Trabzon’da ‘dış ses’ tiyatrosu

Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneğince hazırlanan ve yaklaşık 6 aydır sürdürülen ''Kadınlık Sanatı'' adlı projeyle, eğitim düzeyi düşük ve sosyal yaşamdan uzak kadınlara, ''Dış Ses'' adlı tiyatro oyunuyla toplumsal cinsiyet eşitliği anlatıldı. Çeşitli nedenle

Trabzon Şehir Tiyatrosu Derneğince hazırlanan ve yaklaşık 6 aydır sürdürülen ''Kadınlık Sanatı'' adlı projeyle, eğitim düzeyi düşük ve sosyal yaşamdan uzak kadınlara, ''Dış Ses'' adlı tiyatro oyunuyla toplumsal cinsiyet eşitliği anlatıldı.

Çeşitli nedenlerle tiyatroyla hiç karşılaşmamış ve karşılaşma ihtimali olmayan ailelere, tiyatro aracılığıyla ulaşmayı amaçlayan ''Kadınlık Sanatı'' projesi kapsamında 6 ayda 10 ilçede tiyatro oyunu sahnelendi.
Çok sayıda kadının beraberinde çocuklarıyla katıldığı oyunlarda, ilk kez tiyatro izleyen kadınların çoğunluğu dikkati çekiyor.
Proje koordinatörü Nuray Yeşilaraz, yaptığı açıklamada, projenin, ''Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı'' ve Sabancı Vakfınca desteklendiğini söyledi.
Köy veya ilçe demeden sosyalleşememiş insanlara ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Yeşilaraz, ''Gerçekten hayatında hiç tiyatro izlememiş seyircilerimizin çok daha fazla oranda olduğunu gördük. 'Dış Ses' isimli oyunda biri ev, diğeri ise iş kadını olan iki kadının günlük koşuşturma içerisinde yaşadıkları anlatılıyor. Oyunun konusu tamamen projemizle bağdaşıyor'' dedi.
Tiyatro gösterilerinin ardından kadınlardan olumlu tepki aldıklarını ifade eden Yeşilaraz, ''Amacımız kadınlarda sanat yoluyla farkındalık yaratmak. Bunu da başardığımıza inanıyoruz'' diye konuştu.

-''ERKEK DÜŞMANLIĞI SANILIYOR''-

Tiyatro gösterileri sonrasında kadın katılımcılara bilgi veren Sosyal Hizmet Uzmanı Asuman Çebi ise projenin ilk bakışta erkek düşmanlığı gibi algılandığını dile getirerek, insanların tiyatro gösterisi sonrasında bu düşüncenin yanlış olduğunu anladıklarını belirtti.
Başından bu yana projenin içerisinde yer aldığını ifade eden Çebi, şunları kaydetti:
''Proje hazırlanırken 'toplumsal cinsiyet eğitimi' konusu gündeme gelmişti ve ben de kabul etmiştim. Amaç, toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırmak ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin nelere yol açtığını, topluma zararlarını anlatmaktı. Kadın ve erkek olarak herkesin eşit bir şekilde yaşatılmasını sağlamaktı. Bu amacımıza ulaştığımızı sanıyorum.''
Çebi, proje kapsamında tiyatro gösterisi sonrasında talep edilmesi halinde bir avukat tarafından ücretsiz hukuki danışmanlık hizmeti verildiğini de sözlerine ekledi.


İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri