Trabzon'da sanat eserleri kavgası

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu’nun ‘Trabzon’a ait tarihi eserlerin dışarı gitmemesi ve Trabzon’da kalması amacıyla aldığı kararı Meclis’ten üç aydır onay alamıyor.Yaklaşık üç aydır Meclis’e taşınan konu dünkü bütçe görüşmeleri öncesinde yi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu’nun ‘Trabzon’a ait tarihi eserlerin dışarı gitmemesi ve Trabzon’da kalması amacıyla aldığı kararı Meclis’ten üç aydır onay alamıyor.

Yaklaşık üç aydır Meclis’e taşınan konu dünkü bütçe görüşmeleri öncesinde yine gündeme getirildi, ancak ortaya atılan farklı görüş ve düşünceler sonunda yapılan oylama da sonuç vermedi.

 

Oylama sonuçlarının şaibeli olduğu gerekçesi ile bazı meclis üyeleri tepki göstererek salonu terk etti. Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, toplantıya beş dakika ara verdi. Daha sonra yeniden toplanan TTSO Meclisi,  konunun gündemden kaldırılarak bir sonraki toplantıda yeniden görüşülmesine karar verdi.

 

Meclis üyeleri Sabit Sabır, Ekrem Kayıkçıoğlu, M.Yılmaz Kar ve Temel Kofoğlu bu konunun TTSO’nun ilgi alanı olmadığı gibi görevi de olmadığını ileri sürerek, “Bu işler masraflı işler, bu TTSO’nun işi değil. Oylamaya dahi gidilmeden gündemden kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdiler.

 

Meclis Üyeleri Şaban Bülbül ile Tayfun Sezeroğlu ise Trabzon’un tarihi kimliğini öne çıkaran eserlerin şehir dışına hatta yurt dışına çıkmaması için TTSO’nun da işin ucundan tutması gerektiğini ifade ederek, “Biz ucundan tutarak gerektiğinde ilgili yerlere bunu verebiliriz. Futbol takımlarına sponsor olunabiliyorsa bu eserlere de sahip çıkma adına destek olunmalıdır.  Bu eserlerin Trabzon’a kazandırılmasından yanayız” dediler.

 

Meclis Üyesi Türkay Gümüş ise konuya bir çözüm bulunması gerektiğini belirterek, alınacak kararın da ortak olarak alınması gerektiğini belirtti.

 

Meclis üyesi aynı zamanda SMMO Başkanı Veysel Zekai Bak, ticaret ve sanayi odalarının bir ilin kültürel, eğitim ve kalkınmasına müdahil olabileceğini belirterek”. Bugün Almanya, Fransa ve İngiltere’nin müzelerden elde ettiği gelirlerin, turizm içindeki paylarını biliyoruz. TTSO fabrika açmayacağına, istihdam yaratmayacağına, istihdamı artırıcı önlemler alacağına göre bugün bu tarihi eserlerin müzelerde sergilenmesi kadar güzel bir olay yoktur. Önerim; bu eserleri Trabzon kültürel etkinliğine katkı sağlamak amacıyla sponsorluk olarak alalım. Teşhir edilmesi için TTSO adına hibe edilmiştir’ şeklinde herhangi bir müzeye teslim edelim

Müze açmak hukuki bir sorun çıkaracağı için konunun hukuki boyutlarıyla araştırılıp tekrar görüşülmesinde fayda vardır. Çünkü hiçbir Meclis üyesi arkadaşımız yarın bir zimmetle karşılaşmak istemez.

 

ULUSOY: “ORTA YOL BULUNMALI’

TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ise konunun çözümünün ortak karar ile alınmasının önemine değinerek, “Burada kırmadan, küsmeden ortak bir karar alınması daha doğru olacaktır. Bunlar idari tasarruflar ya da umumi kararlardır. Yarın bir şey olur mu olmaz mı buna bir şey demek mümkün değildir. Bunun gelecekteki külfetleri de var. Bazı konuşmalar endişe yaratıyor? Bunları yeniden görüşüp o şekilde karara bağlamak daha doğru olacaktır” dedi.

 

HACISALİHOĞLU: ‘ESERLER ŞEHİR DIŞINA ÇIKMAMALI’

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise asıl amacın, eserlerin Trabzon’a kazandırılması olduğunu belirterek, ‘Yarın bunlar bir başka yere eğer sponsor olarak verilecekse o da bu Meclisin işidir. Valilikteki müzeye mi, ya da Belediye’nin açacağı müzeye mi ya da mevcut bir yerde mi kalır buna Meclis karar verir. Önemli olan bu eserlerin şehir dışına çıkmaması” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri