Genel Sağlık Sigortası’nın uygulamaya başlandığı günden itibaren işlemlerini yaptıranlar arasında Trabzon’da 23.359 kişiye bedava sağlık hizmeti veriliyor.
Genel Sağlık Sigortası (GSS)’nın tüm Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da uygulamaya başladığı 01.01.2012 tarihinden bugüne kadar 34.955 kişiye Trabzon’da GSS uygulaması yapıldı.
Bu kişilerin yapılan gelir testi sonuçlarına göre 23.359 kişisi G0 denilen gruba girdi ve, bu kişilere herhangi bir prim tahakkuk ettirilmedi. Bu kişilere Trabzon SGK İl Müdürlüğü tarafından tamamen ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor.
Yine bu kişilerden 9.233 kişinin ise, yapılan gelir testleri sonucuna göre en alt grup olan aylık 40.86 TL prim ödeyerek gerek kendisine gerekse aile fertlerine sağlık hizmeti sağlanıyor.
1964 kişi de G2 denilen aylık 122.58 TL prim ödemek suretiyle sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.
Burada GSS kapsamında uygulama yapılan vatandaşların önemli bir kısmı olan yaklaşık %75’i tamamen bedava sağlık hizmeti alıyor. %22’lik kısmı da gelir testi sonucuna göre aylık 40.TL. ücret ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Geriye kalan az sayıda vatandaş ise G2 (122.58 TL, ) ve G3 (245,16) prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanıyor.
Genel Sağlık Sigortası uygulamasının sağlık sektöründeki en büyük reform olduğunu belirten Trabzon Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)İl Müdürü Musa Bulut ‘’Genel sağlık sigortası uygulaması 01/01/2012 tarihinde başladı. Genel sağlık sigortası uygulaması sağlık sektöründe en büyük reformdur. Baktığınız zaman Avrupa’da dünyada benzeri olmayan bir uygulama. 18 yaşına kadar olan bütün nüfusumuz genel sağlık sigortası oldu. Buda ortalama 17-18 milyon bir nüfus demek. Bu nüfusun tamamına ilaç tedavi ve benzeri tüm bakımları ücretsiz olarak yapılmaktadır’’ dedi.
Trabzon’da 23 bin kişiye ücretsiz sağlık hizmeti verildiğini ifade eden Bulut, ‘’Bizim 01/01/2012’den beri GSS uygulaması yaptığımız 34 bin kişi var. 34 bin kişiye GSS uygulaması yaptık bunun 23 binine ücretsiz sağlık hizmeti veriyoruz. 2 ile 7 bin kişiye de aylık en düşük fiyat 40 TL’den sağlık hizmeti vermekteyiz. Bu anlamda gençlere, işsizlere işsiz kalmış kişilere gayet iyi bir fırsat sunuyoruz. Bizim vatandaşlarımızdan istediğimiz genel sağlık sigortası kapsamına düşen genç kardeşlerimizin mutlaka gelir testi yaptırmaları. Eğer 1 ay içinde gelir testi yapılmazsa kendilerine 212 lira gibi bir prim tahakkuk ediliyor. Gelir testi yapılmamış sayılıyor.
Yönetmelik gereği de asgari ücretin 2 katı gibi bir bedelde prim tahakkuk ediliyor. Onun için gençlerimiz hassas olsunlar. Eğer işten çıkmış gençlerimiz daha önce 1 yıl içinde 90 gün prim ödemişlerse devlet onlara 3 ay daha sağlık hizmeti vermeye devam diyor. İşten çıktıktan sonra 99. Gün sonunda sistem onları otomatik olarak genel sağlık sigortası hizmetine geçiriyor. Bu anlamda bütün gençlerin işten çıkanlar dahil genel sağlık sigortası kapsamında gelir testi yaptırmaları ve bulundukları gelir grubunun primini ödemeleri gerekiyor. Eğer ki ailede her bireyin geliri asgari ücretin 3’te 1’inden az ise endilerine tamamen ücretsiz sağlık hizmeti veriyoruz. Onun için gençlerimize bu yönde hassas olmalarını istirham ediyorum’’ dedi.