Trabzon'da kaçak bıldırcın avı

Trabzon'da, kanunlara aykırı olarak bıldırcın avcılığı yaptığı öne sürülen kişi, suçüstü yakalandı. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, göçmen kuş olan bıldırcını, kanunlara aykırı olarak avlamak isteyen kişileri y

Trabzon'da, kanunlara aykırı olarak bıldırcın avcılığı yaptığı öne sürülen kişi, suçüstü yakalandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, göçmen kuş olan bıldırcını, kanunlara aykırı olarak avlamak isteyen kişileri yakalamak ve söz konusu suçun işlenmesini önlemek amacıyla çalışma başlattı.

Ekipler, çalışmalar kapsamında, dün gece saatlerinde, Akçaabat ilçesi Darıca beldesine giderek, kanunları ihlal ederek avlanmak isteyen kişileri takibe aldı.

Bu sırada, elindeki ''lüks'' tabir edilen el feneri ve ''gabanizma'' olarak adlandırılan, ucunda ağ olan sopayla, gece saatlerinde bıldırcın avlamak istediği ileri sürülen O.S. yakalandı.

Gözaltına alınan O.S, ''Kara Avcılığı Kanunu'na muhalefet etme'' suçundan işlem yapılmak üzere Jandarma Komutanlığını götürüldü.

Yakalandığında henüz bıldırcın yakalayamadığı öğrenilen O.S'ye kanun gereği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Doğu Karadeniz'de, göçmen kuş olan bıldırcının göç ettiği eylül ayında, meraklılarca, av köpeği yardımıyla tüfekle vurularak ya da yasak olmasına rağmen gece saatlerinde el feneri ve ağla canlı olarak bıldırcın avlanıyor.

-KARA AVCILIĞI KANUNU-

''Kara Avcılığı Kanunu''nun ''Avlanma Esas ve Usulleri'' başlıklı maddesinde, ''Avlanma, avcılık belgesi ve avlanma izni almak şartıyla, yasalarla izin verilen silah, araç ve eğitilmiş hayvanlarla, avlanma planlarına veya Merkez Av Komisyonu kararlarına göre yapılır'' deniliyor.
Söz konusu kanun, şu hükümleri içeriyor:
''Zehirle avlanmak yasaktır. Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleriyle havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz. Eğitilmiş hayvanlarla mücadele kapsamında kullanım yeri, şekli ve özellikleri Merkez Av Komisyonunca belirlenecekler dışında kara, hava araçları ve yüzer araçlarla, ses, manyetik dalga, ışık yayan araç ve gereçler, canlı mühre, tuzak, kapan ve diğer benzeri araç, gereç ve usullerle avlanılamaz.

Avda kullanımı Merkez Av Komisyonu kararı ile men edilen ses ve manyetik dalga yayan cihazlar, tuzak ve kapanlar ile benzeri araç ve gereçlerin pazar ve ticarethanelerde bulundurulması ve satışı yasaktır.''

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri