"Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi" konulu konferans bugün Trabzon’da yapıldı.
Trabzon’da bir otelde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İş-Kur’un birlikte gerçekleştirdikleri konferansa Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin ve davetliler katıldı.
Kadınların istihdama katılımlarının önündeki sosyal ve kültürel engellerle mücadele etmek, daha çok kadının daha iyi işler kapsamında uzun süreli olarak iş gücüne katılabilmeleri için toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçlayan ve 43 ilde yürütülmekte olan "Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu" kapsamında Trabzon'da düzenlenen konferansa konuşmacı olarak ‘Türkiye’de ve Bölgede Kadın İstihdamının Mevcut Durumu’ sunumuyla İşgücü Piyasası Analizi Kilit Uzmanı Hayati Körpe, Ortadoğu ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Adem Elveren, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Ekonomi’, İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Özgün Akduran, ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve Dünyada İyi Örnekler’ adlı sunumu ile katıldılar.
Konferansın açılışında konuşan İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin cinsiyet eşitliği açısından ülkenin geçmişe göre önemli bir yol kat ettiğini kaydetti.
Sezgin, eşitlik anlamında istenilen seviyeye henüz ulaşılamadığına vurgu yaparak, bu konuda daha çok yol alınması gerektiğini söyledi.
Trabzon Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin ise konferansa ilginin fazla olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kadın İstihdamı konusunda Avrupa Birliği Hibe Fonlarından yararlanılarak uygulamaya konulan projelerin sayısının daha da artırılması gerektiğini söyledi.
Kadın istihdamı konusunda son yıllarda çok ciddi gelişmeler olduğunu kaydeden Ertekin, “Elbette ki bunlar hiçbir zaman yeterli değil.
Çünkü açığın kapatılması anlamında daha çok mesafe almamız gerekiyor. Kadınlarımızın çalışma hayatına girebilmeleri için kadınlarımızın sosyal ortamlarının geliştirilmesi ve iyileştirilmesi çok önemli. Bu anlamda da önemli çalışmalar hayata geçiriliyor” ifadelerini kullandı.
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da belediye olarak kadınların istihdam edilebilmesi için yaptıkları çalışmaları aktardı.
Gümrükçüoğlu, İş-Kur ve halk eğitim müdürlükleri ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri 39 kurs ile bin 205 bayanın meslek sahibi olduğunu kaydetti.
Başkan Gümrükçüoğlu, AB fonlarından yararlanarak hazırladıkları ‘İşsiz Kadınların Çocuk Bakımı Eğitimi ile İstihdam Edilebilirliğinin Artırılması’ projesi ile 50 kadının meslek sahibi olduğunu ifade ederek, “Düzenlediğimiz kurslarda başarılı olan ve sertifika alan vatandaşlarımıza Valilik ve İsrafı Önleme Vakfı ile birlikte hayata geçirdiğimiz ‘Mikrokredi” uygulamasından bugüne kadar faydalanan 1500 kişiye 1 milyon 286 bin TL ödendi.
Kurslarımıza katılarak meslek sahibi olan bayanlara yönelik, alışveriş merkezlerinde oluşturulan ‘Hanımeli Pazarları’ ile ürettiklerini kira vermeden satma imkanı sunuldu” diye konuştu.
Mikrokredi’den yararlanan kadınların, taksitlerini düzenli olarak geri ödedikleri gibi aldıkları krediyle vergi mükellefi bile olabilen düzeye gelen bayanların olduğuna dikkat çeken Gümrükçüoğlu, “Kadınların teşebbüs hürriyetinde eşit olmak istemektedir.
Kadınlar fırsat eşitliği ister. Temel insan hak ve özgürlüklerinden beraber yararlanmayı ister. Kadınlarımız bizden pozitif ayrımcılık istemiyor, eşitlik istiyor” şeklinde konuştu.