Okul önünde toplanan velilerin bir kısmı, “Çoğu öğrenci ilçelerden gidip geliyor. Trabzon sıkıntı olmuyordu ama Esiroğlu’na nasıl gidecekler merak ediyoruz. Trabzon Valisi’nden çözüm bekliyoruz” dediler.
Trabzon Sosyal Bilimler Lisesi'nin Maçka İlçesi Esiroğlu Beldesi’nde bulunan YİBO'ya taşınacak olmasına, okul öğrencileri velilerinin tepkisi devam ediyor. Tepki gösteren veliler bir araya gelerek okul önünde basına konuştu. Konuşmalar sırasında hükümete karşı mesajlar verilmemesi gerektiğini, bu mesajların kendilerini hükümet karşıtı göstererek ellerini zayıflatacağını savunan bir veliye başka bir veli ‘bizi hangisi savundu ki bir şey demeyeceğiz’ diyerek tepki koydu. İkili tartışma diğer velilerin araya girmesi ile tatlıya bağlandı.
Okulun, Esiroğlu Beldesi’ne taşınması durumunda çocuğunu okuldan ayrılacağını ve artık siyasilerin seslerine kulak vermelerini isteyen Sürmene’de ikamet etmekte olduğunu belirten bir öğrenci velisi, “Gidecek başka bir okul yok çünkü 9. sınıflar için başka okullarda kontenjan kalmadı. Bu sene çocuğum hazırlık sınıfında okudu, eğer başka bir okula geçerse 1 yılına mal olacak. İnsan ömründe 1 yılın çok büyük önemi var. Çocuğum her gün Sürmene’den Esiroğlu’na gidip gelemez. Gidiş-geliş mesafesi yaklaşık 120 km. Her gün bu yolu gidip gelmesi öğrencinin başarısını önemli bir derecede olumsuz etkiler. Benim çocuğum 460 puanla bu okula girdi ve bu puan seviyesindeki okullarda boş kontenjan yok. Çocuğum kendi seviyesinden 100-150 puan aşağısındaki bir okula mı gitsin? Eğer böyle bir şey olacaksa neden seviye belirleme sınavları yapıyorlar? Bu okul merkezde olduğundan ben çocuğumu buraya yazdırdım. Merkezde olmasaydı ben çocuğumu bu okula göndermezdim. Çocuğumun sağlık durumu müsait olmadığından yatılı olarak da kalamaz” açıklamalarında bulundu.
DOĞU’DA OLSAK İSTEDİĞİMİZ YAPILIRDI
Evi ile okulun taşınacağı yer arası 30 km olması bir yana çocuğunun okula ulaşabilmesi için iki vasıta değiştirmesi gerektiğini, bu durumun tüm veliler için daha fazla maddi yük olacağını ve Belediye Başkanı’nın kendilerine hak vermesine rağmen bir şey yapmadığını söyleyen 9. sınıf öğrencisi başka bir veli, “Çocuğumu Esiroğlu’na göndermek istemiyorum. Okul velilerinin de çoğu çocuklarını şehir merkezinde tutmak istiyorlar. Bu yüzden de Trabzon merkezinde bulunan, puanına uygun olan Kanuni veya Tevfik Serdar Anadolu Liseleri’nden birinde kontenjan açılarak çocuklarımızı bu okullara almalarını istiyorum. Onlar nasılsa söyledikleri gibi Esiroğlu’ndaki Sosyal Bilimler Lisesi’ne öğrenci bulurlar. Okuldaki tüm veliler bu işe karşı çıkıyor, yani hiç kimse tepkisiz değil. Bu durumun böyle bilinmesi gerekiyor. Tabi bunu bilebilmeleri için de velileri dinlemeleri gerekiyor. Valimiz randevuyu basın açıklamasından sonra verdi.
Bu randevuyu kerhen verilmiş bir randevu olarak değerlendiriyorum. Çünkü daha önceden de validen randevu talebimiz oldu ancak hiçbir şekilde bize randevu verilmedi. Randevuda ‘istekleriniz değerlendirilecek’ denildikten bir gün sonra okulumuzun taşınması kararı verildi. Yetkililerin bu yanlıştan dönerek okulumuzu merkezde bir yere taşımalarını istiyoruz. Seçerek, isteyerek ve bilerek öğrencilerimizi bu okula gönderdik. Burası kazanılmış bir haktır. Trabzon’da değil de açılımın olduğu yerlerde böyle bir sorun olsaydı bu konu bu kadar uzamaz, okul merkezde istenilen yerde kalırdı” ifadelerini kullandı.
OKULUN TAŞINMASI, TRABZON EĞİTİM SEVİYESİNE ZARAR VERİR
Çocuğu Sosyal Bilimler Lisesi’ni kazandığı için yakınından ev tutarak taşındığını ve okulun merkezden uzaklaşmasının Trabzon’un başarı seviyesini düşüreceğini savunan 10. sınıf öğrencisi bir diğer veli, “Benim istediğim çocuğumun okuma şevkinin kırılmaması. Çocuğumu bu okula yerleştirdikten sonra okulun yanında ev tuttum. Çocuğumun sağlığı ve güvenliği için ya çocuğumun okuluna yakın ev tuttum ya da eve yakın bir okula gönderdim. Dolayısıyla çocuğumun Esiroğlu’na gitmesi beni maddi olarak sarsacak. Sayın Bakan Erdoğan Bayraktar açıklamasında, Trabzon’un, üniversite kazanma oranı sıralamasında 40. Sırada olduğu belirtmişti ve bu duruma çok üzüldüğünü duydum. Özellikle vurgulamak istiyorum ki, Sosyal Bilimler Lisesi’nin merkezden taşınması bu seviyeyi daha da düşürecektir. Okulun Esiroğlu’na taşınmasına kesinlikle karşıyım ve çocuğumu da göndermeyeceğim. Bizim tek istediğimiz okulun merkez dışına taşınmamasıdır” dedi.
BİRLİKTE PROJELER YAPTIĞIMIZ KURUMLARDAN KOPARIZ
Okulun merkezde olmasının avantajlarının Esiroğlu’na taşındığında kaybolacağını ve okulu tamamen kendi isteğiyle seçtiğini vurgulayan 11. sınıf öğrencisi Kardelen sözlerine şöyle devam etti: Bu taşınma gerçekleşirse okulun hem sosyal hem de akademik başarısı düşer. Okul olarak adliyeye, tiyatroya, sinemaya, üniversiteye ve baroya birçok proje yapıyoruz. Okulumuzu, bu kurumlarla iç içe olduğumuz bir yerden alarak uzak bir yere götürmek istiyorlar. Eğer taşınma sebebimiz yer sıkıntısı ise okulumuza tahsis edilmiş bir bina var. Bu binayı restore ederek yer sıkıntısını çözebilirler. Şayet okul taşınırsa, çok büyük istek ve umutlarla geldiğim bu okulu bırakmak zorunda kalacağım. Okulumuzu bırakmak zorunda bırakılmak istemiyoruz.”