Trabzon Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile Bursa Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinin organize ettiği Sağlık Bakanlığı, Bursa Sivil Savunma ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü, Trabzon Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Güney Marmara UMKE öğretmenlerinin katkılarıyla hazırlanan enkaz altında canlı arama kurtarma tatbikatı, 5 günü teorik, 2 günü uygulamalı olarak gerçekleşti.
Trabzon Belediyesi ile TOKİ'nin ortaklaşa yaptıkları Zağnos Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Atapark'daki tarihi Zağnos Burcu'na bitişik üç binanın yıkımında gerçekleştirilen tatbikatta, enkaz altında kalan yaralıya ulaşılmaya çalışılması gerçeği aratmadı.
Trabzon Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) Ersen Saraç sorumluğunda gerçekleştirilen tatbikat başarı ile sonuçlanırken Saraç, bu tür tatbikatların mesleki deneyimlerini artırdığını belirtti.
Saraç, enkaz altındaki hasta, yaralıya zamanında tıbbı müdahale hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, "Ülkemizde meydana gelen 17 Ağustos, 12 Kasım ve Bingöl depremlerinden sonra iyi bir düzeye gelen kurtarma hizmetlerine karşın bu ekiple birlikte çalışacak, enkaz altında yaralıya ulaşıldığı anda medikal hizmet sunacak medikal kurtarma ekiplerinin olmayışı veya yetersizliği görülmüştür. Medikal kurtarma ekipleri tarafından enkaz altındaki hasta, yaralıya zamanında tıbbı müdahale hayati önem taşımaktadır.
Bu süre zarfında afetzedeye zamanında tıbbi müdahale edilmemesi, enkazdan çıkarılma ve sevk aracına taşınması sırasında çağdaş teknikler kullanılmaması hayatı tehdit eden kalıcı sağlık sorunlarının (organ kaybı, organ yetersizliği) ortaya çıkmasına hatta ölümlere neden olmaktadır. Sağlık Bakanlığı bu konudaki eksikliği ortadan kaldırmak amacıyla 'Afetlerde sağlık organizasyonu' projesi kapsamında 19 Mart 2003 tarihinde Afetlerde Sağlık Organizasyonu Daire Başkanlığı'nı kurarak faaliyetlerine başlamıştır.
Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) amacı, profosyonel sağlık personelinden oluşan ve çalışma esası gönüllülükte temellendirilen, başta deprem olmak üzere yaşanabilecek olası afetlerde iyi eğitim ve ihtiyaca uygun olarak donatılmış olan ekip, afete maruz kalan kişiye ilk ulaşıldığı andan itibaren 'Temel ve İleri Yaşam Desteği' vererek yaralının hayatta kalmasını ve hayatını sağlıklı olarak idame ettirmesi için gerekli profosyonel sağlık hizmetlerini sunmaktır. Ulusal Medikal Kurtarma
ekipleri gecikmiş kurtarmaya bağlı ölümlerin, kurtulma ve sakatlıklarının kabullenir sınırlara çekilmesi amaçlanmaktadır. Her türlü afet durumunda yurt içinde ve yurt dışında görev yapmaktadır" dedi.