Trabzon'da dağcılar için anıt

Zigana Dağı'nda geçen yıl meydana gelen çığ felaketinin 1. yıl dönümünde, hayatını kaybeden Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) üyesi 10 dağcı anısına Trabzon Belediyesi'nce yaptırılan anıt, kar yağışı altında düzenlenen törenle aç

Zigana Dağı'nda geçen yıl meydana gelen çığ felaketinin 1. yıl dönümünde, hayatını kaybeden Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) üyesi 10 dağcı anısına Trabzon Belediyesi'nce yaptırılan anıt, kar yağışı altında düzenlenen törenle açıldı.

Trabzon'un sahil mevkisinde yaptırılan anıtın açılış törenine, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Vali Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, bazı daire amirleri, TEDAK üyeleri ve çığda yakınlarını kaybeden aileler katıldı.

Bakan Özak, burada yaptığı konuşmada, 1 yıl önce yaşanan acı olayın üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, ''Bu ateş yüreğimizi yaktı, bu ateş kor oldu devam ediyor. Bu doğa dostu, gülen yüzlü sporcuların, Trabzonumuzun çok değerli insanlarının gerçekten o gün kabirleri karla doldu, kefenleri Türk bayrağı oldu ve hepsi gönlümüzde. Yaşadığımız müddetçe ebediyen bu anıyı, bu üzüntüyü yaşayacağız'' dedi.

Dün Zigana'da da bir anıt açıldığını anımsatan Özak, ''Bugün de bu anıtla onları Trabzonumuzun kalbine gömdük ve onları ölümsüzleştirdik. Biz de yaşamını yitiren dağcılarımızın anısına kayağı, dağcılığı, kış sporunu Türkiye'nin her tarafına yaymaya çalışıyoruz. Onların bize işaret ettiği bu yolda durmadan, yılmadan devam edeceğiz ve onların anısını yaşatacağız'' diye konuştu.

Trabzon Valisi Kızılcık ise dağcılığın bazı kişilerce ''keyfi'' olarak değerlendirileceğine işaret ederek, ''Ama tüm spor dallarında olduğu gibi dağcılık da hem sosyalleşme hem vatanımızın tüm köşelerini keşfetme, güzelliklerimizi ortaya çıkarma ve ülkemizin zenginliklerini dünyaya tanıtma gibi çok kutsal, çok özel amaçları olan sporlardan biridir'' dedi.

Bu duygu ve düşüncelerle Zigana'ya giden ve orada şehit olan sporcuların, bu yıl ve bundan sonraki yıllarda onları anmak için toplanmalarını sağladığını dile getiren Kızılcık, ''Bu duygu ve düşüncelerle, toplumun kanaat önderi olan, toplumun her yönden ilerlemesi ve gelişmesi için canlarını verebilen bu önderlerimize rahmet, yakınlarına sabır diliyorum'' şeklinde konuştu.

Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da çığ anıtını, hayatlarını kaydeden 10 dağcının hatıralarının devamlı canlı olduğunu belirtmek için yaptırdıklarını belirterek, ''Her ne kadar dağımızda canlarını vermişlerse de sahilde de bu anıtı yaparak tüm insanların ve spora kıymet verenlerin gönlünde yaşadıklarını belirtmek istedik'' dedi.

    

''ANIT, BİR BUZ KÜTLESİNDEN YOLA ÇIKILARAK TASARLANDI''     

Gümrükçüoğlu, heykeltıraş Orhan İlyas tarafından yapılan anıtın ifade ettiklerini, şöyle anlattı: ''Anıt, bir buz kütlesinden yola çıkılarak tasarlandı. Doğa felaketi sonucu hayatını kaybeden insanlar anısına yapılan mezar başlığı anlamında dikili taştır. Sanki şehitlik anlamında olan tepedeki hilalden çıkan 2009'un gözyaşı, şelale olup hayatını kaybedenlerin isimlerini yalayarak akmaktadır. Kare ölçekli satıhta yer alan isimler, belli belirsiz, karlı dağ rölyefi üzerinde bata çıka dizilirler. Heykelin diğer yüzünde ise buzun içinde donmakta olan, medet uman, dua eden canları ifade eden rölyef, anıt heykeli tamamlamaktadır.''

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Karaca ise çığda yaşamını yitiren 10 dağcının spor için, Trabzon'u tanıtmak için, doğasını dünyaya duyurmak için dağa çıktıklarını, ancak hiç beklenmedik şekilde şehit düştüklerini dile getirerek, şunları söyledi:

''Sporumuzun gereği bu. Doğa sporcuları aynı zamanda bir ülkenin, bir bölgenin turizm elçileridir. Ülkemizin, bölgenin tanıtılması için çok ciddi görevler yaparlar. Bunlar pek fark edilmez, ancak sporun sportmenlik dışındaki ülke ekonomisine, ülke turizmine katkıları çok çok farklıdır.''

Karaca, ölen dağcılar anısına bugün Zigana'da sporcuların dağda tırmanma yaptıklarını kaydetti.

TEDAK Başkanı Ali Melih Tankutay da çığ felaketinde yaşamını yitiren Erhan Terzi'nin ''Bu sahil mevkisinde bir yerimiz olsa, doğa sporları adına bir şeyler yaparız'' dediğini anımsatarak, ''Sonunda bir yerimiz oldu. Kendisi göremedi belki, ancak kendi canıyla, 10 arkadaşının canıyla bedelini bu şekilde ödeyerek bir yerimiz oldu. Onları asla unutmayacağız'' dedi.

 

Konuşmalardan sonra okunan Kur'an-ı Kerim'in ardından, Türk bayrağına sarılı olan anıtın, protokol üyeleri ve çığda yakınlarını kaybedenlerce açılışı gerçekleştirildi.

Kar yağışı altında gerçekleştirilen tören, yaşamını yitiren dağcıların isimlerini taşıyan fidanların dikimiyle sona erdi.

Tören boyunca çığda yakınlarını kaybedenlerin ağladıkları, birbirlerine sarılarak teselli aradıkları gözlendi.

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi, çığ altında kalmıştı. Olayda Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsaoğlu, Dursun İnan ve Hüsniye Sarıbıyık hayatını kaybetmişti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri