Trabzon'da Karadeniz etkinliği

Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, 8 bin kilometreden fazla sahil şeridine sahip Türkiye için Karadeniz çervesindeki kirliliğin önlenmesinin, koruma ve kullanma dengesinin gözetilmesiyle mümkün olduğunu söyledi.Çevre ve Orman Bakanlığı ile Karadeniz'in Kirli

Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, 8 bin kilometreden fazla sahil şeridine sahip Türkiye için Karadeniz çervesindeki kirliliğin önlenmesinin, koruma ve kullanma dengesinin gözetilmesiyle mümkün olduğunu söyledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı ile Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu'nca düzenlenen ''31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü'' etkinliği Trabzon'da başladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Osman Turan Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğin açılış törenine Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akça, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu İcra Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş ile Karadeniz'e kıyısı bulunan Rusya, Romanya, Ukrayna, Bulgaristan ve Gürcistan'dan gelen çok sayıda davetli katıldı.

Devlet Bakanı Özak, açılışta yaptığı konuşmada, denizlerde çevre kirliliğiyle birlikte canlı hayatın da zarar gördüğünü ifade etti. Deniz kirliliğinin, insanların geleceği üzerinde büyük problemler oluşturduğuna dikkati çeken Özak, bu sorunların Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin birlikte hareket etmesiyle aşılabileceğini vurguladı.

Bakan Özak, dünyada olduğu gibi üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de de deniz kirliği ve kıyılarla ilgili sorunların önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını belirterek, ''8 bin kilometreden fazla uzunluğundaki sahil şeridine sahip Türkiye için Karadeniz çevresindeki kirliliğin önlenmesi, koruma ve kullanma dengesinin gözetilmesiyle mümkündür. Esasen sürdürülebilir kalkınma ilkesi bunu öngörmektedir'' dedi.

  -KARADENİZ'İ 11 ÜLKEDEKİ 200 MİLYON İNSAN KİRLETİYOR-

 Karadeniz'in, kıyısındaki 11 ülkede yer alan 200 milyon kişi tarafından kirletildiğine işaret eden Özak, '' Karadeniz'in Avrupa ve Asya arasındaki konumu nedeniyle paha biçilmez bir koridor olarak görev görmesi, siyasi, ekonomik ve çevresel zenginlikleri ön plana çıkarmaktadır. Karadeniz'de oluşan kirliliğin birçok ülkenin sorumluluğunda bulunması, kirlilikle mücadelenin önemini artırmaktadır'' diye konuştu.

Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu İcra Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş ise Karadeniz'in muhtemelen dünyanın en genç denizi olduğunu,kendine has bir çok özelliğiyle ön plana çıktığını anlattı.

Karadeniz'in bölgesel bazda çevresel problemlerini sıralayan Prof. Dr. Kıdeyş, şu bilgileri verdi:

     ''Bu problemleri aşırı avcılık, biyolojik çeşitliliğin azalması ve petrol dahil tüm kirleticiler olarak gruplandırabiliriz. Karadeniz'de kirliliğin ve diğer olumsuz faaliyetlerin önlenmesi amacıyla, 21 Nisan 1992 tarihinde Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülke tarafından imzalanmış ve 1994'te bütün taraflarca onaylanmıştır.

Etkiliğin bu yılki hedefi kamuoyunu bilgilendirmek ve Karadeniz eko sisteminin korunması faaliyetlerine dahil etmek, kirlilik ve buna karşı çözümleri tartışmak.''

Vali Recep Kızılcık da iki gün sürecek etkinlikte düzenlenecek panellerin ve çevresel faaliyetlerin olumlu geçmesi temennisinde bulunarak, ''21. yüzyıl globalleşmenin yaşandığı ve hissedildiği bir dönem haline gelmiştir. İletişim ve ulaşım gibi teknolojik gelişmeler refahın yükselmesine katkı sağlarken, ekonomik, sosyal ve çevresel sorunları da beraberinde getirmiştir'' dedi.

Konuşmalar sonrası etkinliğe verilen arada fotoğraf sanatçısı Tahsin Ceylan'ın Karadeniz'in su altı fotoğraflarını yansıtan sergisinin açılışı yapıldı.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri