmesi için kuyumculuk fakültesi açılmasını istediklerini söyledi.
Hasır örücülüğünün örgütlü olmayan kadınlar tarafından ailelerine ekonomik katkı sağlamak amacıyla yapıldığını belirten Başak, ''Hasır örücülüğü bireysel ekonomiye katkı sağlarken, aynı zamanda Trabzon ekonomisine de azımsanmayacak bir katkısı var. Hasır örücüsü bir kadın, asgari ücretin çok üzerinde gelir elde etmektedir'' diye konuştu.

Başak, tek el sanatı markası olan hasır işlemeciliğinin kaybolmasını engellemek için birçok alanda mücadele verdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Yaklaşık 1 asırı aşkın süredir var olan hasırı yaşatmak, ilerletmek ve ekonomiye daha çok katkı sağlamak için çalışıyoruz. Buna rağmen gerekli ilgi ve alakayı, yetkililerden göremiyoruz. Özellikle hasırın memleketi olan Trabzon'a Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde kuyumculuk fakültesi açılmasını istiyoruz. Hatta ilimizde bir de kuyumcu lisesi açılmalıdır. Ülkemizde çeşitli üniversitelerin bünyelerinde kuyumculuk bölümleri, fakülteleri var. Neden adı hasırla anılan Trabzon'da böyle bir bölüm, okul yok? Yetkililerin bu isteğimize duyarlılık göstermesini istiyoruz. Bu duyarlılık yaklaşık 1 asırdır yaşayan hasırın çok daha uzun yıllar yaşatacak, istihdama katkı sağlayacak, yöre ve ihraç edildiği için de ülke ekonomisindeki katkısını artıracağına inanıyoruz.''

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri