Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Yıldızlı beldesindeki toplu konutlarda dairelere site yönetimi tarafından zorla taktırılmak istenilen ısı pay ölçer cihazını taktırmak istemeyen site sakinleri İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
Yürütmenin durdurulmasıyla amacıyla şahsı adına başvuru yapan Yıldızlı Toplu Konutları Kültür Yardımlaşma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Ömer Genç, ısı pay ölçer cihazı taktırmayan vatandaşların üstü kapalı tehdit edildiğini söyledi. Genç, “Isı pay ölçer cihazlarının orada yaşayan insanlara azıcık fayda sağlayacağını bilsem yemin ederim en önde gider ben taktırırım. Yaptığım onlarca araştırmalar var. İnternete girip herkes baksın ısı pay ölçer cihazlarından milletin neler çektiğini. Ankara’da bundan kurtulmak için nelere başvurduklarını, nasıl mücadele verdiklerini oradan bakıp öğrensinler. Bu yasa çıkarttığı zaman hava kirliliğini önlemek ve insanların cebine yüzde 30 veya 40 bir rahatlama getirmek esas alınmıştı. Bu doğalgaz kullanılan yerler için geçerli bir uygulamadır. Ancak bizim sitemizde zaten katı yakıt, kömür kullanıyoruz. Hatta 2012-13 sezonunun yakıt parasını da ödedik. Bugün mahkemeye versek paralarımızı geri alırız. Isı pay ölçer cihazlarının katı yakıt kullanılan binalarda hiçbir faydası olmadığını sadece peteklerde bir aksesuar olarak kalmasından öte geçmeyeceğini belirtiyorum” dedi.
“Bu cihazı taktırmak istemeyen arkadaşlarımızı da lütfen rahat bıraksınlar” diyen Genç “Faydalı olduğunu gelsin biri bana anlatsın, bugün ödediğim kömür parasından daha ucuz ödeyerek ısınacağımı biri bana teyit ettirsin, en önde gider ben taktırırım. Bir tek yere faydası var bunu üzülerek söylüyorum ama ülkemizde çaktırmadan yürüyen bir sistem bu bir firma bu parayı alacak. Kendi bölgesinde biraz duracak. Ondan sonra bende arkasından bakacağım” şeklinde konuştu.
“İDARE MAHKEMESİ’NE BAŞVURDUM”
Şahsı adına yürütmeyi durdurmak için İdare Mahkemesi’ne başvurduğunu kaydeden Genç, “Şuanda dosyam hazır. Isı pay ölçer cihazlarının doğalgaz gelene kadar taktırılmaması için yürütmeyi durdurma kararı için başvuracağım. Bunun katı yakıt kullanan insanlara küçücük dahi olsa bir faydası yoktur. Bundan kurtulmak için iler ki zamanlarda çok çaba vereceklerdir. Doğalgaz geldikten sonra oturur konuşuruz fizibilite çıkartırız. Faydası ve zararı mı var. İnsanları bu şekilde kullanmaya çalışmasınlar. Taktırmazsanız bunu bunu yaparız diye bir dayatma olamaz. Hukuki dayanağı yok. Şuana kadar konuştuklarımız belgelidirler. Doğalgaz geldikten sonra bu sistem yeniden yapılacaktır. Ben 543 lirayı vereceğim. Doğalgaz geldikten sonra hadi sana güle güle doğalgaz için yeni bir sistem kurulacak diyecekler. Bu insanlar para kesmiyorlar. Her daireden 543 lira talep ederek zorla olsa da parayı alacaklarını, vermeyenlerin ve taktırmayanların cezalandırılacaklarını, blokların kapılarını da asmaların iyi niyetli olmadığını ve üstü kapalı tehditle yapmalarını kabullenmeyeceğiz” diye konuştu.
“TRABZON’DA BU İŞİN KONTROLÜNÜ YAPACAK BİR FİRMA YOK”
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi’ne bağlı olarak çalışan Makine Mühendisi Zafer Öztürk, ise konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Şuanda Trabzon’da bu işi yapan bir firma yok. Sadece altyapı hazırlanıyor. Isı pay ölçer cihazı uygulamasına katılmayan vatandaşlardan birisi tükettiğimden fazlasını ödüyorum diye bir yerde şikayette bulunursa o zaman site yöneticileri ya da o apartman yöneticileri yönetim kurulu üyeleri bundan birinci derecede sorumlu olacaklar. Bu durumda iş hukuki noktaya taşındığında o şikayeti yapacak olan şahsın hukuki sonuçta kazanacağını ortadadır. Şuanda ısı pay ölçer cihazlarını kontrol edecek bunun denetimini yapacak bir firma Trabzon’da bulunmamaktadır.”