İklim değişikliği ve küresel ısınma konusunun sıkça gündeme geldiği son dönemde Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİ), hizmetlerini tanıtmak amacıyla düzenlediği meteoroloji tanıtım toplantılarının 9'uncusunu Trabzon'da, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirdi.
Toplantının açış konuşmasını yapan Trabzon Meteoroloji Bölge Müdür Vekili Erol Aydın, hava ve iklimin, tüm ulusal meteoroloji teşkilatlarının ana hizmet ve uygulama alanlarını oluşturduğunu belirterek, ''Doğal olarak odak noktasında insan, onun etkinlikleri, refahı ve sağlığı bulunmaktadır. Gerçekte iklim, insanoğlunun yaşama gereksinimlerini karşılayan kaynağın kendisidir'' dedi.
İnsanoğlunun, yüzyıllar boyunca, barınaklarını, yiyecek ve enerji üretimlerini genel olarak iklim ve çevre koşullarıyla uyumlu bir yaşam tarzı yaratmak için düzenlediğini, kendisini bu kaynağa uyarladığını ifade eden Aydın, ''Hava ve iklimi ülkemizde araştıran ve uygulamasını yapan yetkili tek kuruluş DMİ Genel Müdürlüğü'dür. Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, DMİ Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan 23 bölge müdürlüğünden biridir'' diye konuştu.
Aydın, DMİ Genel Müdürlüğü'nün, otomatik meteoroloji gözlem istasyonları, uydu ve radardan oluşan ülke geneline yayılmış modern bir gözlem ağı bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
''İlimizin Akçaabat ilçesi Mersin beldesi tepesine kurulması planlanan Trabzon meteoroloji radarı için bin 280 metrekarelik bir alan genel müdürlüğümüz adına tahsis edilmiştir. 578 metre yüksekliğe kurulacak olan radar için bu yıl, yol yapım çalışması için gerekli olan istimlak işlemleri İl Özel İdaresi imkanlarıyla başlatılacaktır. Radarın ise 2012 yılında kurulması planlanmaktadır. Klasik gözlem ağı ile düşen yağış miktarını sağlıklı olarak ölçebilmek ve bu yağışlar sonucunda oluşabilecek taşkın ve selleri önceden tahmin edebilmek mümkün olmaktadır. İşte bu açıdan Trabzon'a kurulacak radar bölgemiz için büyük önem arz etmektedir.''
Trabzon Vali Yardımcısı Cezmi Batuk ise meteoroloji teşkilatının son teknolojik imkanları kullanarak tahminlerinde yüzde 100'lük oranlara ulaşmayı başardığını vurgulayarak, bölgede kurulması planlanan meteorolojik radarın sel ve taşkınların önceden bilinmesi ve can ile mal kaybının azaltılmasında önemli bir görev yerine getireceğini vurguladı.
Toplantıda, meteoroloji uzmanı Ahmet Uçar, ''Meteorolojik faaliyetlerin sektörel ilişkileri ve faydaları'' konulu bir sunum yaptı.
DMİ Genel Müdürlüğü'ne bağlı toplam 23 bölge merkezinde Aralık 2009-Haziran 2010 arasındaki 7 aylık dönem için planlanan meteoroloji tanıtım toplantılarında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve DSİ başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile yerel yönetim temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler, ziraat odası, çiftçi birlikleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üniversite temsilcileriyle bir araya gelinmesi hedefleniyor.