Trabzon’a yine aynı senaryo

İran ekonomik olarak dış dünyaya açılmak için sürekli olarak istediği bölgelerinde başında Trabzon gelmekte.Trabzon lojistik ulaşımında Türkiye’nin Doğu illerinin arasında en büyük ve en gelişmiş ili konumunda. Mersin, İstanbul ve İzmirlerde bulunan haval

İran ekonomik olarak dış dünyaya açılmak için sürekli olarak istediği bölgelerinde başında Trabzon gelmekte.

Trabzon lojistik ulaşımında Türkiye’nin Doğu illerinin arasında en büyük ve en gelişmiş ili konumunda. Mersin, İstanbul ve İzmirlerde bulunan havalimanları ve Deniz limanlarından sonra en büyük limanları elinde bulunduran Trabzon Ortadoğu’yu, Doğu Avrupa’ya Asya’nın büyük bir bölümüne açılan kapısı konumunda.

Trabzon Havalimanın 2012 yılının ilk altı ayında kullanan uçak sayısı ise 698 bu uçakların 223’ü ise kargo uçağı. Trabzon havalimanını kullanarak uluslar arası uçuşlarda bölgenin en fazla kullanılan Trabzon Havalimanını İran’ın ticaret kenti Tebriz ile uçuşu olmayışı ise kafalarda soru işareti bırakır bir durum oluşturdu.   

Haber61.NET’in  ulaştığı bilgiye göre iki ülke arasındaki petrol fiyatları nedendi ile kara yolu ile yapılan lojistik taşımacılığı Trabzon limanını olumsuz etkilerken bu olumsuzluğu avantaja çevirmek için Trabzon’un hava sahası kullanıla bilir. 

İran’ın lojistikte zaman sorunu 

İran kendi sınırları dışarısına ihracat ve ithalat yapmak için kullandığı güzergâh çok uzun ve zaman alan bir güzergâh olduğu için İran ekonomisi uzayan lojistik yolculuğundan etkilenmekte. İran’ın başkenti Tebriz sürekli olarak bu zaman aşımı yüzünden Trabzon’u kullanmak istiyor. Bu duruma Trabzon siyasi ve Trabzon ekonomisinden destek görmemesi ve ilgisiz kalması hem Trabzon Havalimanını hem de Deniz taşımacılığını etkiliyor. 

Erzurum hava sahası 

Son olarak Türk Havva Yolları (THY) Tebriz ile Erzurum arasında sefer başlatması ve başlatılan bu seferlerin ilerleyen dönemde lojistik taşımacılığına döndürülmesi ise Trabzon ekonomisinin Deniz taşımacılığını Samsun’a kaptırmasının ardından Hava taşımacılığını da Erzurum’a kaptırmasına neden olacak.

Trabzon ve Erzurum kıyaslaması   

Erzurum ile Trabzon Hava sahasını Devlet Hava Meydanları İşletmesinin  (DHMİ) verilerine yansıyan şekilde kıyasladığımızda ise karşımıza çıkan tablo şaşırtıcı durumda.  DHMİ’nin resmi web sitesinde yayınlamış olduğu verilerde ise Trabzon’un yıllık ve aylık olarak havalimanını dış uçuş ve iç uçuş verilerinde Erzurum’da yüzde 70 daha fazla uçuş aldığı görünmekte.  Trabzon Havalimanı 2012’nin ilk altı ayında 698 uçuş alırken Erzurum hava alanı ise 99 uçağa barınak oluyor. Trabzon’a inen 698 uçağın 223’ünün lojistik uçak olduğu verilere yansıyor. 

 

Trabzon ve Erzurum ticaret hacmi 

Diğer bir ticari veriye bakıldığı zaman ise THY’nin Erzurum başlatmış olduğu ve Erzurum havaalanının kullanma ısrarının ölü yatırım olduğunu göstermekte. Trabzon’un yıllık ticari hacmi 1 milyar dolar iken Erzurum’un ticari hacmi 25 milyon doları geçmiyor. Böylelikle her yönüyle çevre illere bağlı olan Erzurum lojistik yönünden bölgenin ve Trans Kafkasya’nın lojistik başkenti olan Trabzon karşısında avantajlı duruma geçirilmek istenmesi ise bu durumun altında yatan başka bir olayı akıllara getiriyor.

 

Yine aynı senaryo yine uyuyan Trabzon bürokrasisi 

Tüm verilere ve tüm istatistik sonuçlara bakıldığı zaman ise Deniz taşımacılığında basiretsizlik gösteren Trabzon’un önde gelen siyasileri sivil toplum örgütleri ve çeşitli odaları aynı basiretsizliği hava ulaşımında göstermesi ise daralan Trabzon ekonomisini daha da daralmakta.  THY’nın hiç uçuşu olmayan bir bölgeye uçuş koyma ısrarı ise anlamsız.

THY’nin Erzurum sevgisi 

THY’nin Erzurum Tebriz arası koymaya çalıştığı hava ulaşımına edinilen bilgiye göre Erzurum Sochi ve Erzurum Tiflis uçuşlarını da eklemek istemesi ise THY’nin ne kadar bilinçsiz ve ne kadar kötü yönetildiğinin göstergesi. THY’nin Trabzon Tiflis ve Sochi uçuşu yokken neden Erzurum’a verilmek isteniyor? Bilinmiş olunduğu üzere Trabzon ili başta Rusya ve Gürcistan olmak üzere tüm batı Asya’nın uğrak noktası ve sürekli olarak bu bölgeden gelen insanların geçiş güzergâhı. Trabzon’un sokaklarına ve karayoluna çıktığınız zaman sürekli olarak Kafkasyalı insanları sokaklarında göre bilir ve yollarında Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Ukrayna plakalı araçları yollarda göre bilirsiniz. Bu bölgelerde ayda 40’bin insanın Trabzon’a gelerek turistik veya ticari ilişkilerde bulunması göz ardı edilemez. 

 

Trabzon ticareti ve turizmi etkilenir mi?

 

Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.NET 

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri