Trabzon'da tarım reformu 8. projesi

Trabzon'da tarım reformu 8. projesi
 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörlüğü 8. Proje başvuru çağrı ilanına çıktı.  Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, TKDK’nin 8 proje çağrısına çıktığını ve pro

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörlüğü 8. Proje başvuru çağrı ilanına çıktı. 
 
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, TKDK’nin 8 proje çağrısına çıktığını ve projenin genel bütçesinin 295 milyon 135 bin Euro olduğunu söyledi. Bu bütçeden Trabzon’unda içinde bulunduğu illere ayrılan bütçenin ise yaklaşık olarak 170 milyon Euro olduğunu kaydeden Bozali, 8. çağrı dönemi kapsamında, hazırlanacak olan projelerin 17 Aralık 2012 tarihinden 15 Ocak 2013 tarihine kadar kendilerine ulaştırılmasını istedi. “Bu tarihten sonra gelecek projelerin işleme alınamayacaktır” diyen Bozali “Bu çağrı kapsamında sunulacak olan projelerin yatırım süreleri başvuru tek taksit olarak planlanmıştır. Yatırım süresi ve ödeme talebi paketinin hazırlanıp kuruma sunulması toplamda 5 ayı geçmemesi, başvuru birden fazla taksitli olarak planlanmış ise ilk taksit için ödeme talebi paketinin hazırlanıp kuruma sunulması ilk 5 ay içerisinde olmalıdır. Yatırım en geç 1 Eylül 2014 tarihinde tamamlanmalı ve son ödeme talebi paketi bu tarihten önce kuruma sunulmalıdır” dedi.
 
8. çağrıya reform niteliğinde yeni değişikliklerle çıkıldığını kaydeden Bozali, bu değişiklikleri şu şekilde özetledi:
 
“Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması tedbirinde mevcut olan en az 100 ton/yıl, en fazla 800 ton yıl yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu kurulu ‘işleme’ ifadesi ‘ürün kapasitesine sahip olmalıdır’ şeklinde değiştirildi. Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi alt tedbirinde desteklenen ile mevcut kovan aralığı 50-200’den 50-500 kovan aralığına yükseltilmiş, bal ve diğer arıcılık ürünlerinin işleme ve pazarlaması söz konusu olduğunda kovan sayısı şartının kaldırılması, aynı alt tedbirde desteklenen Süs Bitkilerinin Yetiştirilmesi kaleminde mevcut olan örtü altı yetiştiriciliği alt sınırı 0.2 hektardan 1 hektara; açık alan yetiştiriciliği alt sınırı ise 1 hektardan 2 hektara çıkarılması, Kırsal Turizm alt tedbirindeki mevcut olan 15 yatak üst sınırının 25 yatağa çıkarılması, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi alt tedbirindeki mevcut olan en fazla 50 ton olan su ürünleri yetiştiriciliğinin kapasitesi 200 tona yükseltilmesi ve yeni balık türlerinin (Turna, tilapya, mersin balığı, yılan balığı, karayılan balığı, Amerikan yılan balığı) eklenmesi, başvuru sahibi tanımındaki işletme büyüklüğü ve çalışan sayısındaki en fazla 10 kişinin altında ve işletme cirosu en fazla 1 milyon iken, kişi sayısı en fazla 50 kişinin altında ve işletme cirosu da en fazla 5 milyona kadar yükseltildiğini gibi değişiklikler gerçekleştirildi. Ayrıca artık küçük ve orta ölçekli işletmeler de kurumumuza proje sunabilecek.”
 
TKDK Trabzon İl Koordinatörü Muhammet Bozali, 8. Çağrı ile Trabzon’da desteklenen yatırımlarla ilgili olarak ise “Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması tedbiri, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi alt tedbiri, Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi alt tedbiri, Kırsal Turizm alt tedbiri, Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi” alt tedbir kalemlerinin destekleneceğini kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri