Trabzon'da hava kirliliğine ceza

Trabzon İl Çevre ve Orman Müdürü Fahrettin Ulu, 2010 yılında çevre kanununa muhalefet suçundan 37 fiili işlem yaptıklarını belirtirken, 662 bin 385 TL para cezası kestiklerini söyledi.

Trabzon'da son yıllarda yaşanan nüfus artışı, çarpık kentleşme, motorlu taşıtların çoğunlukla şehir merkezinde yoğunlaşmasının hava kirliliğini artırdığına dikkat çeken müdür Ulu, "İlimizde özellikle kış dönemlerinde yaşanmakta olan hava kirliliğinin başlıca nedeni ısınma kaynaklı kirletici unsurlar ve taşıtlardan kaynaklanan egzoz kirliliğidir. İlimizde son yıllarda yaşanan nüfus artışı, çarpık kentleşme, sanayileşme, motorlu taşıtların çoğunlukla şehir merkezinde yoğunlaşması, yeterli hava koridorlarının olmaması, yeşil alanların azlığı, topografik yapı ve durgun havalarda oluşan inversiyon olayı hava kirliliğinin artmasına katkı sağlamaktadır” dedi.

“İlimizde kış döneminde konutlarda kaloriferin öğrencilerin okul dönüşü, çalışanların iş çıkışı ve yoğun trafik kirliliğinin yoğun olması nedeniyle 16.00-18.00 saatleri arasında ilk yakılması ve yükleme yapılması yasaklanmıştır” diyen Ulu “Kazanlar, gece ve gündüz sıcaklığının 15 derecenin altına düşmesi halinde yakılacaktır. Alınan bu kararların yanı sıra yakıt tasarrufu ve temiz bir hava için site-apartmanlarda, baca temizliğinin yılda en az bir kez, kazan ve duman borularının temizliğinin periyodik olarak (en az haftada iki kez) yapılması, katı yakıt satış izin belgesi olan kömür kullanılması, ateşçinin eğitim almış ve belgeli olması, kazanlara kömür, tutuşturucu odun dışında kömür torbası, çöp, plastik madde benzeri yakılması kesinlikle yasak maddelerin atılmaması, kazanların yakma kılavuzuna uygun olarak yakılması hususlarına uyulması büyük önem arz etmektedir. Binalarda ısı yalıtımı için ısı kaçağı olan pencere ve dış kapılarda önlemler alınmalı ve bina dışı yalıtımlar (mantolama gibi) yapılmalıdır. Aksi takdirde ısı yalıtımı yeterli düzeyde olmayan yapılarda gereksiz enerji harcaması ve dolayısıyla kaynak israfı olacaktır. İlimizde kış dönemlerinde özellikle durgun hava koşullarının oluştuğu zamanlarda akşam saatlerinde (16.00-20.00 arası) hava kirliliği hissedilir boyutlara ulaşmaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz ve Trabzon Belediyesi ortaklaşa haftanın yedi günü apartman-site denetimleri yapılmaya devam etmekte olup, denetimler esnasında bacasından atmosfere sürekli ve koyu renkli duman atan site ve apartmanlar fotoğraflarla tespit edilip, takip edilmektedir. Bugüne kadar yapılan denetimlerde 8 adet apartmanda izinsiz kömür kullanıldığı tespit edilerek, 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümlerine muhalefet edilmesi sebebiyle idari para cezası uygulanmıştır. Çocuklarımızla beraber yaşadığımız kentimizin, hava kirliliğinden en az etkilenmesi için bireysel sorumluluklarımızı yerine getirmemiz en önemli görevlerimizden biridir" şeklinde konuştu.

Trabzon İlinde Çevre Kanunu kapsamında 2010 yılında verilen cezalar hakkında bilgi veren müdür Ulu, "Trabzon’da 2010 yılında 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkartılan yönetmelikler kapsamında çevre mevzuatına muhalefet nedeniyle 37 fiili işlem yapılarak 662 bin 385 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca 4915 Sayılı Kara Avcılık Kanunu’na muhalefet eden 15 kişiye 4 bin 810 TL idari para cezası uygulanmıştır" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri