Trabzon'da yapımı 21 yıl süren ve 2005'te tamamlanan Mehmet Akif Ersoy Camisi, 7 bin kişilik kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük camileri arasında yer alıyor.
Alınan bilgilere göre, kentin Bahçecik Mahallesi'nde 4.5 dönüm üzerinde 2 bin 600 metrekare alana kurulu Mehmet Akif Ersoy Camii'si için hazırlıklar, 1979 yılında başladı. Hayırsever Hafız Mehmet Bayramoğlu'nun öncülüğünde ve başkanlığında cami yaptırma ve yaşatma derneği kuran mahalle sakinleri, öncelikle caminin kurulacağı ve Hazine'nin mülkiyetinde, Osmanlı'dan kalma mezarlığın yer aldığı alanın kullanım hakkının Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesi için çaba harcadı.
Bayramoğlu'nun sürekli Ankara'ya giderek yaklaşık 3 yılda gerçekleştirdiği bürokratik işlemlerden sonra caminin temeli 1984 yılında atıldı. Cami, hayırseverlerin maddi ve manevi desteğiyle 21 yılda tamamlanarak 30 Ekim 2005'te ibadete açıldı.
Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş Türk mimarisinin özelliklerinin harmanlanarak kullanıldığı camide, 100 tonu aşkın kurşunla kaplı toplam 52 kubbe bulunuyor. 5 kapıdan girilebilen caminin 4 ana kolonunun üzerindeki boşluklara, akustiği sağlamak üzere çömlekler konulduğu, bunun da Mimar Sinan'ın eserlerinden esinlenilerek gerçekleştirildiği belirtiliyor.
Kapalı alanda aynı anda 7 bin kişinin ibadet yapabildiği cami, Türkiye'nin de en büyük camileri arasında yer alıyor.
-2 TONLUK AVİZESİ VAR-
Morgu, gasilhanesi, jeneratör ve kalorifer daireleri, şadırvanları, tuvaletleri ve önünde namazdan çıkan cemaatin sohbet edip, içeceğini yudumlayabileceği bahçesi bulunan camide, ağırlığı yaklaşık 2 tonu, çapı ise 27 metreyi bulan 183 lambalı avize yer alıyor.
Trabzon'a gelen devlet büyüklerinin de ilgi göstererek özellikle cuma namazlarında tercih ettikleri İstiklal Marşı şairinin ismini taşıyan cami, kandil gecelerinde dış kısmına konulan halı ve seccadelerle yaklaşık 10 bin kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak sağlıyor.