TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan, Trabzon’da istihdamın yüzde 43,8 oranda tarım sektörüne dayalı olduğunu, bunu yüzde 10,9 ile ticaretin izlediğini belirterek “Trabzon'da istihdam geçen yıla göre yüzde 10, firma sayısı ise yüzde 3 arttı” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) ve İŞKUR işbirliğinde yürütülen UMEM Beceri’10 Projesi’nin hizmet ve tarım sektörüne genişletilmesiyle ilgili bilgilendirme ve tanıtım toplantısında konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, UMEM Beceri 10 Projesi'nin, sonuçları açısından ele alındığında kamu ve özel sektörün bugüne kadar gerçekleştirdiği en önemli projelerden biri olarak tanımladı.
Hacısalioğlu, proje ile işsizlerin eğitilerek iş sahibi olduklarını ve işverenlerin de eğitimli işgücüne sahip olmanın yanı sıra eleman seçimi yapma imkanını elde ettiklerini söyledi.
Başkan Hacısalihoğlu “UMEM Projesi’nin 2011 yılından beri ülkemizde ve ilimizde eş zamanlı olarak uygulanmaktadır. 2011 yılının Haziran ayında tamamlanan ilk kursumuzdan bu güne kadar 34 kurstan 307 kursiyer başarıyla mezun olmuş, 238 kursiyer de istihdam edilmiştir. Bugüne kadar sanayi alanına hizmet veren proje, tarım ve hizmet sektörlerini de kapsayacak şekilde genişletilmiştir” diye konuştu.
“TRABZON’UN İŞGÜCÜ GÖSTERGELERİ TÜRKİYE ORTALAMASINDAN DAHA İYİ”
TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan ise projenin bir yandan Türkiye’nin her tarafındaki işsizlere meslek kazandırma ve iş edindirmeyi amaçlarken bir yandan da, işletmelerin verimlik ve rekabet güçlerini artırmasına katkıda bulunduğunu belirtti.
Trabzon iliyle ilgili araştırma sonuçlarını da değerlendiren Prof. Serdar Sayan, Trabzon’da istihdamın yüzde 43,8 oranda tarım sektörüne dayalı olduğunu, bunu yüzde 10,9 ile ticaretin izlediğini belirterek “Trabzon'da istihdam geçen yıla göre yüzde 10, firma sayısı ise yüzde 3 arttı” şeklinde konuştu.
Trabzon’un işgücü göstergelerinin Türkiye ortalamasından daha iyi olduğunun altını çizen Prof. Sayan, şunları söyledi:
“2010 yılı TÜİK verilerine göre; yüzde 6,3’lük işsizlik oranı ile işsizliğin en düşük olduğu 8. il Trabzon. Yüzde 52,8’lik istihdam oranı ile de yine bu oranın en yüksek olduğu 8. il. İşgücüne katılım açısından bakıldığında yüzde 56,4’lük işgücüne katılım oranıyla Trabzon, Türkiye’de 11. sırada yer alıyor. Trabzon’da hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 28’i perakende ticarette faaliyet gösteriyor.
İstihdamın yüzde 20’si ise konaklama sektörü tarafından sağlanıyor. Geçen yıla göre yüzde 10 artan istihdamda, mikro ölçekli firmalar büyük paya sahip. Kayıt dışılık azalıyor ancak, hala Türkiye ortalamasının üzerinde seyrediyor. Hizmetler sektörü özelinde ise, kayıt dışılık Türkiye ortalamasının altında. İşgücünün eğitim seviyesi, Türkiye ortalamasından düşük.
Çalışanların yüzde 65,5’inin eğitim düzeyi ilköğretim ve altı seviyesinde, yüzde 10,1’i genel lise, yüzde 9,5’i meslek-teknik lise mezunu, yüzde 14,9’unun ise eğitim düzeyi yüksekokul ve üzeri seviyesinde bulunuyor.”
Toplantıda daha sonra UMEM Beceri 10 kurslarına katılarak başarılı olan kursiyerlere sertifika verildi, ayrıca proje kapsamında en çok istihdam sağlayan firma temsilcilerine de plaket takdim edildi.