Trabzon’da devrim yaşanıyor

Ortadoğu'da İsrail'den sonra ikinci, Türkiye'de ise tek 'Bağışıklık Tedavi Merkezi' olan Trabzon'daki ATİ Teknoloji, kök hücre aşısı üretiminin ardından yeni bir buluşu dünyaya duyurmaya hazırlanıyor. ATİ, tıpta devrim yaratacak yeni bir başarıya daha imz

Ortadoğu'da İsrail'den sonra ikinci, Türkiye'de ise tek 'Bağışıklık Tedavi Merkezi' olan Trabzon'daki ATİ Teknoloji, kök hücre aşısı üretiminin ardından yeni bir buluşu dünyaya duyurmaya hazırlanıyor.


ATİ, tıpta devrim yaratacak yeni bir başarıya daha imza atarak 4. klasman kıkırdak dokusu üretimine başladı. Prof. Dr. Ercüment Ovalı, hastanın kendi doku örneğinden üretilip kıkırdak doku tedavisinde kullanılacak olan 4. klasman kıkırdak dokusunun, dünyada ilk olacağını açıkladı.

PİYASALARI SALLAYACAK ÜRÜN
Dünyada şu anda kıkırdak doku tedavilerinde 3. klasman ürün kullanıldığını vurgulayan Ati Teknoloji Genel Müdürü Prof. Dr. Ercüment Ovalı, “İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin çok değerli hocaların da katkılarıyla yeni bir kıkırdak dokusu üretmeyi başardık. Yakında tanıtımını yapacağımız bu ürün, 4. klasman olarak tarihe geçecek. Diğer kıkırdak tedavisinde kullanılan yapay doku çeşitleri, fare, domuz, tavşan ve sığır gibi hayvansal ürünlerden oluşuyordu. Bu ürünlerde uzun süren çalışmalar sonrasında ve çok pahalı fiyatlara mal oluyordu. Bizim üreteceğimiz dokuda hayvansal hiçbir ürün olmayacak. Ürün tamamen hastanın kendi dokusundan oluşacak. Hastadan alınan doku örnekleri laboratuarlarda geliştirilip kullanılacak. Diğer tedavilerde kullanılan yapay dokular çok hassas olduğu için kullanımı da oldukça zordu. Bizim üreteceğimiz doku ise hiç zorlanmadan kullanılacak ve daha ucuz olacak. Adeta bir macun kıvamında yapılan doku rahatlıkla hiç zorlanmadan tedavide kullanılacak. Bu ürün, eski ürünlere nazaran daha gerçekçi ve sağlam olmasıyla birlikte orijinal kıkırdak vazifesini görecek. Çok yakında bu ürün piyasaları adeta sallayacak” dedi.

KÖK HÜCRE MUCİZESİ
Öte yandan, kök hücre üretimine başladıktan sonra Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacını karşıladıklarını da vurgulayan Prof. Dr. Ovalı, “ATİ Teknoloji, Türkiye'de birçok üniversiteyle çalışıyor. Kök hücre üretimi lisansı aldıktan sonra çeşitli üniversite hastanelerinden talepler gelmeye başladı. Şu anda 7 üniversite hastanesiyle çalışıyoruz. Bugüne kadar çok olumlu tedavilere imza attık. Örneğin kemik iliği nakli sonrasında görülen Graft Versus Host Hastalığı'na (GVHD) yakalanan hastaların eskiden 10'da biri yaşıyordu. Bu hastalığın tedavisinin maliyeti de çok yüksekti. Bizim ürettiğiz kök hücreler sonrasında bu hastalığa yakalanan ve kurtulan hastaların oranı yüzde 87'ye çıktı. Ayrıca kalın ve ince bağırsakta iltihaplaşma sonrasında görülen hastalığın ilaçla tedavisi mümkün değildi. Kök hücre tedavisi yoluyla artık bu hastalık tamamen tedavi edilebiliyor. Kök hücre ayrıca, bir kalp haslığı olan 'Enfarktüs' sonrası kullanımda yüzde 20 başarı sağlıyor. Enfarktüs geçiren bir hastada, iyileşme sürecinden sonra tekrar enfarktüs geçirme riski vardır. Kök hücre tedavisi gördüğü zaman hastanın fonksiyonları düzeliyor tekrar aynı rahatsızlığı geçirme riski ortadan kalkıyor. Yine, ALS hastalığıyla ilgili çok verimli bulgular elde ettik. Sağlık Bakanlığı'nın da katkısıyla, hastalığı aşırı derece ilerlemiş olan bazı hastalara bizim ürettiğimiz kök hücrelerle tedaviler yapılıyor. Bu hastalığın tedavisine yönelik çok olumlu ilerlemeler var. Tedaviye cevap veren hastalar var” diye konuştu.

TRABZON'A MÜJDE
Ovalı ayrıca, Hacettepe Üniversitesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu ve ekibinin buluşu olan kanamayı durdurucu Ankaferd adlı ilacın da Trabzon'da üretileceğini açıkladı.

Tüm dünyanın üretim için peşinde olduğu ilacın üretimine başlandığını belirten Ocalı, “Ürün yavaş yavaş piyasaya giriyor. Ürün sahipleriyle bir dizi görüşme yaptık. Bu mucize ilacın üretimini Trabzon'da yapmak için ön protokol imzaladık. Burada bir fabrika inşa edeceğiz” dedi.


İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri