Trabzon'da demiryolu zirvesi

 MÜSİAD Trabzon Şubesi tarafından organize edilen dev buluşma, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Cevahir, MÜSİAD Trabzon, Erzurum, Elazığ, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır, Rize ve Şanlıurfa Şubelerinin ortak katılımı ile Trabzon'a demiryolunu vasiye

 

MÜSİAD Trabzon Şubesi tarafından organize edilen dev buluşma, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Cevahir, MÜSİAD Trabzon, Erzurum, Elazığ, Kahramanmaraş, Malatya, Diyarbakır, Rize ve Şanlıurfa Şubelerinin ortak katılımı ile Trabzon'a demiryolunu vasiyet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün evinde Atatürk Köşk'ünde açıklanan ortak bildiri ile gerçekleşti. GAP'ı Trabzon'a bağlayacak olan tren hattını isteyen MÜSİAD Trabzon Şubesi doğu illerinin Şube yöneticilerinin katılımıyla Trabzon'da bugüne kadar yapılan en büyük buluşmayı sağladı. Dev buluşmada MÜSİAD Genel Merkez adına katılan Trabzonlu hemşerimiz Yusuf Cevahir konuşmasında şunları kaydetti:

 

“Türkiye'de limanların içe bağlanmalarını gerekli kılan bir zorunluluk da Türkiye'nin varını yoğunu harcadığı GAP Projesidir. GAP tarım ürünlerinin ve tarım ürünlerine bağlı sanayi ürünlerinin Karadeniz Havzasına açılan en uygun kapısı Doğu Karadeniz Limanlarıdır. Dolayısıyla bu limanların GAP Demiryoluna bağlantısı çok önemlidir. Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri (BDT) ülkelerine ulaşmak için en kısa yol olması ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretilecek ürünlerin Trabzon üzerinden Avrasya pazarına sunulması için GAP'ı Trabzon'a bağlayacak olan demiryolu projesinin yatırım programına bir an önce alınıp projeye başlanılması ve hizmete sunulması büyük önem taşımaktadır.

 

Çağdaş İpekyolu

Çağdaş İpek Yolları, yani uluslararası ticaret koridorları; kombine taşımacılığa uygun suyolu-demiryolu güzergâhlarından geçmektedir. Doğu Karadeniz limanlarımızın Batum Demiryolu'na bağlı olmaması da, Kafkaslardan Uzak Doğu'ya kadar uzanan çok geniş bir coğrafyaya, demiryolu aracılığı ile uzanamama anlamına gelmektedir. Hopa Limanı'nın, 30 km gibi çok kısa bir demiryolu bağlantısıyla Batum Demiryollarına bağlanmasını ve sonra bu demiryolunun Rize ve Trabzon Limanlarına ve hatta Samsun'a kadar uzatılması büyük önem taşımaktadır. Bölge'nin birinci İpek Yolu güzergahı; Baltık-Trabzon - Uzakdoğu güzergahı olarak şekillenmiş olur. İkinci İpek Yolu Güzergahımız ise; Trabzon Limanı'nın Aşkale ya da Erzincan Demiryollarına bağlanmasıyla elde edilebilir ki, bu güzergah GAP'a, İran'a ve tüm Ortadoğu'ya açılmakta ve GAP ürünlerinin, Kuzey Asya ve Avrupa'ya pazarlanması için de çok gereklidir. Baltık-Tuna-Karadeniz-Trabzon-Aşkale-GAP üzerinden İran ve Ortadoğu'ya bağlanan ticaret koridoru ise Bölge'nin İkinci İpek Yolu Güzergâhı olacaktır.

 

Demiryolları ile Suyolu Entegresi Şart

Türkiye, bugün, suyolu-demiryolu güzergâhlarından oluşan uluslararası ticaret koridorları ile baypas edilmiş durumdadır. Ülkemizin, uluslararası ticaretten pay alabilmesi için var olan limanlarımızın hızla modernize edilmesi ve bu limanlarımızın gerek ulusal ve gerekse uluslararası demiryolları ile entegre edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda, Doğu Karadeniz Limanları öncelikli projeler arasında olmak zorundadır.  Özellikle, Baltık Denizi-Ren-Tuna-Karadeniz Suyolu Güzergahı çok önemli bir güzergah olup bu güzergahın en doğu ucunda Doğu Karadeniz Limanları bulunmaktadır. Bu limanlardan Asya Demiryolu ağına bağlı bulunan limanların çok büyük bir avantaja sahip olduğu apaçık görülmektedir” dedi.

 

“GAP'I DÜNYA'YA TRABZON DEMİRYOLU İLE AÇALIM”

Bu dev buluşmaya ev sahipliği yapan ve Atatürk'ün vasiyeti olan Demiryolunun hayata geçmesini isteyen MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ahmet Sarı ise yaptığı açıklamada, “MÜSİAD olarak, kurulduğumuz günden bu yana, Türkiye'nin gelişmesi ve kalkınması, Türk insanının layık olduğu seviyeye ulaşması için, geniş bir yelpazeye yayılan pek çok alanda çalışmalar yürütmekteyiz. Bu kapsamda, kendini Türkiye'ye adamış bir sivil toplum kuruluşu olarak, Türkiye'nin yararına her türlü projeyi üretmek ve kamuoyunun gündemini verimli alanlara yöneltmek de öncelikli hedeflerimiz arasında bulunmaktadır.

 

Bugün MÜSİAD'ın, dolayısıyla da Türkiye'nin oldukça önemli bir kesimi, bu amaç doğrultusunda burada toplanmış bulunuyor. MÜSİAD Trabzon, Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş, Elazığ, Erzurum, Şanlıurfa Şubeleri olarak, Türk kamuoyunun huzurunda oldukça önemli bir konudaki düşüncelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Türkiye, önümüzdeki yıllarda geleceğin küresel dünyasında lider bir ülke olmaya doğru ilerlediği, kritik bir fırsat penceresinden geçecektir. Bu tarihi sürecin en iyi şekilde değerlendirilmesi, ancak Türkiye'nin gelecek planlarının en iyi şekilde yapılması ve kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması ile mümkündür.

 

Bu bağlamda 60. Hükümetin açıkladığı 2008-2012 GAP Eylem Planı, Türkiye'de bölgesel kalkınma ve ülkemizin geleceği için kritik bir miladı temsil etmektedir.

 

MÜSİAD olarak, GAP Eylem Planı ile gerçekleşen bu açılımın, Ülkemizin içinde bulunduğu süreçteki isabetine vurgu yapıyor ve Hükümetin gerçekleştirdiği bu açılımı içtenlikle destekliyoruz. Diğer yandan, Türkiye'nin potansiyellerini ortaya çıkararak en verimli şekilde, Türkiye'nin yararına kullanmayı ve Türkiye'nin geleceğini kurmayı amaçlayan bir sivil toplum kuruluşu olarak, GAP Eylem Planı da dahil olmak üzere, Türkiye'nin kalkınmasına her türlü katkıyı yapmayı da bir görev ve sorumluluk biliyoruz.

Bu kapsamda, MÜSİAD olarak GAP Eylem Planının tamamlayıcısı olarak, GAP TRABZON demiryolu bağlantısının yapılmasının Ülkemizin geleceği için hayati önem taşıdığını düşünmekteyiz. Türkiye'nin geleceği için büyük önem taşıyan ve uzun yıllardır devam eden GAP projesinin amacına tam olarak ulaşması, GAP ile TRABZON arasındaki demiryolu bağlantısının yapılması ile mümkündür.

Diyarbakır'dan başlayıp, Trabzon limanına, oradan da Sarp'a uzanarak dünyaya bağlanacak olan bu demiryolu projesi, GAP'ın ürünlerinin de dünyaya açılacağı, hayati bir köprü vazifesi görecektir. Gelecekte bilhassa GAP'ta yetişecek tarımsal ürünlerin ve bölgenin yeraltı zenginliklerinin önemi bir kat daha artacağı bilinmektedir. GAP bölgesinin ürünlerin ulaştırılacağı pazarlara erişimi de, yine bu ulaşım hattının hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır. Bu yönüyle GAP-Trabzon, Trabzon-Sarp demiryolu bağlantısı, yalnızca bölgesel bir talep olmayıp, Türkiye'nin olmazsa olmazları arasındadır.

Güneydoğuyu Karadeniz'e ve dünyaya bağlayan bu demiryolu projesi, uluslar arası düzeyde stratejik öneme sahip bir zorunluluktur. Zira bu proje, Türkiye'de bölgesel kalkınma bakımından hayati bir dönüm noktası olacak ve Türkiye'nin coğrafi olarak doğal mirasçısı olduğu, Tarihi İpek Yolu'nu da yeniden canlandıracaktır.

 

Bu proje ayrıca, küresel düzeyde Karadeniz'in ve Kafkasya-Hazar-Orta Asya havzasının stratejik olarak öne çıktığı bir süreçte, Türkiye'yi bu stratejik coğrafyanın merkezine konumlandırmaktadır. Bu gerekçelere dayanarak, GAP-Trabzon Demiryolu'nu Türkiye'nin gündemine ön sıralara yerleştirmeli ve Türkiye vizyonumuzun bir parçası haline getirmeliyiz. MÜSİAD olarak, “GAP'ı dünyaya Trabzon demiryolu ile açalım” diyor, GAP-Trabzon demiryolu projesini Türk kamuoyunun ve Hükümetimizin dikkatine sunuyoruz.

Açıklanan bildirinin ardından toplantıya katılan MÜSİAD Şube Başkanları, hazırladıkları protokolün arında ortak imza attılar” ifadelerini kullandı.

 

elifcavus@haber61.net

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri