S.S.Darıca Su Ürünleri Kooperatifi tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na 2013 yılı Teknik Destek Programı kapsamında sunulan “YÖRESEL KARADENİZ MİMARİSİ İLE BALIKÇI BARINAKLARI” projesinin tanıtım toplantısı Darıca’da bir restaurantta yapıldı.
Tanıtım Toplantısına başta Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen olmak üzere, Söğütlü Belediye Başkanı Metin Gedikli, Darıca Belde Belediye Başkanı Muhammet Altınel, Akçakale Belde Belediye Başkanı Emre Akgün, Akçaköy Belde Belediye Başkanı Sultan Memiş, Dörtyol Belde Belediye Başkanı Cevat Birinci, Derecik Belde Belediye Başkanı Ali Ulusoy, S.S. Darıca Su Ürünleri Koop.Başkanı İlyas Kolaylı ve çok sayıda kooperatif üyesi katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan S.S.Darıca Su Ürünleri Koop.Başkanı İlyas Kolaylı yapılacak olan balıkçı barınağını komşu köy Salacık Köyü ile birlikte kullanacaklarını belirterek “ Salacık Su Ürünleri Kooperatifi ve Darıca Su Ürünleri Kooperatifi olarak birlikte bu barınağı kullanacağız. Yaklaşık elli ortak onların var elli ortak bizim var. Burada amacımız iki köy olarak bir araya gelebilmek ve birlikte çalışabilmek. Bu barınakta hiçbir ayrımcılık yapmadan ortak noktada hareket edeceğiz. Beldemiz sahil şeridinde olup sahil yolu geçişi ile sahil alanlarını kaybetmiş bir yerleşim yeridir. Bu nedenle sahile kıyısı olan eski yöresel mimarideki evler modern mimariye yenik düşmüş ve kaybolmaya yüz tutmuştur. Yapılacak olan bu projeyle birlikte oluşturulacak merkez bölgemizin hem yöresel mimarisine, hem de balıkçı üyelerimize katkı sağlayacaktır. Oluşturulacak merkez sayesinde dünyada eşi olmayan yöresel mimaride bir balıkçı barınağına sahip olacağız” Diye konuştu.
Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen de yaptığı konuşmada il ve ilçelerin gelişebilmesi için öncelikle proje hazırlamaları gerektiğine, özellikle bu tür çalışmalarda hukuki süreçlerin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu:
“ Bir çok fonlar gibi Devletin de bir çok imkanları var ama proje hazırlamayı beceremediğimiz için hem Türkiye olarak hem de şehirler olarak bu imkanlardan yararlanamıyoruz. Kültür Bakanlığı tarihi eser olarak tescil edilmiş yerlere hibe kredi veriyor. Ama insanlarımız proje hazırlayıp sunamadıkları için, takip edemedikleri için, yolunu bilmedikleri için veya ihmalden o imkanlardan yararlanamıyor. Arkadaşlarımızın önümüze getirdiği bu projeyi bu anlamda çok önemli buluyorum. Bu proje en azından bir disiplindir, bir yola girmektir, bir zihniyet değişikliğidir. Bu bakımdan çok önemlidir. Bu tarihi evleri düşünmek bile hatta gündeme getirmek bile çok önemlidir. Ama bunların hukuki süreçlerini çok iyi takip etmek gerekir. Bazen ummadık sıkıntılarla karşılaşılabiliyor”.
Henüz proje aşamasında olan “Yöresel Karadeniz Mimarisi ile Balıkçı Barınakları”nın projelendirilmesi ve maliyetlendirilmesi tamamlandı. En kısa sürede tamamlanması planlanan projede bundan sonraki süreçte uygulanması ve yasal süreci yapılacak.
Proje tamamlandığında içinde buz makineleri, dinlenme salonlarının da olacağı sosyal tesis yanında küçük bir balıkçı müzesinin de düşünüldüğü 110 barınak, Trabzon Büyükşehir girişinde şehrin tanıtımının yanı sıra, turizmi denizlerimize taşıyarak balıkçıların kıyı yaşamı ve geleneksel kültür anlamında önemli bir vitrini olacak.