Avrupa Birliği'nin (AB) Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi'ne 4 Milyon TL'lik hibe sağlayacağı belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TTSO Başkan Danışmanı ve Proje Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Orhan Aydın, süt endüstrisinden kaynaklanan atıksularda, en büyük kirletici kaynağının, peynir üretiminden sonra oluşan ve "oldukça kirletici" olarak değerlendirilen peynir altı sularının oluşturduğunu söyledi.
Prof. Dr. Orhan Aydın, peynir altı suyunun, ülkemizde bir atık olarak görülmesine rağmen, süt endüstrisi gelişmiş olan ülkelerde hem ekonomik, hem çevre sağlığı, hem de beslenme yönünden, bileşimce zengin bir hammadde anlayışı ile değerlendirildiğine işaret etti.
Türkiye'de 10 milyon ton sütün beşte biri, yani 2 milyon ton sütün peynir olarak işlendiğini hatırlatan Aydın, ancak işlenen bu sütün yüzde 80'inin ise peynir altı suyuna ayrıldığını, ortaya çıkan 1,6 milyon ton gibi azımsanmayacak bu rakamın, ziyan olup gittiğini bildirdi. Yurt ekonomisi ve çevrenin zarar görmemesi için peynir altı suyunun değerlendirilmesi ve arıtma tesisleri kurulması teşvik edilmesi gerekmektedir diyen Aydın, hazırladıkları Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi projesine 4 trilyonu aşkın hibe kaynak elde edildiğini ve projeye Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü, Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi ve Trabzon Valiliği'nin de ortak olarak destek de bulunacağını söyledi.
"BU PROJE TRABZON'DA SÜT ENDÜSTRİSİNİN GELECEĞİNİ KURTARACAK"
Prof. Dr. Orhan Aydın, bu proje ile Trabzon'da faaliyet gösteren süt işletmelerinin arıtmaları gerektiği peynir altı suyunu toplayıp bu atık suyu işleyerek yan ürünler oluşturacak bir tesis kurulacağını ifade ederek Böylece ziyan edilen ortalama yıllık 200 bin ton peynir altı suyunun geri dönüşümü sağlanıp, endüstriyel anlamda çok değerli olan peynir altı suyu tozu üretilecektir. Peynir altı suyu tozu ilaç, gıda ve kimya sanayinde kullanılan bir ürün.
Bu üretim sonucunda süt sektöründeki firmalar hem atıklarını değerlendirerek fon oluşturacak hem de çevresel etkiler açısından olumsuzluklar ortadan kalkacak. Bu proje Trabzon'da süt endüstrisinin geleceğini kurtaracak, kırsal alanında süt besiciliğini yeniden canlandıracak şeklinde konuştu.
Peynir Altı Suyu Tozu Üretim Tesisi projesinin Trabzon'da süt endüstrisinin gelişimine katkı vereceğini belirten Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise Trabzon'da süt endüstrisinde üretimde bulunan fabrikaların en büyük sorunu olan katı atıkların bertaraf edilmesi sorununun da aşılmış olacağını bildirdi. Süt endüstrisine ham maddenin kırsal alandan sağlandığını vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon'un süt ve süt ürünlerine yurt çapında talep gören en önemli yerel değerlerimizdir.
Son 20 yılda süt endüstrisi Trabzon'da gelişti ve kurulan sanayi tesisleri ile üretim, paketleme ve ulusal pazar ağlarında satış sağlanmaktadır. Bölgemiz için önemli bir gelir kaynağı olan süt endüstrisinde TTSO tarafından hazırlanan proje ile bölgeye katma değer sağlanacaktır. Sektörün gelişimi özellikle kırsal alanda süt besiliciliğine ilgiyi arttırmasını bekliyoruz açıklamasını yaptı.