Trabzon Barış Hukuk ve Tahkim Derneği Başkanı Avukat Tayfun Tuna, Başkan Yardımcıları Avukat Semlin Köroğlu Yaylacı, Avukat Mesut İskenderoğlu, Dernek üyesi Avukat Hasan Şentürk, Avukat Mustafa Kemal Çilingir dernek ile ilgili bilgi verdi.
Başkan Tayfun Tuna, derneğin amacının hukukun taşıdığı tüm anlamlarıyla yerleşmesi ve bireyler nezdinde içselleşmesi olduğunu ifade ederek, Uğraş alanımız hukuk. Gerek yöremiz de gerekse ülkemizde hukukun taşıdığı tüm anlamlarıyla yerleşmesi ve bireyler nezdinde içselleşmesi için çaba sarf edeceğiz.
Toplumsal sorumluklarımızın farkındayız, dernek olarak ülkemizde yaşanan güncel gelişmelere sessiz kalmayacağız, bu gelişmelerin hukuku ilgilendiren ve toplumun aydınlatılmasını gerektiren anlarında hukuktan yana tavır alacağız; açıklamalarımızda hukukun asıl gayesinin adalet hissinin tatmin edilmesi olduğunu unutmayacağız; açıklama ve yorum yaptığımız konularda dünyada nasıl bir uygulama olduğunu araştıracağız, ülkemizde ki uygulamalarla karşılaştıracağız ve bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Hukuk ve Yargı sistemimizin çağın gereklerine uygun olarak gelişmesi ve düzenlenmesi için bilgilen-dirici ve teşvik edici faaliyetlerde bulunmak amaçlarımızdandır dedi.
Hakem kararlarının Mahkeme Kararı gibi bağlayıcı ve kesin olacağını ifade eden, Dernek üyesi Hasan Şentürk de Görüldüğü üzere, tahkim usulü, mevcut yargılama sistemimiz içindedir. Hakemlerin verdikleri karar mahkemeye tevdii edilir. Mahkeme kendi verdiği karar için, bu aşamada ne yapıyor ise hakem kararı için de aynısını yapar. Mahkeme kararı ile tahkim kararının yolları bu aşamada kesişir, bazı istisnalar dışında aynı kesinleştirme ve infaz hükümlerine tabidirler. Neticede hakem kararını onaylayan veya kesinleştiren mahkemedir ve bu kesinleşmeden sonra hakem kararı mahkeme kararı hükmündedir. Mahkeme kararı gibi ilgilileri bağlayıcıdır, aynı infaz hükümlerine tabidirler.
Mevcut Hukuk Sistemimiz içinde HUMK 516 ila 536. maddeleri arasında toplam 20 madde ile tahkim konusu düzenlenmiştir diye konuştu.
Dernek ile ilgili isteyenlerin web sayfasına www.barishukuk.org adresinden ulaşabileceğini belirten Başkan Tuna, dernek olarak önümüzdeki günlerde tanıtım amacıyla çeşitli faaliyetlerinin de olacağını sözlerine ekledi
SİSTEMİN FAYDALARI
Sistemin çok büyük faydalarının olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Tuna bunları şöyle sıraladı:
*Tarafların, hakemlerden berini seçme hakkı vardır. İhtilafın niteliği gereği teknik bilgi, beceri, deneyim isteyen, karmaşık yönleri vardır. İhtilafı çözecek hakem veya hakemler işin uzmanıdırlar. Taraf, konu hakkında bilgi ve becerisine güvendiği birini görevlendirmiş olacaktır. Mahkemede böyle bir imkanı yoktur. Bir hakimden de önüne gelen hür türlü ihtilafta ileri derecede her türlü teknik bilgiye sahip olması beklenemez.
* İlk hakem toplantısından sonra, 6 ay içinde hakemler karar verirler. Mahkemelerin gördükleri dosya adedi fazlalığı ve usul hükümlerinin yavaş işlemesi, sonuca çabuk ulaşmaya engel teşkil eder.
Tahkim davası açılırken talep edilen miktar ne kadar büyük olur ise olsun, davacı nispi harç ödemez. Devlet mahkemesinde ödeyeceği için çok büyük meblağlı davalarda dava açma külfetli olmaktadır.
* Hakim heyetinin yıl içinde göreceği dosya sayısı azdır. Bu sebeple de bütün ayrıntılar bakılarak dosya daha iyi incelenir. Mahkemelerdeki dosya sayısının fazla oluşu, hakimin dosyaya nüfuzunu güçleştirir.
* Duruşma ve müzakereler aleni değildir. Sadece taraflar ve hakemler bulunur. Ticari sırlar gizli kalır. Mahkemeler ise aleni olduğundan gizlilik yoktur.
* Özellikle dış krediye ihtiyaç duyulan hallerde, ticari sözleşmelerde ihtilafların halli için, Dünya Bankası veya ona bağlı kredi kuruluşları tahkimi ön koşul kabul etmektedir.