Trabzon'da hırsızlık uyarısı

Trabzon'a il dışında hırsızlık yapmak amacıyla gelenler, sıkı kontrollerden kaçmak ve MOBESE kameralarına yakalanmamak için kent merkezine ana yollar yerine köy yollarını kullanarak giriyorlar.AA muhabirinin Trabzon Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden edind

Trabzon'a il dışında hırsızlık yapmak amacıyla gelenler, sıkı kontrollerden kaçmak ve MOBESE kameralarına yakalanmamak için kent merkezine ana yollar yerine köy yollarını kullanarak giriyorlar.

AA muhabirinin Trabzon Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Trabzon'da son yıllarda artırılan denetimler sonucu il hırsızlık olaylarında yüzde 15'e yakın azalma meydana geldi.

İl merkezinde yaşanan hırsızlıkların büyük bölümünü evlerden yapılan hırsızlık oluşturuyor. Trabzon'da gerçekleştirilen hırsızlıkların büyük bölümünü ise il dışından gelen kişi ya da kişiler tarafından gerçekleştiriliyor.

Trabzon'a il dışından gelen ve bir çoğu hırsızlığı adeta meslek haline getirmiş kişiler, güvenlik güçlerinin denetimlerinden kaçmak için bir çok farklı yöntem deniyor. Hırsızlar, kent merkezine, ana yollarda gerçekleştirilen kontroller ve MOBESE kameralarına yakalanmamak için tali ya da köy yollarını kullanarak giriyorlar.

Hırsızların çelik kapıları açmakta zorlandıkları için daha çok ahşap kapılı evleri tercih ettiklerini dile getiren emniyet etkilileri, önleyici hizmetler sayesinde hırsızlık olaylarında önemli bir düşüş yaşandığını belirtirken, Trabzon, Giresun, Ordu gibi illerde yaşanan hırsızlık olaylarının bu üç ilin emniyet birimlerinin ortaklaşa yaptıkları bir çok çalışma ile hırsızlık gerçekleştirilmeden önlendiğini kaydettiler.

-HIRSIZLAR ÖN ÇALIŞMA BİLE YAPIYOR-

Trabzon'u tercih eden hırsızların, önce ciddi bir çalışma yaptıklarını, kent merkezinde hangi semtte hangi gün pazar kurulduğunu, özellikle yaz ayları ile fındık hasat zamanı daha çok hangi mahallelerde oturanların köye çıktığını bile belirlediklerini ifade eden yetkililer, kendilerinin ise bu tür hırsızlıklara karşı ciddi önlemler aldıklarını kaydettiler.

Yetkililer, hırsızlık olaylarına karşı mahalle muhtarlarıyla site yöneticileriyle vatandaşlarla sürekli olarak görüş alışverişinde bulunduklarını, vatandaşların şüpheli gördükleri kişileri anında güvenlik güçlerine bildirmelerini istediklerini vurguladı.

-AHŞAP KAPILAR DAHA RAHAT AÇILIYOR-

Hırsızların kendilerine göre çeşitli yöntemler denediklerini belirten yetkililer, hırsızların, çelik kapıyı açmakta zorlandıkları için daha çok ahşap kapılı evleri tercih ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydettiler:

''Çelik kapılar hem zor açılıyor hem de açılırken ses yapıyor. Bunun için hırsızlar çelik kapılar yerine daha kolay açılabilen ahşap kapıları tercih ediyor. Bu kapılar şayet kilitli değil, sadece üzerine çekilerek kapatılmışsa birkaç saniyede hırsızlar tarafından açılabiliyor. Çelik kapı pahalı olabilir, ancak hırsızın eve girmesi halinde ortaya çıkacak maddi ve manevi zarar da göz önünde bulundurulmalıdır. Onun için vatandaşların ahşap kapılar yerine çelik kapı kullanmalarını, ayrıca kesinlikle tanımadıkları kişilere kapılarını açmamalarını istiyoruz. En önemlisi de evden çıkarken kapı mutlaka anahtarla kilitlenmelidir.''

Bazı vatandaşların, 'bir, iki saat sonra dönerim, bir şey olmaz' diyerek evlerinin kapılarını sadece üstüne çektiklerini dile getiren yetkililer, bu hareketin çok yanlış olduğunu, kesinlikle kapıların kilitlenmesi gerektiğini ifade ettiler.

-HIRSIZLAR GENELDE KAPILARI KULLANIYOR-

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından konut güvenliği için alınacak tedbirler arasında kapı ve kilitlerinin çok önemli olduğu vurgulanırken, alınacak tedbirler konusunda şunlar kaydedildi:

     ''Yapılış itibariyle tek tek, arka arkaya dizilmiş bir şekilde bulunan evlerde, mekanik mi yoksa alarm tertibatımı kullanılacak, buna bilinçli bir şekilde karar verilmelidir. Öncelikle evin açılabilecek yerleri, kapı pencere, bodrum penceresi çatı aralıkları, balkon, teras ve garaj kapıları gibi yerler masraftan kaçınmayıp demir koruyucularla korunmalıdır. Sadece zemindeki kapı veya pencereleri kapayıp da üst kattakileri kapatmamak mantıksızlık olur. Kolay bir şekilde merdiven temin edilerek buralardan evlere girebilir. Bu sebeple buralar da korunmalıdır.

Birçok hırsız kapıyı kullanarak eve girer. Bu durumlarda balkon sürgüleri, çok sayıda kilit ya da güvenli sağlam kapılar tavsiye edilir. Balkon ve teras kapıları kilitlenebilen bir sisteme sahip olmalıdır. Daha çok güvenliği ise kilitler ya da çok sayıda kilitler ile sağlam kapılar sağlar. Pencereler, iteklemelere karşı ek kilitlerle kilitlenebilen kollarla veya çok sayıda kilitlerle korunabilir. Eğer cam kullanılırsa, kırılmaya müsait olmayan camlar kullanılmalı ve uçları betona girecek şekilde ayarlanmalıdır. Kesişen uçlara kaynak yapılmalıdır.

Diğer bir imkan ise kırılmayan camların kullanılmasıdır. Bu arada pencerelerde de bir çok kilit ya da ek kilit kullanmalıdır. Özel naylonlar ise kısa bir süre için de olsa girişleri önlemektedir. Yapılması çok kolay ve ucuzdur. Bodrum pencereleri demir parmaklıklara kapatılmalıdır. Bodrum parmaklıklarının boşlukları sık bir şekilde, sağlam içi dolu, paslanmayan bir tür madenden yapılmış ve soygunlara karşı sağlam olmalıdır.''

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri