Ekmeğin daha temiz ve hijyenik ortamlarda üretilmesi ve satılabilmesi için TESOB Başkanı Metin Kara, ekmeğin hijyenik ortamlarda üretilmesi gerektiğini söyledi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara, ekmeğin temel gıda maddesi olduğunu belirterek, "Hijyen, ekmek üretim ve satımında; üretim girdilerinin elde edildiği ilk aşamadan başlayarak, tüketicinin sofrasına gelinceye kadar ki, her aşamada etkin olarak uygulanmalıdır. Gıda güvenliğini sağlamak için gıda ve çevre temizliği bir bütün olarak ele alınmalıdır. Hijyen; hem tüm üretim girdileri-ham madde-üretim-depolama-nakil-servis vb. süreçlerde, hem de personel-ekipman-alt yapı açısından titizlikle uygulanmalı ve denetlenmelidir" dedi.
Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde gıdanın önemli olduğunu ifade eden Kara, "Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde, gıda güvenilirliği giderek daha fazla önem kazanan bir kavram haline gelmekte, her gün yeni bir hukuki düzenleme getirilmekte, tüketiciler de bu konularda giderek daha fazla bilinçlenmektedir.
Dolayısıyla gıda ile ilgili mesleklerle iştigal eden esnaf ve sanatkarlarımızın bilgilendirilmesi ve işyerlerinde halk sağlığını ve tüketici memnuniyetini ilk planda tutan anlayışı benimsemeleri önem arz etmektedir. 04.01.2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete'de "Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği" yayımlanmıştır. Bu tebliğ ile ekmek üreten işyerlerimizde (fırınlar) üretim, dağıtım ve pazarlama bölümlerinde ve fırınların uzantısı olmayan ekmek satış yerlerinde tüm çalışanların ve işyeri sahiplerinin eğitimden geçirilmesi zorunlu hale getirilmiştir. İşe yeni başlayacak olan kişilerden 'Hijyen Eğitim Belgesi' almış olma şartı aranacağı düzenlemesi de bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
HİJYENE ÖNEM VERİLMELİ
Amaçların güncel mevzuata uyum sağlamak olduğunu kaydeden Kara, şöyle konuştu:
"Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin amacı; güncel mevzuata uyumunu sağlayarak ilimizde güçlü bir esnaf-sanatkar kesiminin varlığını korumaya çalışmak, ilimizdeki esnaf sanatkarların ekonomiye ve ülke refahına sağladıkları katkıyı arttırmak ve rekabet gücü kazanmalarını sağlamaktır.
Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği "Genel Hijyen Eğitimi" ile ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi, muhafazası ve tüketiciye sunumuna kadar olan sürecin her aşamasında gıda güvenilirliğinin sağlanabilmesi amacıyla, ilimizdeki esnaf ve sanatkarlarımıza ve sektördeki diğer işyerlerine yol göstermeyi hedeflemektedir.
Bu nedenle belirtilen iş kollarında çalışan personel ile esnaf ve sanatkarlarımıza verilmek üzere "Genel Hijyen Eğitimi"ne ve bu eğitim programı için kayıtlar alınmaya başlanmıştır. Talep sayısına bağlı olarak gün ve yeri saptanacak bir proğram çerçevesinde eğitimler, 2013 yılı Ocak ayı içerisinde başlayacak ve yıl sonuna kadar devam edecektir"
GENEL HİJYEN EĞİTİMİNE KATILMAYA DAVET EDİYORUZ
Uygulanacak olan eğitimden hakkında bilgiler veren Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğitimler; temel gıda hijyen eğitimi, personel, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen ve sanitasyon, gıda zehirlenmeleri, ilgili mevzuat (Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, Gıda Hijyen Yönetmeliği) gibi konulardan oluşacaktır. Düzenlenilen eğitim sonunda belgelendirme için sınav yapılacak olup sınavda 100 üzerinden 70 puan alan kişiler başarılı sayılacak ve 'Hijyen Eğitimi Belgesi'ni almaya hak kazanacaktır. Verilen belge 5 yıl süreyle geçerli sayılacaktır.
Belirlenen hijyen esaslarına aykırı hareket eden üretici ve satıcılara Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 5996 Sayılı Kanun'un 41. Maddesi uyarınca 1.000,- TL ila 5.000,- TL arasında idari para cezası verilmesi mümkün olabilecektir. Esnafımızın bir cezai yaptırımla karşılaşmaması için bu eğitime mutlaka katılması ve personelinin katılmasını sağlaması gerekmektedir.