Trabzon'un Sürmene ilçesinde, inşaat ustası Enver Topal, büyük sabır ve özveriyle 4 ayda 41 bin kibrit çöpünden cami maketi yaptı.
Enver Topal, yaptığı açıklamada, 14 yıldır inşaatlarda çalıştığını ve ailesinin geçimini bu yolla sağladığını söyledi. Kısa süre önce Sürmene'ye bağlı Yeniay Beldesi'ndeki Merkez Camisi'nin cephesini onarıp, pencerelerini yenilediğini belirten Topal, caminin mimarisinden etkilenip, maketini yapmaya karar verdiğini anlattı.
Ahşap oymacılığı ve maket yapımına ilgi duymasına karşın daha önce böyle bir çalışması olmadığını ifade eden Topal, ''Tecrübeli arkadaşlarımın fikirlerinden yararlanmak için düşüncemi onlarla paylaştım. Bazı arkadaşlarım maketi yapamayacağımı söyleyip, benimle alay etti. Bu beni daha da hırslandırdı'' dedi.
Merkez Camisi'nin farklı mimari tarzda yapılmış, bölgedeki en ihtişamlı camilerden olduğunu dile getiren Topal, şöyle devam etti:
''Maketi karton üzerine kibrit çöplerinden yapmanın daha uygun olacağını düşündüm ve gereken malzemeleri temin ettim. Daha sonra titizlikle incelediğim caminin taslağını kartonlarla oluşturmaya başladım. Yaklaşık 2.5 metrekare alan üzerine, 110 santimetre yüksekliğinde planladığım maketi kartonlarla kabaca yaptım. Ardından 41 bin kibriti kartonların üzerine yapıştırdım, minare ve kubbeyi de kibritlerle yaptım ve boyadım. Cephenin tamamını vernikledim. İçerisini ışıklandırdım, zemini halı ile kapladım. 4 aylık çalışmanın ardından maketi tamamladım. 400 liraya mal oldu ancak benim için maliyetin hiç önemi yok.''
Maketin yapımında zorluklar yaşamasına rağmen asla vazgeçemediğini söyleyen Topal, ''Maketi yaparken sabretmenin önemini bir kez daha anladım. İnşaatta çalışmak kadar zor bir iş ancak ilk olmasına rağmen başardım ve insanların takdirini kazandım. Bu benim için büyük gurur kaynağı'' diye konuştu.
Cami maketini Of ilçesinde bir arkadaşının dükkanında sergileyen Enver Topal, talep gelmesi halinde benzer maketler yapabileceğini ifade etti.
Merkez Camisi imam hatibi Mustafa Aydın ise Topal'ın yaptığı makettin büyük bir emeğin ürünü olduğunu, kendisi gibi maketi gören hemen hemen herkesin etkilendiğini vurgulayarak, ''Kardeşimiz camimizde çalıştı ve daha sonra caminin maketini yapmaya karar verdi. Onu bu çalışmasında destekledik. Uzun uğraşın ardından maketi bitirip bize gösterdiğinde büyük mutluluk duyduk. İnşallah bundan sonra da bu sanatını aynı şekilde devam ettirir'' dedi.