Trabzon'da işadamları bilgilendiler

 Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile ABİGEM tarafından yürütülen Süt ve Mobilya sektöründe kümelenmeyi içeren projeler özelinde düzenlenen ve Ekonomi Bakanlığı uzmanlarının sunum yaptığı ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’, TTSO Ali Osman Ulusoy T

 

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile ABİGEM tarafından yürütülen Süt ve Mobilya sektöründe kümelenmeyi içeren projeler özelinde düzenlenen ve Ekonomi Bakanlığı uzmanlarının sunum yaptığı ‘Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri’, TTSO Ali Osman Ulusoy Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden KOBİ ve Kümelenme Destekleri Dairesi Şube Müdürü Zeynep İyiler ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği’, Hukuk Müşaviri Müge Selçuk ‘İhracat Mevzuatı’, Dış Ticaret Uzmanı Nur Pınar İnal ‘Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimleri’, Dış ticaret Uzman Yardımcısı Ramazan Turan ‘Marka ve Tasarım Desteği’, İhracatı Geliştirme Uzmanı Fatma Akyüz ise ‘Yurtdışında Gerçekleştirilen Fuarlara Katılımların Desteklenmesi’ başlıklı birer sunum yaptı.

Sunumuna pazarın ne olduğunu açıklayarak başlayan Zeynep İyiler, doğru pazarı bulmak için pazarları tanımlamak, pazarın içindeki segmentlerin (müşteri grupları) ihtiyaçlarını belirlemek, bu ihtiyaçları karşılayacak değer önerilerini hazırlamak, bu değer önerilerini işletmedeki herkese yaymak ve katılımlarını sağlamak, bu değer önerilerini segmentlere ulaştırmak (genellikle iletişim şeklinde) ve sunulan değeri ölçmek gerektiğini söyledi. Müşteri ve pazar analizinin önemine işaret eden İyiler, bu analizin işletmenin misyonu ve hedefleri, pazar araştırması gibi dışardan gelecek bilgi ve dağıtım değeri aktiviteleri gibi içerden gelecek bilgilere ihtiyaç hissettirdiğini belirtti.

Pazar araştırma yöntemleriyle ilgili bilgi veren İyiler, pazar araştırması masa başı araştırması, alan araştırması, pazar potansiyelinin ölçülmesi ve pazarın değerlendirilmesi yöntemleriyle yapıldığını söyledi. İyiler, ihracat teşvik ve destekleriyle ilgili daha detaylı bilgiye Ekonomi Bakanlığı’nın web sayfasından ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

İhracatı Geliştirme Uzmanı Fatma Akyüz ise yurt dışı fuar desteğinin amacının yurt dışında düzenlenen ticari nitelikli fuarlara katılım sağlamak yoluyla ihracatın artırılması olduğunu söyledi.

Yurt dışı fuar desteğinden katılımcılar ve fuar organizatörlerinin faydalanabileceğini kaydeden Akyüz, katılımcıların Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş şirketler ile tüzel kişiliği haiz kurum ve kuruluşlar, federasyon, birlik, tanıtım grupları, dernek gibi üretici/imalatçı organizasyonlarından oluştuğunu söyledi.

Fuar desteklerinde genel destek oranının yüzde 50 olduğunu belirten Akyüz, bu oranın hedef ülkelerde yüzde 70’e kadar çıkabildiğini kaydederek şöyle konuştu:

“Bakanlığımız tarafından yürütülen İhracat Stratejisi çerçevesinde; ihracatımızın ülke ve pazar açısından çeşitlendirilmesi, firmalarımızın hedef pazar olarak nitelenen ülkelere yönlendirilebilmeleri amacıyla, her yıl belirlenen 15 hedef ülkede düzenlenecek fuarlara iştirak eden katılımcıların yüzde 50 destek oranına 20 puan ilave destek sağlanır.”

Destek limitleri hakkında bilgi veren Akyüz, genel nitelikli fuarların 10 bin dolar, sektörel fuarların ise 15 bin dolar, bunun yanında da belirli sektörlerde ilave nakliye desteğinin yer aldığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri