Trabzon'da, kimsesiz, yetim, öksüz, özürlü ve yoksullara yardımcı olmak için ''gelemeyene gideceğiz'' anlayışıyla yürütülen uygulama kapsamında, ihtiyaç sahiplerine çeşitli yardımlar yapılıyor.
Trabzon İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, 2007 yılında, kentte yaşamını sürdüren, hayat standartları en düşük seviyede olan kimsesiz, yetim, öksüz, özürlü ve yoksullara yardımcı olmak için ''sosyal risk grubu envanter çalışması'' başlattı. Bu kapsamda ''gelemeyene gideceğiz'' anlayışı ile ilk kez Trabzon'da başlatılan uygulama çerçevesinde, öncelikli olarak ihtiyaç sahibi olmasına rağmen yardım alamayan insanların tespiti gerçekleştirildi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla tespit edilen ve sosyal yönden incelenen ailelerin yanı sıra yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara gıda, giyecek, yakacak, eğitim gibi ayni yardım ile nakdi yardım yapıldı.
Geçen yıl ise aynı uygulama kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yapan kurum, ilköğretim çağındaki yetim ve öksüz çocuklar ile diğer ihtiyaç sahibi çocukları belirleyerek, yaklaşık 150 çocuğa benzer yardımlarda bulundu.
Uygulamayı bu yıl da sürdüren kurum, yine ''ihtiyaç sahiplerinin kimsesi olmak'' ve devlet kurumlarına başvuruları olmamasına rağmen yardıma muhtaç olduğu saptanan kişilere devletin yardım etmesi için İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa bir çalışma gerçekleştirdi.
Bu çalışmada ise ''aile hekimliği'' uygulaması kapsamında hizmet veren doktorlarca yardıma muhtaç yetim, öksüz, yaşlı ya da kimsesiz kişilerin isimleri ile aileleri İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bildirildi.
-BU YIL DA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE YARDIM EDİLECEK-
Bu kişi ya da aileleri incelemeye alan İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü görevlileri, 190 ailenin yardıma muhtaç olduğunu belirledi.
Aile hekimlerince bildirilen diğer kişi ya da ailelerin yardıma muhtaç olup olmadığı ve kaç aileye yardım yapılabileceği konusundaki araştırmasını sürdüren İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, gerekli incelemelerin tamamlanması sonrası ihtiyaç sahiplerine para yardımının yanı sıra gıda ve sağlık yönünden yardımcı olacak.
Trabzon İl Sosyal Hizmetler Müdürü Selim Çelenk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin en ücra köşesinde yaşamını sürdüren yardıma muhtaç insanlara devlet olarak destek olmak için çalışma yürüttüklerini ifade etti.
-DEVLET ''KİMSESİZLERİN KİMSESİ'' OLUYOR-
Uygulamanın ''gelemeyene gideceğiz'' anlayışı ve ''kimsesizlerin kimsesi'' olma prensibi ile gerçekleştirildiğini anlatan Çelenk, amaçlarının ihtiyaç sahibi insanlara devletin şefkat elini uzatmak olduğunu söyledi.
Çelenk, uygulama kapsamında, iş birliği yaptıkları kaymakamlıklar, Milli Eğitim va Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen kişi ya da ailelerin kendilerine bildirildiğini ifade etti.
Çelenk, kurum olarak mesai saati gözetmeksizin çalışarak yardıma muhtaç olanları tespit ederek, yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydederek, ''Sosyal devletin gereği olan bu uygulama, devlet tarafından ilk kez Trabzon'da yürütülüyor'' dedi.
Uygulama ile sosyal çalışmacıların evlere tek tek giderek ailelerle yüz yüze görüşüp sosyal inceleme yaptıklarını anlatan Çelenk, yardımların inceleme sonucu yapıldığını ifade etti.
Çelenk, ayrıca 2700 kişiye de evde bakım hizmeti verdiklerini sözlerine ekledi.