Trabzon'un Yomra İlçesi Gürsel Mahallesi'nde 60 hanenin bulunduğu arazide heyelan nedeniyle yarıklar oluştu, evlerin duvarları çatladı.
Arazinin kayarak yer değiştirdiği bölgedeki 4 ev yıkılma tehlikesi nedeniyle boşaltıldı. Yetkililerin ilgisizliğinden yakınan Muhtar Osman Öztürk, "Yetkililer, '10 tane ev yıkılacak ki yardım edelim' dedi" iddiasında bulundu.
Yomra İlçesi Gürsel Mahallesi'nde 1960 yılında başlayan heyelan tehlikesi günümüze kadar artarak devam ediyor. Toplam 200 hanenin bulunduğu mahallede 60 hane heyelan tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, evlerin büyük bir çoğunluğunda çatlaklar oluştu. Arazide de yarıkların meydana gelmesine neden olan heyelan tehlikesi yüzünden köylüler evlerinde yaşamaktan korkar duruma geldi.
"Gidecek yerimiz yok" Evinin büyük bir kısmında çatlaklar oluşan Vesile Öztürk, "Evin her tarafından çatlak var. Başka gidecek yerimiz yok. Çocuklar korkuyor. Evden sesler duyuyoruz" dedi.
Arazisinde yarıklar oluşan, evi de heyelan tehlikesi altında olan Hüseyin Kurnaz ise, "Büyük korku içindeyiz. Gerekli resmi yazılar yazıldı. İnsanların bu arazide yaşama tutkusu kabusa dönüşüyor. İnşallah birileri gelip bize yardımcı olur. Yöre sakinlerinin bu araziden çok acil bir şekilde çıkması gerekiyor. Her gün yattığımızda binalardan çatlama seslerini duyuyoruz. Korkmaya başladık. Canlı canlı toprağa gömülmek istemiyoruz. Gidecek başka yerimiz de yok" diye konuştu.
Mağdurlardan Asiye Zengin ise, "Arazi çatladı, evim çatladı. Hayvanlarım da ben de tehlikedeyiz. Gidecek yerim yok. Sığınacak bir yer istiyorum" diyerek yardım beklediklerini dile getirdi.
"Yer altı sularından kaynaklanıyor" Mahalle Muhtarı Osman Özdemir ise, köyde 50 yıldır irili ufaklı heyelanlar meydana geldiğini ifade ederek, "Köy 1960 yılından bu yana belirli aralıklarla kayıyor. İlk defa bu yıl, bu kadar büyük bir kayma oldu. 200 haneli köyün 60 hanesi zarar gördü. 4 ev boşaltıldı. 10 ev de boşaltılacak. Can tehlikesi var. Halk çok mağdur duruma düştü. Evlerini yaptıracak gücü olmadığından çoluk çocuk korkulu bir şekilde oturmaya devam ediyor" dedi. Köye Afet İşleri'nden yetkililerin geldiğini ifade eden Muhtar Özdemir, "Birkaç defa Afet İşleri'nden gelip baktıysalar da bize, '10 ev yıkılacak ki yardım edelim' dediler. Felaket geldikten sonra, insanlar öldükten sonra yardım etmenin manası yok. Kayma, yer altı sularından kaynaklanmış olabilir. Vatandaşlar her gün telefonla arayıp can güvenliklerinin olmadığını söylüyor. Kaymakamlık ve Afet İşleri'ne durumu defalarca bildirdik ama yeterince maddi destek göremedik. Zarar gören alan yaklaşık bin dönüm" dedi.
Yomra Kaymakamı Sinan Başak ise, bölgeye daha önce Afet İşleri'nden yetkililerin giderek incelemelerde bulunduğunu belirterek, "Raporlar tutuldu. Raporların gelmesini bekliyoruz. Bölge afet bölgesi. Yerel imkanlarla elimizden geldiği ölçüde yardım yapmaya çalışıyoruz. Bildiğim kadarıyla birçok evde ufak tefek çatlamalar olmak üzere hasar var. Afet İşleri'nden yetkililer önümüzdeki günlerde bölgede yine inceleme yapacak" diye konuştu.