Bölgede merkez olma ve sorunların giderilmesi için Lojistik Köy kurulması gerektiği ifade edildi.
Bölgedeki Rekabetin Geliştirilmesi için Lojistik Stratejiler ve Fırsatlar konulu panel ile ilgili bir değerlendirme yapan TSİAD Genel Sekreteri Recep Ergenç, bölge için sürdürülebilir gelişmesinin sağlamasında Lojistik projelerin önemli katkıları bulunduğunu söyledi.
Ergenç Lojistik köyünün de, lojistik faaliyetlerinde önemli bir rolü olduğu belirterek, Lojistik Köylerinin bölgemizde, bölgesel yük taşımacılığının yanında Depolama, Antrepoculuk, Gümrükleme, Distribution Merkezleri, Inbound Lojistik, Outbound Lojistik, Reverse Lojistik, Green Lojistik v.b faaliyetleri bir bütün olarak gören bir organizasyondur.
Lojistik köylerde yapılan faaliyetler; trafik sıkışıklıkları ve kazaları, olumsuz çevresel koşullar, yol bakım-onarım giderleri, enerjisi tüketimi ve nitelikli işgücü eksikliği, iş kazalarının önlenmesi gibi pek çok sorunu çözmektedir.
Bu durum da daha düşük maliyetlerle daha yüksek müşteri ve çalışan memnuniyeti sağlamaktadır. Bu vesile ile Lojistik köyleri taşıma maliyetlerini azaltmak, etkin araç rotalama ve çizelgelemeleri yapabilmek,kısaca Lojistik Hayata Makro verimlilik kazandırması açısından gittikçe daha fazla önem kazanmaktadır'' dedi.
Genel Sekreter Ergenç, Lojistik Köyleri önemli kılan nedenleri şu şekilde sıraladı:
1-Modern bir çalışma ve yaşam tarzı sürdürme,
2- Sürdürülebilir yerel,bölgesel,ulusal ve uluslararası ekonomik ve sosyal büyüme,
3- Hizmet faaliyetleri ile endüstriyel ve ticari faaliyetleri kent açısından önceliklendirme ve elde tutma,
4- Ürün maliyetleri üzerindeki negatif etkiyi minumum sevyeye indirme,
5- Lojistik'te zinciri ya da zincirleri maximum seviyede optimize etme.,
6- Rekabeti Geliştirme ve Arttırma,
7- Çevresel etkileri (enerji tüketimi, görsel kirlilik, hava kirliliği, gürültü kirliliği vb.) kontrol altına alma,
8- Trafik problemlerini minumum seviyeye indirme.
Bu nedenlerden dolayı Trabzon için Lojistik Köyü çok önemli bir proje olduğunu ifade eden Ergenç, düşünülen hedeflere kısa sürede ulaşmak için yapılması gerenleri de şu şekilde sıraladı:
1) Daha Ciddi ve Daha verimli yaklaşımı geliştirmek ve ortak planlar, projeler üretip bunları seri bir şekilde uygulamaya koymak,
2) Bölgenin veya Trabzon ilinin, lojistik ihtiyaçlarını daha net olarak ifade etmeliyiz ve gerekli noktalara bunu ivedilikle ulaştırmalıyız.
3)Hızlıca Lojistik yol haritamızı belirlememiz gerekiyor.Sinerji oluşumları, görev dağılımları gibi.
4)Liman daha etkin ve efektif kullanılmalı;
5)Ulaşım modları arasındaki yapıcı olmayan tüm kontrol,koordinasyon giderilmeli,
6)Limanımızı ticari gelişim olarak daha cazip getirmek mecburiyetinde olduğumuza göre; elleçleme sistemleri hızlandırılmalı,karayoluna ilave olarak demiryolu bağlantısının yapılıp kesintisiz iş bölümleri sağlanmalıdır.
7)Trabzon Limanı Bölgenin Konteyner Üssü olabilir. Küresel gelişim sürecinde gelişme planları yapılarak Üs desteklenmeli,özendirilmeli ve geliştirilmelidir.