Trabzon'da Ramazan ayının başından bu yana meydana gelen ve 6 kişinin ölümü, 80 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan kazaların büyük bölümü, iftara yakın saatlerde yaşandı.
AA muhabirinin Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, kentte, Ramazan ayının başlangıcından bu yana, ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı olmak üzere toplam 354 trafik kazası meydana geldi. Bu trafik kazalarında, 6 kişi ölürken, 80 kişi de yaralandı.
Kazaların meydana geldiği saatler ele alındığında, büyük çoğunluğunun iftar ile 2 saat öncesi arasındaki zaman diliminde yaşandığı dikkat çekiyor. Kentte olan 6 ölümlü, 80 yaralamalı trafik kazasının, 4 ölümlü ve 60 civarındaki yaralamalısının bu zaman diliminde meydana geldiği belirtildi.
-''İFTARA YETİŞME İÇİN ACELECİ DAVRANIYORUZ''-
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Ana Bilim Dalı doktorlarından İsmet Eraydın, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöre insanının oruç açmak için iftar vakitlerinde aceleci davrandığını belirterek, ''Trafik adeta Ramazan rallisine dönüyor. Her iftardan önce yaralamalı veya ölümlü kazalar meydana geliyor. Oruç açmak için kaybedilen 5 dakika hiçbir zarar vermezken acele etmek insanı ölüme götürebiliyor'' dedi.
Ramazan'da tanık oldukları kazaların pek çoğunun iftar vaktinden bir veya yarım saat önce meydana geldiğini ifade eden Eraydın, şunları söyledi:
''Araç sahipleri olanca hızla ilerisini düşünmeden bir an önce gidecekleri yere varmak istiyorlar. Bu da beraberinde dikkatsizliği ve kazaların artmasını getiriyor. Hem maddi hem manevi zararlara neden oluyor. Ramazan ayında daha çok sabır gösterilmesi gerekirken bu ayın ruhuna ters hareket ediliyor. Kısa süreli gecikmeler insana çok şey kaybettirmezken yaşanabilecek bir kaza insanı felakete götürebilir.''
Karadeniz insanının aceleciliği ile sinirliliğinin de bunda etkisi olduğunu dile getiren Eraydın, ''Bunlar bir arada olunca akla hayale gelmedik kazalar meydana geliyor. Bu hem sağlık çalışanlarının yükünü arttırıyor hem de ülkemize maddi zararlar veriyor'' diye konuştu.
Orucun insan metabolizmasını etkilediğini, sıvı ve şeker ihtiyacının artmasının dikkat dağınıklığı yapabildiğini vurgulayan Dr. Eraydın, ''İnsanlar trafiğe çıkmak için kalabalık değil de daha erken saatleri tercih etmelidir. Böylelikle hem trafikte sıkışma ortadan kalkar hem de gidecekleri yere erken varıp kazaların da önüne geçilmiş olur'' dedi.
Eraydın, yaşanan trafik kazalarında yaralı sayısının fazla olmasını, yaralıların üzerinde görmedikleri izinden dolayı takılmadığını anladıkları emniyet kemerinden kaynaklandığını sözlerine ekledi.