Trabzon'da çeşitli suçlardan hapis cezası alan çok sayıda hükümlü, denetimli serbestlik uygulamasından yararlanarak, kalan cezalarını çekmek için cezaevinde yatmak yerine okullarda ücretsiz çalışarak eğitime katkı sağlıyor.
Trabzon Denetimli Serbestlik Müdürü Ahmet İpsuz, yaptığı açıklamada, karıştıkları çeşitli suçlar nedeniyle kısa süreli hapis cezası alanların, 5275 sayılı "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun"un "Kamuya yararlı bir işte çalışma" başlığını taşıyan 105/A maddesine göre Denetimli Serbestlik Uygulaması'ndan yararlanarak kamu yararına ücretsiz çalışarak cezalarını çekebildiğini söyledi.
Türkiye genelinde de birçok hükümlünün uygulamadan yararlanmak amacıyla cumhuriyet başsavcılıklarına bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüklerine başvurduğunu anlatan İpsuz, kendilerine müracaat eden bu tür hükümlüleri, çeşitli kamu kurumlarda çalıştırdıklarını anlattı.
İpsuz, söz konusu kurumlarda, kalan hapis cezalarının miktarına ve yeteneklerine göre belirlenen gün ve saatlerde çalışarak cezalarını tamamlayan hükümlülerin cezalarını hem cezaevi ortamı dışında ve ailesinin yanında çekebildiğini hem de kamuya yararlı olduğunu ifade etti.
Uygulama kapsamında müdürlüklerine bağlı Kamu Hizmeti Birimince Türkiye'de ilk kez yürütülen bir proje ile okullar başta olmak üzere kamu kurumlarında hizmet vermesi için 4 ayrı çalışma ekibi oluşturduklarını anlatan İpsuz, "Türkiye'de ilk kez geliştirdiğimiz bir proje ile hükümlülerden oluşan 4 ayrı çalışma ekibi oluşturduk. Bu ekipler okullarda ücretsiz çalışarak hem cezalarını çekiyor hem de eğitime katkı sağlıyor" dedi.
İpsuz, söz konusu ekiplerin "temizlik", "mobilya ve tamir", "elektrik işleri" ile "boya, mantolama gibi inşaat işleri" alanlarında hizmet verdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Müdürlüğümüz Kamu Hizmeti Birimince oluşturulan ekipler Denetim Bürosu koordinesinde kent merkezi ve ilçelerdeki kamu kurumlarının ve okulların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Uygulamayla kentteki birçok okulun sınıf temizliği, hükümlülerden oluşan temizlik ekibince yapılmaktadır. Yine birçok okulun boya, elektrik, mobilya, kapı ve pencere gibi tamirat işleri oluşturduğumuz diğer ekiplerce yerine getirilmektedir. Bu kapsamda kentteki bazı okulların boya işleri yapıldı, atıl durumda olan öğrenci masaları, sandalyeleri ve mobilyalarının tamirine başlanmıştır. Bu eşyanın tamirine mobilya ekibimiz halen devam etmektedir"
- "Yarıyıl tatilinde hükümlülerin hizmetine yoğun ilgi var"
Uygulama ile oluşturdukları inşaat ekibinin de bazı eğitim kurumlarının boya ve inşaat tamir işlerinin bir kısmını yaptığını belirten İpsuz, uygulamadan haberdar olan çeşitli kurumlardan kendi işlerinin de yaptırılması amacıyla yoğun talep aldıklarını kaydetti.
İpsuz, bu taleplere imkanları ölçüsünde cevap vereceklerini dile getirerek, "Çalışmalarımızın il genelindeki okul yöneticileri tarafından öğrenilmesinin ardından özellikle yarıyıl tatilinde okulların hükümlülerden oluşturulan inşaat ekibince boyatılması yönünde yoğun talep alıyoruz. Böylece okullardaki boya işleri hükümlülerce ücretsiz yapılabiliyor. Bu taleplere imkan dahilinde katkıda bulunacağımızı ilgili kurum idarecilerine bildirdik" şeklinde konuştu.
Denetimli serbestlik uygulaması ile hükümlülere de maddi ve manevi destek olmaya çalıştıklarını ifade eden İpsuz, suça sürüklenmemesi ve yeniden topluma kazandırılması için hükümlülere sahip çıkılması gerektiğini belirtti.