Trabzon'da sigarasızlanma günü!

Yapılan açıklamada, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğu belirtilerek “Aktif ve pasif sigara içiciliği; ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi

Yapılan açıklamada, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğu belirtilerek “Aktif ve pasif sigara içiciliği; ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sistematik bir mücadele verilmemesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 200-2024 yılları arasında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir.

Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır.

Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik ‘Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa’ önemli bir aşamadır. ‘Dumansız Hava Sahası’ konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. Bu konuda ülkemizde kamu kuruluşlarının yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü de halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır. Sigara, yaklaşık 4000’in üzerinde zehirli, kimyasal, toksik ve kanserojen madde içermektedir. Sigaranın zararlı etkileri vücudumuzdaki tüm sistemleri etkilemektedir.

Çabuk ulaşılabilir olması sebebiyle gençler arasında sigara içmek oldukça yaygındır. Gelişmiş ülkelerde 12-17 yaş arasındaki her beş ergenden birinin sigara tiryakisi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha yüksektir. Sigara kullanımı başlı başına zarardır. Sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü sigara, kişinin öteki kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltmaktadır” denildi.

Sigaraya merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasına katılma gibi nedenlerle başlandığını belirtilen açıklamada “Hayatında bir kere sigara içenlerin yüzde 85’inin bağımlı oldukları görülmüştür. Günde 1 paket sigara içen kişinin vücudunda 20 yılda 7 kilogram is ve katran birikimi olmaktadır.

Sigaranın zararları ile ilgili verdiğimiz bu bilgiler ışığında, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü vesilesi ile, sigarasız ve sağlıklı bir hayat için sigarayı hayatımızdan çıkarmak, kendimiz ve gelecek nesiller için yapabileceğimiz en önemli adım olacaktır” denildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri