Trabzon'da önemli toplantı

Türkiye'nin yanı sıra 12 ülke temsilcisinin katıldığı, ''Orta Asya Ülkelerinde Bölgesel Su Ürünleri Yönetim Planlaması Yapılmasına Yönelik 2. Hükümetler Arası Görüşme Toplantısı'' Trabzon'da yapılıyor.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda

Türkiye'nin yanı sıra 12 ülke temsilcisinin katıldığı, ''Orta Asya Ülkelerinde Bölgesel Su Ürünleri Yönetim Planlaması Yapılmasına Yönelik 2. Hükümetler Arası Görüşme Toplantısı'' Trabzon'da yapılıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Bölge Ofisi ile Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından ortaklaşa Novotel'de organize edilen toplantı, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ev sahipliğinde başladı.

Toplantının açılışında konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Ali Karaca, toplantının ana amacının, ülkelerin birbirlerinin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmak olduğunu ifade ederek, ''Böylelikle ülkemiz kaynaklarını en rasyonel, en rantabl kullanımı sağlanabilecektir.

Hem doğal kaynaklarımızın tahribatını en aza indirgemek, hem yıllık üretim fazlasını avlamak, hem de her geçen gün avcılığın baskısını azaltacak üretimi arttırmak adına, toplantıda önemli görüşler ortaya konulacaktır'' dedi.

Bu tip toplantıların ve ortak proje yürütmenin dost ve komşu ülke insanlarının bir birini tanımasına yardımcı olduğunu da kaydeden Karaca, şöyle devam etti:
''Bugüne kadar yapılan çalışmalar bölgesel bir su ürünleri geliştirme programının uygulanması gerekliliğini ortaya koymuştur. Türkiye-FAO ortaklık çerçeve anlaşması kapsamında, 5 yıllık süreli, Orta Asya Ülkelerinde Su Ürünlerinin Geliştirilmesi Programı kabul edilmiş ve gerekli prosedürlerin tamamlanmasını müteakip uygulanmaya konulması kararlaştırılmıştır.

Ümit ediyorum ki, burada toplanma amacımız olan bölgesel işbirliği mekanizmasının kurulmasına paralel olarak yürütülecek bu tip projeler, bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdürülebilir bir su ürünleri sektörü adına atılacak adımlara destek vermeyi sürdüreceğiz.''

Toplantının başkanlığına seçilen Trabzon Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Atilla Özdemir ise toplantıda, Orta Asya ve Kafkas ülkeleri bölgesel su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği komisyonu kurulmasına ilişkin taslak antlaşma metni üzerinde görüşmelerin yapılacağını söyledi.

Özdemir, toplantıda ayrıca önümüzdeki 5 yıla ait çalışma programı ile ilgili konuların da görüşüleceğini belirterek, şunları kaydetti:
''Türkiye olarak bu güne kadar özellikle Orta Asya ve diğer bölgesel çalışmalarda her zaman için önemi günden güne artan su ürünleri alanında, hem bölgesel, hem de global anlamda işbirliğini geliştirmeyi kendimize öncelik haline getirdik. Bu çerçevedeki her türlü çabayı, mümkün olan en üst düzeyde destekliyoruz.''

İki gün sürecek toplantıya, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan, Gürcistan, İran, Rusya Federasyonu, Afganistan, Kazakistan, Türkmenistan, Çin ve Özbekistan'dan temsilciler katılıyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri